Bolja lokacija

Novi liburnijski centar za COVID-19 u pogonu od četvrtka, testiranja kreću ispred hotela Zagreb

Aleksandra Kućel Ilić

Zahvaljujući redomatu građani će moći uzeti broj i pričekati na red za testiranje u autu – rekla je načelnica Stožera CZ-a grada Opatije Vera AničićOPATIJA – Testiranje na COVID-19 u Opatiji od sutra, 26. studenoga, obavljat će se svakodnevno, od ponedjeljka do petka od 8 do 10 sati na novoj lokaciji, na parkiralištu bivšeg hotela Zagreb na Slatini. Važnu novost za sve kojima će testiranje biti potrebno, a odnosi se na mještane Liburnije koji će svoj red po novom moći pričekati i u automobilu jer velik prostor parkirališta to omogućava, prezentirali su javnosti Vera Aničić, zamjenica gradonačelnika i načelnica Stožera civilne zaštite grada Opatije, voditelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a – Ispostave Opatija Anton Milohanić i epidemiolog iz iste ispostave Mario Sušanj te članica Uprave Liburnia Riviera Hotela Barbara Mesić.


Kako se moglo čuti tijekom press-konferencije, dok je na području PGŽ-a u razdoblju od 26. veljače do danas bilo ukupno 6.127 oboljelih od bolesti COVID-19, na području Liburnije je od 15. ožujka do danas registriran 631 slučaj, što je više od 10 posto od ukupnog broja boljelih u PGŽ-u. Od početka epidemije do danas, na području Grada Opatije bile su 234 osobe oboljele od ove bolesti te još deset turista i vikendaša.


Nabavljen redomat


– Zahvaljujem Upravi LRH-a, koja nam je omogućila da na ovoj lokaciji bude testiranje na COVID-19, zatim gradskim tvrtkama Opatija 21 i Parkovi, koji su uredili prostor, kao i Općini Matulji, koja je sufinancirala nabavku redomata zahvaljujući kojemu će građani moći uzeti broj i pričekati na red za testiranje u autu. Epidemiološki redari će idalje biti angažirani i brinuti se da sve bude u skladu s propisanim mjerama. Zahvalit ću i svim građanima Opatije koji su dosada pokazali odgovornost. Dolazi nam vrijeme adventa i pozivam goste da dođu, da se prošetaju Opatijom, ali da i nadalje svi zajedno budemo odgovorni i da nam Opatija idalje ostane siguran grad – poručila je Vera Aničić.
Barbara Mesić, članica Uprave Liburnia Riviera Hotela na čijem će se terenu testiranje od sutra obavljati, istaknula je da je vrlo ponosna zbog toga što je LRH u ovoj teškoj situaciji vezanoj za pandemiju COVID-19 u mogućnosti dati doprinos u borbi za sigurnost građana i svih turista koji dolaze na Kvarner.


– Kako bi se omogućila sigurnija i pristupačnija lokacija za testiranje, LRH je odlučio ustupiti na korištenje dio zemljišta bivšeg hotela Zagreb na kojemu se danas nalazimo. Na ovaj će se način ubrzati postupak testiranja te omogućiti dolazak i teže pokretnim osobama. Kao što je poznato, LRH je i dosada pomagao te donirao 1,3 milijuna kuna NZZJZ-u PGŽ-a za nabavu uređaja za izolaciju RNA i reagense za detekciju koronavirusa, što je omogućilo najsigurniju dijagnostiku svim građanima i gostima Opatije. Važno je da svi idalje budemo odgovrni, da se brinemo za sebe i svoje bližnje. Pred nama su advent i Božić, Opatija je poznata po svojoj gostoljubivosti i vjerujemo da će tako biti i ove godine, ali uz napomenu da je najvažnije da svi sačuvamo zdravlje. Stoga hvala kompletnom zdravstvenom timu i svim liječnicima, naša grupacija je na raspolaganju i spremna pomagati – dodala je Barbara Mesić.


Sušanj: Odlična suradnja s lokalnom samoupravom

Opatijski epidemiolog Mario Sušanj istaknuo je područje Liburnije kao primjer dobre komunikacije i zajedništva.
– Od početka smo imali jako dobru suradnju s Gradom Opatijom i općinama Lovran, Matulji i Mošćenička Draga i ponosan sam što sam dio ovog tima jer je ovo primjer kako medicinska struka i lokalna samouprava mogu dobro surađivati. Drago nam je što se uključio i turistički sektor. U ovoj pandemiji moramo imati dobru komunikaciju i stalnu suradnju jer samo zajedno možemo pobijediti ovu tešku bolest – poručio je Sušanj.

Čekanje u autu


Prema riječima Antona Milohanića, za novu, bolju lokaciju za testiranje u Opatiji odlučili su se iz više razloga.


– Ljudi će moći biti u autu i čekati red zaštićeni od vremenskih nepogoda, a drugi je razlog i u rasterećenju Doma zdravlja Opatija i odvajanju osoba koje idu na testiranje i onih koji koriste druge, redovne zdravstvene usluge u Domu zdravlja. Bit će ovo varijanta »drive-in« testiranja s obzirom na velik parkirališni kapacitet. Osoba će trebati doći po svoj redni broj i kad se on na redomatu ukaže, izaći iz vozila i otići na testiranje. Tko dođe na testiranje pješice, također treba uzeti broj i pričekati. Kod starijih i teže pokretnih osoba, naši će djelatnici dolaziti do auta i uzimati bris. Hvala Gradu Opatiji na brzoj reakciji i stvaranju ovih uvjeta, LRH-u, koji nam je ustupio teren i puno pridonio i dosad u borbi protiv virusa, te Domu zdravlja Opatija, Crvenom križu, Thalassotherapiji Opatija i Općini Matulji – naveo je Milohanić.