U subotu

Najavljen Dan otvorenih vrata Lisine : “Neka ponovo postane omiljeno okupljalište Matuljaca”

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Najavljen je bogat portsko-rekreativni i glazbeni program na području zaštićenog krajobrazaDrugo izdanje Dana otvorenih vrata Lisine održat će se u subotu, 8. listopada, na tom matuljskom području zaštićenog krajobraza.


U organizaciji udruge Lisina Adventure i Triatlon kluba Matulji, pod pokroviteljstvom Općine Matulji, održat će se sportsko-rekreativni i glazbeni program te će biti osigurana ugostiteljska ponuda.


Načelnik Matulja Vedran Kinkela naveo je da je želja da ova priredba postane tradicionalna manfestacija, a Lisina ponovo omiljeno okupljalište Matuljaca.
– Cilj je revitalizacija sporta i rekreacije područja Lisine, koje je dugo godina bilo zanemareno. Za generacije Matuljaca ta lokacija je jako interesantna i vežu ih lijepe uspomene.


Ovogodišnja novina je trčanje u prirodi, odnosno kros, kao glavna aktivnost manifestacije, što će se održati u organizaciji Triatlon kluba Matulji – rekao je Kinkela.


Franko Faustini, predsjednik TK Matulji, dodao je da je utrka organizirana za sve natjecateljske uzraste u dobi od 6 do 66, ali i starije koji se dobro osjećaju za takvu vrstu rekreacije.


Trkači će startati u tri uzrasne kategorije, a prvi start bit će u 11 sati ispred doma Lisina. Prijave natjecatelja kreću u 9 sati.


Trčat će se na kružnoj stazi, najmlađi će prelaziti dionicu dugu 500 metara, kadeti oko 2 kilometra, a juniori i seniori oko 5 kilometara. Proglašenje pobjednika zakazano je u 13 sati.


U sklopu programa koji će se odvijati pred domom Lisina, prema riječima Rajka Bačnara, dopredsjednika udruge Lisina Adventure, posjetitelji će se moći okušati i u konjičkom sportu, provozati terencima, upoznati s enduro motorima ili samo uživati u boravku u prirodi.


To će im omogućiti Konjički klub Adria i Ranč Anđeli iz Bregi, koji će ponuditi rekreativno jahanje. Najmlađi će se moći provozati i u kočiji Konjičkog kluba Ana iz Senja.


Za prezentaciju enduro motora biti će zadužena novoosnovana udruga Extreme enduro Liburnija, a svoje limene ljubimce prezentirat će i Učka Quad te Off road klub »4×4 uspon«, koji će ponuditi i vožnju terenskim vozilima.


Na prostoru ispred doma biti će postavljena i izložba fotografija »Lisina u srcu«. Načelnik je pozvao sve one željne boravka u prirodi da dođu na druženje u Lisini u kojoj su svi ponuđeni sportsko-rekreativni sadržaji besplatni za posjetitelje.


Ove godine posjetitelji na Lisinu mogu doći i Lisinskom cestom koja iz Rukavca vodi do ovog nekad omiljenog okupljališta Matuljaca.


Makadamski put dugačak gotovo šest kilometara je obnovljen i prohodan, no načelnik ističe da je ovo tek prva faza njegovog uređenja. Uz navedeni put postoje još dva alternativna pravca za dolazak do doma Lisina.