HODAJ, SLUŠAJ, KUŠAJ MOŠĆENICE

Mošćenice danas domaćin susreta poznatih chefova: ‘Nema vrhunske gastronomije bez Brsečkog česna’

Edi Prodan

S obzirom da je sustavu JRE Hrvatska jedna od najvažnijih misija u razvoju sustava vrhunske gastronomije upravo zaštita izvornosti, na petom po redu Talent&Pasion druženju 15 JRE hrvatskih restorana koje će se u nedjelju, 26. rujna pod nazivom Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice održati u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi, svaki od gostiju na dar će dobiti unikatnu staklenku ukiseljenih paskiU studenom ove godine Hrvatska će po svemu sudeći postati bogatija za još jednu autohtonost – brsečki česan. Kako je naime istaknuo Mario Zaccaria, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije financirao je analizu uzoraka deset proizvođača tog znamenitog češnjaka koji su od 2019. godine povezani u Udrugi Brsečki česan. Analiza se obavlja u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, a njezin će rezultat biti temelj za zaštitu imena i zemljopisnog podrijetla na europskoj razini što će mu dodatno povećati vrijednost i time potaknuti bavljenje poljoprivredom i povratom krajobraza kakav je nekada bio.


Istaknuto je to prigodom prošlotjednog potpisivanja Sporazuma o suradnji na zaštiti brsečkog češnjaka i ruralnom razvoju čiji su potpisnici općine Mošćenička Draga i Kršan, udruga Brsečki česan, TZ općina Mošćenička Draga i Kršan, TZ Kvarnera, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, LAG Terra liburna, LAG Istočna Istra i JRE Hrvatska. Kako je najavljeno, sporazumu će se nakon rezultata analize, prema kojoj će brsečki česan, najvjerojatnije, postati posebna i jedinstvena sorta, pridružiti i Istarska županija.


Zaštita izvornosti


S obzirom da je sustavu JRE Hrvatska jedna od najvažnijih misija u razvoju sustava vrhunske gastronomije upravo zaštita izvornosti, na petom po redu Talent&Pasion druženju 15 JRE hrvatskih restorana koje će se u nedjelju, 26. rujna pod nazivom Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice održati u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi, svaki od gostiju koji će participirati u tom vrhunskom gastronomsko-kulturnom događanju na dar će dobiti unikatnu staklenku ukiseljenih paski, proljetnih izdanaka koji se dobivaju od pogađate – brsečkog česna.
– Ili kako bi se kod nas u Mošćeničkoj Dragi reklo – češnja, nadodao je Stiven Vunić, vrhunski chef Zijavice, jednog od najintrigantnijih liburnijskih restorana koji preferira apsolutno domaće namirnice. Zijavica je dakako i dio JRE sustava, a Vunić je s radošću podržao inicijativu barda hrvatske gastronomije, Zdravka Tomšića koji je prije nekoliko dana dobio još jednu potvrdu svog umijeća, Michelin je naime potvrdio da restoranu Draga di Lovrana koji po drugi put vodi Tomšić s razlogom ostaje njegova zvjezdica.


Ništa bez broskve
Kao što je poznato, jednom godišnje, a primjerice 2019. godine kad se taj jedinstveni susret zadnji put održao bilo je to na uistinu spektakularni način u secesijskom paviljonu riječke ribarnice, sastaju se svi kuhari koji djeluju u hrvatskom JRE sustavu. Za ovogodišnje druženje odabrane su Mošćenice kao i plaža u Mošćeničkoj Dragi. Kako je predviđeno, povezat će se šest povijesnih lokacija s jednakim brojem namirnica koje simboliziraju Liburniju, onima koje čine tradiciju pučkih kulinarskih naslijeđa, dakako u jednoj sasvim novoj interpretaciji kreativnih chefova JRE-a. Uz brsečki česan koji je sasvim sigurno zahvaljujući inicijativi istoimene udruge za očuvanje baštine postao najpoznatijom namirnicom Liburnije, tu su još i specifične žitarice i grahorice, jednogodišnje životinje, masline, plava riba i hobotnica te – broskva.


Čakavska poezija


– Odabrali smo koncept interpretacije baštine zato što je kultura stola dio naše baštine, a mi kao udruga koja njeguje hrvatski terroir, baš o takvoj baštini želimo govoriti i nju ponuditi na razmišljanje, interpretirajući njezine namirnice u progresivnom, kreativnom duhu, te stvoriti doživljaj koji nadilazi samo iskustvo hrane, izjavio je predsjednik JRE-a Vjeko Bašić, chef retorana Boba u Murteru gdje će se goste darivati specifičnim medom »od salvuje« s Kornata.


Ono što je također važno, događaj u Mošćenicama ima i jedinstveni kulturni značaj. Na svakoj će lokaciji uz specifično jelo biti upriličena i umjetnička točka – jazz vokalistice Lele Kaplowitz uz pratnju Joe Kaplowitza, izložba crno bijelih fotografija Olivera Kumičića, čin iz drame, Leto 1674, kao i čitanje ponajboljih pjesama čakavske poezije.


Šest povijesnih lokaliteta


Program počinje u nedjelju 11.30 sati pred kaštelom Mošćenica nakon čega gosti u malim grupama kreću u vođeni obilazak šest povijesnih lokaliteta grada. Na svakoj će lokaciji kuhati po dva chefa iz restorana Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša, Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston, Zigante i Zijavica, dok će njihova jela biti poslužena s odabranim vinima vinarija Kozlović, Boškinac, Tomac, Sontacchi, Ipša, Stina i Cattunar koje će točiti vinari osobno.


– Iako sam godinama dio JRE sustava koji se uvijek, u svim segmentima svog rada, povodi za izvrsnošću, moram priznati da me skorašnje mošćeničko događaje istinski nadahnjuje. Učinili smo ono što nam je bio silni izazov jer upravo su Mošćenice ona točka na kojoj JRE želi maksimalno naglasiti svoj princip rada: beskompromisnu valorizaciju domaćih namirnica. I ne samo njihovo uvrštenje u rad kuhinja restorana, nego i poticaj lokalnim proizvođačima na još ustrajnije prijanjanje poslu koji će povezati lokalnu poljoprivredu i vrhunsku hrvatsku gastronomiju. U suradnji sa Zdravkom Tomšićem te Sanjom Vukman, specifičnom artisticom u čijem je središtu zanimanja i rada također reinterpretacija baštine, osmislili smo čitav niz darova koji će se nuditi u našim JRE-ima. Kad je u pitanju Liburnija, a riječ je o subregiji koja se može pohvaliti s čak pet restorana od ukupno njih 15, dar će biti ukiseljeni paski, izdanci češnjaka za one koji to možda ne znaju, koje je s posebnom pažnjom i predanošću priredio naš chef Zdravko Tomšić, istaknula je s velikim veseljem Irina Ban, voditeljica ureda udruženja JRE Hrvatska.


Najbolji na svijetu


A oduševljen je čitavom pričom bio i Mario Zaccaria koji je svoju strast prema poljoprivrednoj reafirmaciji Liburnije 2019. godine uokvirio u udrugu Brsečki česan. Ona osim što potiče lokalno stanovništvo na sadnju najboljeg češnjaka na svijetu, kako tvrde mnogi i ne samo na Liburniji, želi i njegovu znanstvenu valorizaciju i dakako konzumaciju na razini života i kuhanja naših svagdanjih, ali i unutar restoran koji žele stvarati istinsku lokalnu gastronomiju.


– Želja nam je po pitanju povratka poljoprivrede Liburniji mnogo, stoga veseli da su naš rad i našu predanost prepoznali unutar JRE-a što će svakako dati dodatno ubrzanje značajnijem rastu površina zasađenih Brsečkim česnom, naglasio je Zaccaria.


Zadovoljstvo je svakako i osjećaj koji je definirao raspoloženje Irene Peršić Živadinov, direktorice TZ Kvarnera.


– Godinama putem sustava Kvarner food promoviramo lokalnu gastronomiju u čijoj su osnovi domaće namirnice. Da se naš trud itekako prepoznao i kod najstrožih internacionalnih gastronomskih sustava u koje svakako ide i JRE, pokazuje podatak kako je na našem području najviše hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom baš kao i najviše JRE restorana, s ponosom ističe Peršić Živadinov koja upravo u jačanju eno-gastronomije prepoznaje one elemente kojima se omogućava cjelogodišnje poslovanje kao i podizanje izvrsnosti destinacije.


Količine ograničene


Vratimo se li se udruzi Brsečki česan, istaknimo i to da ju karakterizira specifična organizacija koju bismo mogli usporediti s – radničkim dioničarstvom. Članovi naime vode cjelokupnu brigu, od sadnje preko »oćokivanja« kako se u specifičnom dijalektu Brseča naziva pljevljenje nasada, pa sve do konačnog prava na dobivanje određenih količina. Izrazito se protive sadnoj disperziji svog sadnog materijala na područja izvan točki omeđenih Plominskim zagorem i granicom općine Lovran. Kako su istaknuli predstavnici »Brsečkog česna«, mogućnost ulaska u »konzorcij« je otvorena za sve pravne i fizičke osobe koje su spremne prihvatiti jasno definirane prostorno-poljoprivredne uvjete proizvodnje tog jedinstvenog češnjaka kako bi se oplemenilo danas zapuštene liburnijske površine koje je nekad itekako karakterizirala poljoprivredna proizvodnja.


– Brsečki česan ima apsolutnu preporuku korištenja u JRE restoranima, ali jasno nam je da su njegove količine u ovom trenutku nevelike. Nadam se da će ga ipak biti dovoljno za korištenje u restoranima Liburnije – Zijavici, Dragi di Lovrana, Aristonu, Plavom podrumu i Navisu, prije svih, naglasila je Ban.


Isprepleteni češnjakom


I na kraju još jedna zanimljivost i zahvala brsečkom česnu kao i sustavu JRE restorana – kako je istaknuo načelnik općine Kršan Roman Carić upravo je ta jedinstvena aromatična namirnica razlog potpisivanja prvog službenog akta između dvije susjedne, mnogim djelatnostima pa tako i češnjakom, isprepletene općine, Kršan i Mošćenička Draga. Sudeći po znakovitom osmijehu Riccarda Staraja, načelnika općine Mošćenička Draga, ta se suradnja neće zaustaviti samo na češnjaku već će se proširiti i na mnoge druge kulturne, ma naprosto socijalne, ljudske aktivnosti.


Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice. Jedinstvena manifestacija koja će svoj vrhunac u gastronomsko-kulturnom smisli imati u nedjelju, 26. rujna. No prema svemu što smo mogli čuti u nekoliko dana koji su u informacijskom smislu, ali i potpisivanjem akta o poticanju sadnje Brsečkog česna, prethodili tom događanju, pozitivne posljedice će se – tek osjetiti.