Originalno događanje

Najavljena još jedno ljetno izdanje opatijske Balinjerade, “najluđe utrke na svijetu”

Aleksandra Kućel Ilić

Ilustracija / Snimio Marko GRACIN

Ilustracija / Snimio Marko GRACINOpatija ima zasigurno jedno od najoriginalnijih događanja, nadaleko poznatu Balinjeradu – utrku kreativnih vozila (“karića”) na kugličnim ležajevima “balinjerama”, a tradicija je to starija od 40 godina.


Ovaj jedinstveni i omiljeni opatijski karnevalski brand u organizaciji Grada Opatije i Turističke zajednice grada Opatija “prelio se” i u ljetne mjesece te će se tako ove godine održati i četvrto ljetno izdanje “najluđe utrke na svijetu”.


U nedjelju, 16. lipnja, u 19 sati započet će probne vožnje sudionika, a sve će se odvijati na poznatoj stazi koja u ljetnom izdanju dobiva i posebno ruho: posebno osvjetljenje, semafor i rampu na startu te atraktivne svjetlosne, dimne i pirotehničke elemente duž staze, upravo nalik noćnoj utrci svjetski poznate Formule 1 – najavili su iz opatijske TZ.
Naravno, Ljetna Balinjerada je i turistički adut Opatije te se uz stazu očekuju tisuće gledatelja, a ono što valja posebno naglasiti je mogućnost uključivanja i samih posjetitelja u ovu posebnu manifestaciju.


Naime, organizatori će i ove godine osigurati “Taxi Balinjere” – “kariće” sa vozačima koji će zanteresirane provesti stazom i omogućiti im jedinstven doživljaj sudjelovanja te uspomenu za cijeli život.


Probe i taxi vožnje trajat će do 20.15 sati, kada će safety car provjeriti stazu, a u 20.30 će započeti i sama utrka koju će predvoditi “otac Balinjerade” i njen počasni direktor Duško Jeličić Dule.


Naravno, u svečanom otvaranju će tradicionalno sudjelovati Puhački orkestar Lovran, mažoretkinje i brojni uzvanici. Sudionici se natječu u četiri discipline: monopatini, karići unjuli, karići dvojki i merikanska vozila, a najbrže, najmlađe te najbolje u kategoriji “za lepo videt”, ali i one najsporije čekaju nagrade, dok će tradicionalno biti proglašena i Miss Balinjerade.


– Nakon svake utrke na cilju će se dodjeljivati nagrade, a po završetku posljednje stazom će prodefilirati i karnevalske skupine koje će cijelom događanju dati još više maškaranog duha.


Kako bi sve proteklo u veselom tonu, koji tradicionalno prati ovu manifestaciju, pobrinut će se i nenadmašni voditeljski trio Mario Lipovšek Battifiaca, Irena Grdinić i Dražen Turina Šajeta.


Za atmosferu će se na startu utrke pobrinuti grupa Bonaca, a na cilju se priprema afterparty uz popularne Dellboyse koji će zabaviti i rasplesati publiku i sudionike sve do ponoći – Poručili su opatijski organizatori “najluđe utrke na svete”.