Oživljavanje centra mjesta

Novi život za poznate lokacije. Matulji dobili igraonicu, novu slastičarnicu, a gradit će se i hotel

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Prostor bivše Privredne banke Zagreb postao je igraonica »Šuma Striborova«, a u prostoru nekadašnje slastičarnice Beto otvorena je nova slastičarnica ZvončarnicaU mjesecu studenome dvama upražnjenim poslovnim prostorima u centru Matulja »udahnut« je novi život. Prostor bivše Privredne banke Zagreb postao je igraonica »Šuma Striborova«, a u prostoru nekadašnje slastičarnice Beto otvorena je nova slastičarnica Zvončarnica. Prostori su bili dulje vrijeme neiskorišteni pa je njihovo otvaranje pozitivno odjeknulo u javnosti i novom ponudom oplemenilo dio centra Matulja.


Prema riječima Eme Grgurina, igraonica »Šuma Striborova« zamišljena je kao »družionica za velike i male«, namijenjena prvenstveno onim najmlađima koji će moći u njoj boraviti u pratnji roditelja, a oni stariji od dvije godine i bez njih. Igraonica će nuditi razne programe, kreativne radionice, predavanja, prezentacije, organizacije dječjih rođendana…


Šuma Striborova


– Čini se kako sam na ideju o otvaranju igraonice došla iznenada. Međutim, ona je rezultat svih mojih aktivnosti i rada u posljednjih desetak godina. Moj cjeloživotni put je vodio ovakvom projektu. Studirala sam na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu predškolski odgoj, no nekakvim spletom okolnosti, nezrelosti, odlučila sam da to neću završiti. Kasnije sam radila kao osobni asistent djeteta s teškoćama u razvoju, bila vanjski suradnik kreativne radionice za djecu, bila sam i teta čuvalica devet godina… Već gotovo pet godina izrađujem povijesne kostime i rukotvorine namijenjene djeci. Sada, kada mi je završavao porodiljni, nisam htjela odustati od izrade kostima i rukotvorina, iako taj posao u Hrvatskoj nije previše tražen, a ni s dvoje male djece prepustiti se slučaju i čekati neku priliku za posao – rekla je Grgurina, vlasnica »Šume Striborove« koja je otvorena od ponedjeljka do petka od 17 do 20 sati.
– Ljudima treba vremena da se naviknu na novu ponudu, iako smo na vidljivom mjestu, u samom centru Matulja. Odluka da otvorimo baš u Matuljima »pala« je kao prirodan izbor jer živim u Bregima. Osim toga, ovdje nema ovakvih sadržaja namijenjenih najmlađoj djeci. Udruga Foliot ima fenomenalnih programa, ali možda više namijenjenih školskoj djeci. Interes za to postoji, potvrđuju to dolasci djece i roditelja, upiti, pozivi, rekla je Grgurina.


Matuljska Zvončarnica novo je mjesto kušanja slatkih zalogaja, koja je plod želje majstorice slastičarstva Jasmine Šehić da postojeću proizvodnju slastica (kolača, torti, sladoleda…) na Marinićima proširi i ugostiteljskom uslugom. Interijer slastičarnice uređen je u zvončarskom štihu, zidovi su oslikani muralom posvećenim matuljskim zvončarskim skupinama, njihovim mjestima i obilježjima pa je u ovo »slatko carstvo« unesena doza tradicije, baštine matuljskoga kraja.


Zvončarnica i Zlatno krilo


– Nismo odustali od naše Zvončarnice u Marinićima koja je posvećena zvončarima tog područja. Međutim, slastičarnica u Marinićima postala nam je pretijesna. Odlučili smo proširiti proizvodnju, a naša želja je oduvijek bila imati slastičarnicu gdje će se moći sjesti i popiti kava, pročitati novine… Sasvim slučajno, na jednoj kavi, saznali smo za ovaj prostor u Matuljima i odlučili ostvariti još tu neostvarenu želju. Pokazalo se to punim pogotkom. Već 25 godina radim u ugostiteljstvu, a ovakav interes još nisam doživjela. U prvih tjedan dana od otvaranja nas šest zaposlenih slastičarki radile smo konstantno, praktički nam se torte nisu uspjele stisnuti kolika je bila potražnja. Pećnica, zamrzivači, frižideri – sve je u punom pogonu. Događalo nam se da smo navečer znali ostati i bez kolača. Očekivala sam da će biti posla, ali ovakvu naglu, veliku potražnju ne. Drago nam je da je tako jer se stvarno trudimo, koristimo kvalitetne sirovine, pravu čokoladu, pravo vrhnje i sve to radimo predano, s puno ljubavi, rekla je Jasmina Šehić u čijoj je matuljskoj slastičarnici zaposleno 13 ljudi.


Iako nije u najužem centru Matulja, prije oko pola godine otvoren je ugostiteljski objekt Zlatno krilo u vlasništvu Christiana Nikolca. Sa specifičnom, nešto drukčijom gastroponudom osvojio je domaće stanovništvo, ljude s kojima će, kako kaže, lakše »prezimiti«.


– Jako sam zadovoljan kako nam je posao krenuo, prepoznali su nas domaći. Godinu dana od kada smo kupili prostore bivšeg Trgovačkog Opatija u Matuljima, uspjeli smo otvoriti restoran koji nam je dao najbolji odgovor na pitanje trebamo li krenuti u investiciju gradnje hotela na ovoj matuljskoj lokaciji. Zapravo, dobili smo puno pozitivne energije za gradnju hotelskog kapaciteta – rekao je Nikolac.


Kinkela: Treba cijeniti nove poslovne poduhvate


– Izuzetno mi je drago da smo dobili nekoliko kvalitetnih sadržaja u samom centru Matulja i svima želim puno sreće i uspjeha u radu. Kad bi Općina Matulji bila vlasnik svih poslovnih prostora, ne bismo imali ovakvih situacija da neki mjesecima zjape prazni. Međutim, razlozi zatvorenih poslovnih prostora su raznoliki. Imamo privatnih, ali i državnih poslovnih prostora, a možda je najsloženija situacija u onima s više vlasnika. Oko nekih prostora Općina Matulji vodi sporove i mogu reći da su u zadnje vrijeme učinjeni pomaci pa očekujem skoro raspisivanje natječaja. Često se u javnosti spominje i prostor bivšeg PIK-a. Znamo da je ta riječka tvrtka nažalost u problemima i da su zatvorili ili zatvaraju mnoga prodajna mjesta. Prostor u kojem su oni radili u Matuljima je djelomično u državnom i djelomično privatnom vlasništvu pa se možemo nadati da će se međusobno dogovoriti i staviti ga ponovo u funkciju. U ovim izazovnim vremenima zaista treba cijeniti nove poslovne poduhvate pa i u tom svjetlu gledam na dolazak novih sadržaja u Matulje. Isto tako, pohvalio bih i sve ostale ugostitelje, trgovce i ostale poduzetnike i obrtnike jer znamo da nisu jednostavna vremena za poduzetništvo. Već dugo nismo imali ovako dobru ugostiteljsku ponudu u samom centru, a drago mi je da se najavljuju i nove investicije u skoroj budućnosti. Centar raste i širi se na nove zone u neposrednoj blizini, poput one kod novih Plodina i restorana Zlatno krilo, gdje bi se trebao graditi i hotel. Vjerujem da ćemo nakon rekonstrukcije ceste prema Jušićima, koja se privodi kraju, dobiti novu sliku ovog dijela Matulja, a ujedno ćemo time u centru Matulja smanjiti gužve i povećati protočnost prometa, rekao je načelnik Matulja Vedran Kinkela.