Opatija

“Mogu i ja”: Pravi blagdanski ugođaj na sportskom programu za osobe s invaliditetom

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Program je organizirao KŠR Gorovo, a sve su aktivnosti u potpunosti bile prilagođene psihofizičkim mogućnostima sudionika“Mogu i ja”, 14. po redu Sportsko-rekreativne aktivnosti za osobe s invaliditetom i volontere održane su danas u Sportskoj dvorani “Mario Cvetković” u Opatiji.


Program je organizirao KŠR Gorovo, a sve su aktivnosti u potpunosti bile prilagođene psihofizičkim mogućnostima sudionika.

Uslijed sezone različitih oblika prehlada, odaziv je bio relativno skroman, pa se u opatijskoj dvorani okupilo stotinjak članova iz desetak udruga, te volonteri.


Ugođaj je bio pravi blagdanski, te je sudionike programa među kojima je bilo i dosta djece, razveselio dolazak Djeda Mraza.– Tradicionalna manifestacija se organizirala u povodu Svjetskog dana osoba s invaliditetom i Svjetskog dana volontera.       “Mogu i ja” je uz ostalo i integracijski sportsko-rekreativni program kroz kojeg se osobe s invaliditetom uključuju u aktivnosti koje provode uz pomoć volontera.


Aktivnosti nisu natjecateljskog karaktera, već su funkcionalne, zabavne i pomažu napretku motoričkih, psiholoških i socioloških karakteristika sudionika.


Svi sudionici su već svojim dolaskom i uključivanjem u aktivnosti pobjednici i bit će nagrađeni prigodnim medaljama – rekao je Dalibor Korenić iz KŠR Gorovo.Među sudionicima su uz sve ostale, kao i svake godine bili i članovi Udruge osoba s invaliditetom Grada Opatije.


– Sport i rekreacija za osobe s invaliditetom pokazali su se kao jako dobra odluka i nebrojene su opcije koje doprinose kvaliteti njihovog života.


Naši su članovi jako motivirani za različite oblike sporta i rekreacije i na treninzima koji se u ovoj dvorani održavaju jednom tjedno, stalno bilježimo sve veći interes – rekao je Almir Maslić, predsjednik Udruge za osobe s invaliditetom Grada Opatije, po čijim riječima su se u program “Mogu i ja” najviše uključili članovi u dobi između 20 i 30 godina, no bilo je i mlađih, kao i nešto starijih članova.Uz sportski poligon, stolni tenis, boćanje i rukomet za osobe s invaliditetom, na raspolaganju je sudionicima bio i specijalni program prilagođen djeci i mlađima s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, “Talent test”.


Ovaj program organizira Paraatletski klub Rijeka u suradnji s gradovima, općinama, školama i udrugama s područja PGŽ, a kroz njega se kroz zabavu i modernu tehnologiju testiraju funkcionalne i motoričke sposobnosti, te stručnjaci potom upućuju roditelje, odnosno djecu u sport koji im odgovara.