Gobo na Mjesec

Može li spaljivanje Pusta biti luđe i zabavnije od onog u Mošćeničkoj Dragi? Pazite što sad planiraju

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Višemetarska raketa će biti "puna crvenih srčeka", jer ipak - bit će Valentinovo, Dan zaljubljenih i u tom duhu će se zapaliti i lansirati raketaMože li spaljivanje Pusta biti luđe i zabavnije od onog u Mošćeničkoj Dragi? Odgovor je potvrdan jedino kada se u istom danu “poklope” i Valentinovo i Pepelnica, a to se upravo dogodilo ove godine i prema očekivanjima organizatora iz TZ i Općine Mošćenička Draga, ono što očekuje sve koji na Čistu srijedu dođu popratiti program i zaključiti ovogodišnji karneval, bit će finale “petog godišnjeg doba” u znaku ljubavi…


Draški spektakl je poseban i po tome što se jedino u Mošćeničkoj Dragi pali “živog Pusta”, pa tako svake godine draški “krivac za sve što nije valjalo u prošloj godini” Gobo – na Mjesec leti u divovskoj raketi.


Ove će se godine obilježiti i 55. obljetnica karnevala u Mošćeničkoj Dragi, pa će i program biti još raznovrsniji i zabavniji nego inače.
– U srijedu, 14. veljače Mošćenička Draga će biti i u znaku velike završnice karnevala, ali i u »znaku ljubavi«… Svi ćemo se jako voljeti i ljubiti – poručili su iz Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga.Tradicionalno suđenje, spaljivanje Gobota i lansiranje rakete će u svom uvodnom dijelu započeti već u 16.30 sati uz glazbu i nastup sastava Coffee Shop Acoustic, te uz Smotru karnevalskih zastava za koju je prijavljeno 40 predstavnika karnevalskih grupa sa svojim zastavama.


Nakon “zagrijavanja” uslijedit će zabavan program u kojemu će uz “jude od maškar”, sudjelovati i Puhački orkestar Lovran koji će biti na čelu pusne povorke.


Za neke će biti veselo, za druge tužno, jer na Pepelnicu “pusna vlast pada”, a maškare predaju ključeve Općini. Spustit će se karnevalska zastava i započeti suđenje Gobotu, te “po užance”, neće biti teško dokazati da je “kriv za sve”.


Nakon suđenja će krenuti povorka ovog neobičnog “sprovoda”. Križ, zastava, vijenac, Gobo “na čivere”, pop, limena glazba i vlast …


“Tužna” povorka će proći sve do rive, a napetost u redovima publike biti sve veća. Višemetarska raketa će biti “puna crvenih srčeka”, jer ipak – bit će Valentinovo, Dan zaljubljenih i u tom duhu će se zapaliti i lansirati raketa.


Kad Gobo uđe u raketu, nespreman za odletjeti “na Mesec”, no osuđen na najstrožu kaznu, morat će “pozdravit Dragu i celi svet” i zatim “put Mjeseca” – u planu je vatromet u znaku ljubavi.


Za Pepelnicu i Valentinovo su “svi parićani”, jer ne događa se ovakav “sudar emocija” baš često, a program će se kada Gobo odleti u raketi nastaviti uz Coffee Shop Acoustic, najbolji bakalar na svijetu u okolnim restoranima i puno dobre zabave.