Najduži do sada

Na Danima trešanja u Lovranu podijeljen divovski štrudel

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Crvene, slatke, sočne i umotane u slatki plašt dug čak 10,3 metra, najduži do sada



Bile su crvene, mekane, sočne i umotane u slatki plašt dugačak čak 10,3 metra, dakle najduži do sada – na današnjem festivalu slatkoga ploda, lovranskim Danima trešanja divovski je “štrudel od črešanj” podijeljen okupljenim posjetiteljima u rekordnom roku.


Tko nije uspio do svoje besplatne slastice na Trgu svetog Jurja, mogao je kupiti štrudlu ili pitu s nadjevom od trešanja na obližnjem štandu, a bilo je u lovranskom Starom gradu i dobre glazbe i kao uvijek, odlične ugostiteljske ponude…


Foto galerija: Dani trešanja u Lovranu Foto: Ana Križanec


Fantastičan lipanjski dan uz gostoljubive domaćine i slasticu koja “govori sve jezike”.




Da je došao trenutak da se razreže “ljepotica” iz slastičarnice lovranskog hotela Excelsior najavila je direktorica TZ-a općine Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić, dok su “prvi rez” učinili načelnik Općine Lovran Bojan Simonič i direktor hotela Excelsior Ozren Tomac.


– Utrošeno je 80 kilograma trešanja, 30 kilograma lisnatog tijesta i 4 do 5 kilograma šećera u prahu. Veliku štrudlu su izradile slastičarke Sanja Balog i Sanela Grgurić. Radila se u više faza. Djelatnici hotela su čistili trešnje pet dana, ručno.


Slastičarke su imale pripremu jučer i danas su dovršile štrudlu koja je svježe pečena. Trebalo je pet sati da se ovako velika štrudla u dijelovima ispeče – otkrila je Marica Kovačević, voditeljica kuhinje u hotelu Excelsior.


Dani trešanja u Lovranu traju do kraja lipnja, do kada se uz ostalo može probati i koktele s trešnjama, te sladoled u kojemu glavnu ulogu igra “lovranska črešnja” – poznati lovranski brend.