Niz zanimljivih tema

Novo izdanje Mošćeničkog zbornika: U fokusu spoj lokalne svakodnevice i tradicije

Aleksandra Kućel Ilić

Bez obzira na to što je po broju stanovnika najmanja na Liburniji, Mošćenička Draga obiluje materijalom za znanstvena istraživanja, a što se sve uspjelo objediniti u novom zborniku »Etnološka i kulturnoantropološka istraživanja u Mošćeničkoj Dragi«MOŠĆENIČKA DRAGA – Sedma knjiga Mošćeničkog zbornika nalazi se pred publikom koja voli pročitati zanimljive tekstove u kojima se isprepleću tradicija, odnosno »stare užanci« i svakodnevica Općine Mošćenička Draga, po broju stanovnika najmanje liburnijske jedinice lokalne samouprave. Bez obzira na to što je po broju stanovnika koji ondje žive najmanja, ova je općina bogata zanimljivim materijalom za znanstvena istraživanja, a što se sve uspjelo objediniti i objaviti u novom zborniku, rečeno je na njegovoj promociji u Mošćeničkoj Dragi.


Nakon uspješne sezone tijekom ljeta, draške udruge u kojima se okupljaju zaljubljenici u ovaj kraj, trude se da i izvan srca kupališne sezone, kada ovdje živi, pojačan turistima, daleko veći broj ljudi, u mjestu bude određenih kulturnih zbivanja.


Višegodišnja istraživanja


Tematski zbornik pod nazivom Etnološka i kulturnoantropološka istraživanja u Mošćeničkoj Dragi nastao je nakon višegodišnjeg rada, a izdala ga je Katedra čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga. Sedmi broj Mošćeničkog zbornika uredili su gosti urednici, i to Marijana Belaj, Robert Doričić, Petra Kelemen i Nevena Škrbić Alempijević s glavnim urednikom serijske publikacije Mošćenički zbornik Robertom Mohovićem. Lekturu je napravila Sanja Peršić, a grafičku pripremu i tisak Grafomark Zagreb. Tiskanje zbornika financijski su potpomogli Općina Mošćenička Draga i TZ ove Općine.
– Pred vama je novi Mošćenički zbornik koji predstavlja rezultate etnoloških i kulturnoantropoloških istraživanja tradicijske baštine i življenja svakodnevice u Općini Mošćenička Draga. Cilj je udruga građana s područja naše općine, a osobito Katedre čakavskog sabora, da se sustavno bilježe, istražuju te predstavljaju procesi koji se odvijaju u životima lokalnih stanovnika. Upravo s tom namjerom kroz suradnju KČS-a općine Mošćenička Draga i Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te s Klubom studenata etnologije i kulturne antropologije ostvaren je višegodišnji projekt »Etnološka i kulturnoantropološka istraživanja u Mošćeničkoj Dragi« koji je započeo 2017. godine, a kroz zajednički odabir tema definirali su se smjerovi istraživačkih procesa – rekla je predsjednica KČS-a Mošćeničke Drage Elena Rudan.


Sedam radova


Zbornikom je obuhvaćeno sedam radova. Ana Montan Velčić je u njemu objavila rad »Etnografske crtice iz tradicijskog načina života sela Potoki na Mošćenišćini«, Lovro Praznik je rezultate istraživanja napisao u radu »Uloga i položaj žena u Mošćeničkoj Dragi«, dok je Marija Rajko napisala rad »Priče o turizmu – iskustva privatnih iznajmljivača Mošćeničke Drage«. Četvrti rad u zborniku naziva »Ekonomski i društveni aspekti draškog ribarstva od početka 20. stoljeća do danas« napisale su Ines Siuc i Klara Tončić, rad »Dok je pusta, situacija ni gusta!« napisali su Christina Jukić i Marin Mihalj, dok je Tomislav Augustinčić napisao »Rodne kuće i omiljeni žal: društveno sjećanje na književnike u Brseču, Mošćeničkoj Dragi i Kraju«. Rea Drvar je autorica sedmog rada u ovom zborniku pod nazivom »Ekomuzej kao način očuvanja maritimne baštine Mošćeničke Drage«.