Matulji

Obilježeno 149 godina od održavanja prvog Istarskog tabora

Marina Kirigin

Događaj održan 21. svibnja 1871. godine predstavlja jedan od početaka jačanja nacionalne svijesti Primoraca, otočana i Istrijana u okvirima tadašnje dvojne Habsburške MonarhijeMATULJI – Zajednica podružnica IDS-a Liburnije i Rijeke obilježila je 149. godišnjicu od održavanja 1. Istarskog tabora – događaja od povijesnog značaja koji je održan 21. svibnja 1871. godine na lokaciji kod crkvice svetog Mihovila u Matuljima.


Predstavnici IDS-a, Bruno Frlan iz Matulja, Mirella Mladin iz Kastva, Srđan Srdoč iz Rijeke i Kristijan Dražul iz Mošćeničke Drage, prisjetili su se i ukazali na važnost događaja koji se dogodio upravo na mjestu održavanja press konferencije prije 149 godina. Frlan je naglasio da navedeni događaj predstavlja jedan od početaka jačanja nacionalne svijesti Primoraca, otočana i Istrijana u okvirima tadašnje dvojne Habsburške Monarhije.


Skupu prvog Istarskog tabora prisustvovalo je osam do deset tisuća ljudi, a sam povod organizacije bio je baziran na raspravi o političkoj organizaciji monarhije, uvođenju narodnog jezika u urede i škole, kao i unapređenje same pomorske tehnologije. Od tog događaja i potječe stara kastafska beseda – Složimo se, dodala je Mladin.
– Novija hrvatska povijest naglašava važnost ovog događaja. Sveti Mihovil bila je i lokacija obilježavanja stote godišnjice 1. Istarskog tabora. Tada su se skupu obratili veliki suvremenici toga doba – Savka Dabčević Kučar, Miko Tripalo i drugi. Vjerujemo da će beseda »Složimo se« biti i u budućnosti pokretač povezivanja ljudi ovoga kraja, ideja i pameti, posebno u ovim teškim vremenima koja nas očekuju – istaknuo je Srdoč.


Važnost i ideje koje su prenesene s ovog davnog događaja ne smiju se zaboraviti, odnosno treba ih dostojno obilježavati, poručio je Dražul, a Frlan zaključio da bi volio da lokacija Sveti Mihovil bude i ubuduće mjesto okupljanja, mjesto razmjene dobrih ideja i planova, mjesto vizije razvoja kraja.


– S ovog mjesta IDS Liburnije, Kastva i Rijeke šalje poruku o važnosti ovog povijesnog događaja za naš kraj, a koji je nepravedno gurnut u drugi plan. Vjerujemo da će naše dvije susjedne lokalne samouprave – Matulji i Kastav, uz pomoć dviju županija – PGŽ-a i Istarske županije te resornog ministarstva iznaći način da iduće godine sveti Mihovil okupi sve ljude koji vole naš kraj – zaključio je Frlan.