Ruke u zraku

Neobična sloga: Lovranski vijećnici sve odluke donijeli jednoglasno

Marina Kirigin

Podržan je načelnikov polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, donesena odluka o utvrđivanju svojstva komunalne infrastrukture javnog dobra u općoj upotrebi, donesena odluka o izradi četvrtih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja LovranLOVRAN – Lovranski vijećnici još su jednom bili izuzetno složni na sjednici Općinskog vijeća – jednoglasno, uglavnom bez vođenja rasprave, donijeli su nove općinske odluke.


Podržan je načelnikov polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, donesena odluka o utvrđivanju svojstva komunalne infrastrukture javnog dobra u općoj upotrebi, donesena odluka o izradi četvrtih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Lovran… Tek je jedna točka dnevnog reda odgođena za sljedeći put i to na prijedlog Odbora, a vezano uz utvrđivanje namjene poslovnog prostora (koji se nalazi u blizini nogometnog igrališta u Lovranu i koji je ukupne površine oko 600 »kvadrata«) kako bi vijećnici izlaskom na teren mogli uvidjeti o kakvom se prostoru radi te potom jednostavnije izglasati njegovu namjenu.


Opće dobro


Tri nogostupa uz državnu cestu, nadstrešnica na autobusnom stajalištu u blizini Klinike za ortopediju Lovran, groblje Lovran, sportska dvorana Kamenjar, javni prolaz od recepcije kampa u Medveji do kanala, pješačka staza od Rezina do Brajdice, javni prolaz i stube uz hotel Danica, javni prolaz i stube od ceste do Cipere, javna zelena površina oko marketa Konzuma i pješačka staza – obalna šetnica u Medveji u duljini od oko 240 metara sada predstavljaju javno dobro u općoj upotrebi. Načelnik Lovrana Bojan Simonič rekao je da su se u svim sazivima dosad bavili skidanjem statusa javnog dobra kako bi se određena nekretnina mogla prodati, a da je ovo suprotan postupak stavljanja pod opće dobro. Rečeno je i da ovo nije prvi put da se utvrđuje status javnog dobra te da navedene nekretnine nisu bile evidentirane u katastarskim i zemljišnim knjigama u skladu sa stvarnim stanjem.
Po točkama dnevnog reda nije se vodila niti jedna ozbiljnija rasprava, međutim, vijećnici su u sklopu aktualnog sata imali značajan broj pitanja. Tražili su obrazloženje vezano za posječeni hrast na novom gradilištu APN-ovih stanova, zanimalo ih je što je s projektom društvenog doma, zbog čega se odustalo od ovogodišnje Marunade, hoće li biti dodatnih pomoći za lovranske hotelijere i ugostitelje koje je značajno »zakačila« korona kriza…


Napravili projekte


– I društveni dom i poduzetnička zona su projekti koji bi se trebali financirati iz sredstava Urbane aglomeracije Rijeka. Mi smo s naše strane napravili sve, napravili smo projekte i prijavili se na poziv. Postoji određeni rok od 120 dana u kojem je trebala biti donesena odluka o odabiru. Za poduzetničku zonu odluku o vrednovanju projekta smo dobili, no neki od sudionika je istaknuo prigovor. Što se tiče društvenog doma, još nismo dobili vrednovanje. Već u više navrata obraćamo se tijelu koje to bodovanje provodi, s obzirom na protek vremena – objasnio je Simonič.


Na pitanje o lovranskoj tradicionalnoj jesenskoj gastro priredbi Marunadi odgovorio je da je otkazivanje bila teška odluka koja je donesena na Vijeću Turističke zajednice Općine Lovran. Naveo je da će događanja ipak u listopadu u Lovranu biti, da će to biti događanja u kontroliranim uvjetima, s obzirom na pandemiju. Međutim, rekao je da takav djelomičan proizvod ove godine neće nazivati Marunadom jer bi polovičnim rješenjem srozali manifestaciju. U obrazloženju je rekao i da bi turistički aspekt ove priredbe ove godine izostao jer u najavi nije zabilježen dolazak niti jednog autobusa s gostima, a lani je takvih autobusa bilo sedamdeset. Odgovarajući na to pitanje, rekao je i da je lovranska turistička zajednica usvojila izmjene financijskog plana te govorio o razlici u očekivanim i ostvarenim prihodima turističkog ureda.