Roberto Žigulić

Nacionalni Dan darivatelja krvi obilježen i na Liburniji

Aleksandra Kućel Ilić

Roberto Žigulić / Foto Luigi Opatija

Roberto Žigulić / Foto Luigi Opatija

Misija darivatelja je da krvotok solidarnosti nikad ne presušiNacionalni Dan darivatelja krvi obilježen je i na Liburniji. Prof. dr. sc. Roberto Žigulić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Opatija, uputio je čestitku svim darivateljima krvi.


– Transfuzijska medicina se bavi liječenjem bolesnika pripravcima proizvedenim od ljudske krvi. Na tom području Hrvati se imaju čime ponositi budući da ova medicinska struka u nas ima bogatu povijest.


Prva transfuzija krvi u Hrvatskoj izvedena je na Ginekološkoj klinici u Petrovoj u Zagrebu, 1923. godine. Tada je izvršena izravna transfuzija krvi, ali bez određivanja krvne grupe.
Prva transfuzija krvi uz određivanje krvne grupe bila je u istoj ustanovi već naredne, 1924. godine. Ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata, 1953. održana je u Željezari Sisak prva organizirana akcija darivanja krvi što je bilo i povodom za proglašenje nacionalnog Dana darivatelja krvi, na prvu desetogodišnjicu sisačke akcije, odnosno 25. listopada 1963. godine.


Dan posvećen darivateljima krvi, prema tome, obilježavamo u našoj državi već 58 godina. U sedamdesetak se godina darivalaštva krvi u Hrvatskoj mnogo toga promijenilo. Mijenjala su se društvena uređenja, tehnologija darivanja krvi se usavršavala, a povremeno se krv darivala i u doba pandemija, velikih boginja, SARS-a, a danas COVID-19.


No, ono što se nije mijenjalo i što je uvijek u fokusu darivalaštva krvi je darivatelj, osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i za to nije plaćena ni u novčanom, ni u nekom drugom obliku.


Krv daruju sve društvene skupine, muškarci i žene, učenici, studenti, radnici, profesori, koji prihvaćaju osnovna načela darivanja krvi u vidu dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti.


Njihova je jedina misija da nam nacionalni krvotok solidarnosti nikada ne presuši, tj. da se transfuzijskoj medicini RH uvijek osigura dostatan broj doza krvi kao lijeka koji se ne može sintetizirati.


Uz poruku cijelom društvu da je potrebno štovati i čuvati nacionalna bogatstva naše zemlje u koja zasigurno spadaju i dobrovoljni darivatelji krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija koristi ovu prigodu da čestita darivateljima krvi s područja Liburnije, PGŽ-a i cijele RH njihov dan 25. listopada, rekao je Roberto Žigulić.