Lungomare Art

Na ulazu u jezgru Brseča postavljena instalacija “Potezi i rezovi” Sofie Thorsen

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Autorica je Sofie Thorsen, danska umjetnica s austrijskom adresomBRSEČ – Trajna umjetnička instalacija »Potezi i rezovi« Sofie Thorsen, danske umjetnice s austrijskom adresom, otvorena je u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča, u malom parku pored boćarskog igrališta.


– Malena lokalna zajednica Brseča, mjesta sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smještenog na litici visoko iznad mora odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Riječki zaljev, morala je prihvatiti da se 2018., nakon više od 175 godina rada, zbog nedostatka djece, zatvorila mjesna osnovna škola.


Umjetnica Sofie Thorsen trajnom umjetničkom instalacijom »Potezi i rezovi« povezuje dvije lokacije – trenutačno nekorištenu zgradu osnovne škole i mali park smješten pored boćarskog igrališta na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča.

U tom parku postavila je kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica.


Oblik ove umjetničke instalacije inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru. Objekti mogu poslužiti, primjerice, kao klupe gdje se mještani mogu družiti i opuštati.


Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim djelom podsjeća na znamenitu hrvatsku književnu ličnost Eugena Kumičića koji je rođen u Brseču 1850. i ondje je često boravio – istaknuto je na svečanosti otvaranja instalacije u sklopu koje je izveden i prigodni program.


Brsec 03.07.2020.
Epk Lungomare art otvorenje instalacije Potezi i rezovi Susjedstvo Brsec
Foto Marko Gracin


Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Mošćenička Draga, a veliku i nesebičnu pomoć pružila je Udruga građana Brseča. Svoje gostoprimstvo iskazali su Ljubo i Mirna de Karina, a s autoricom umjetničke instalacije svoje je iskustvo podijelila Sonja Jedretić, posljednja učiteljica brsečke škole.


Svoju priču kao inspiraciju za sam rad, s autoricom su nesebično podijelili Anton i Ana, iz zadnje generacije učenika škole, a u pripremi su sudjelovali i brojni mještani Brseča.


Financijsku potporu projektu pružili su Austrijski kulturni forum Zagreb i Federalno ministarstvo Republike Austrije za Europu, integracije i vanjske poslove te Danish Arts Foundation.


»Potezi i rezovi« druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.