In memoriam

Mirna de Karina bila je “Katica za sve” Općine Mošćenička Draga

Riccardo Staraj

Mirna de Karina

Mirna de Karina

Pričalo se među narodom: »Hodi Mirne, ona će sigurno znat ča rabi«MOŠĆENIČKA DRAGA – U ime Općine Mošćenička Draga i moje osobno ime, izražavam sućut obitelji i prijateljima naše Mirne de Karina koja nas je nedavno napustila. Mirna je bila pročelnica Općine Mošćenička Draga od njenog nastanka, dakle od 1993. godine, gotovo 20 godina, uz načelnika Antona Rudana te nešto kraće uz Ratka Salamona. Bila je »katica za sve«, jedina konstanta u općinskoj upravi, vrijedna i temeljita, pozitivna i svestrana. Djelovala je u svim aktivnostima općine – od komunalnih pitanja, proračuna, projekata, rada sa strankama, do sporta, kulture, gospodarstva i turizma. Pričalo se među narodom: »Hodi Mirne, ona će sigurno znat ča rabi«.


Bila je jedini zaposlenik općine, službenik kakvog bi trebala imati svaka administracija, svaka organizacija, svaka destinacija. Kultura i umjetnost bili su joj bliski kao supruzi poznatog kipara Ljube de Karine, živjela je slikarstvo i kiparstvo i sigurno je bila glavna karika u razvoju i promociji umjetnosti svog supruga. Turizam je također živjela, bila je iznajmljivač kad se uputila u mirovinu, u kući na sjajnoj izoliranoj lokaciji u Brseču gdje je pronašla zajedno s Ljubom zasluženi životni mir koji je nažalost kratko trajao. Ono što osobno mogu posvjedočiti je Mirnin angažman oko kreiranja raznih monografija i kataloga koje sam izdao pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Talijanske zajednice Mošćenička Draga.


Znala je cijelo područje, poznavala povijest, običaje, toponime, tradiciju, ljude, njeni su mi savjeti i intervencije u tekstovima bili vrlo korisni. Njen angažman u turističkoj sudbini ovog područja bio je velik.
Razumjela je potrebe ljudi, kako naših domaćih, tako i onih koji su tu došli živjeti. Zastupala je interese obrtnika, ribara, iznajmljivača, mladih, poštovala i vrednovala baštinu, bila je posebno osjetljiva na nekontrolirano i prekomjerno iskorištavanje prirodne osnove općine, sudjelovala u prvim velikim izmjenama prostornog plana, savjetovala i pomogla oko očuvanja ovog prostora. Bila je čvrsta i odlučna, stabilna i ispunjena optimizmom i pozitivom. I takvu je pamtimo.


Hvala joj za sve ove godine neiscrpnog rada u ovoj lokalnoj samoupravi, u ime sva tri načelnika ove općine, svih vijećnika ove općine od njenih samih početaka pa sve do danas, općinske uprave i svih ljudi koji su Mirnu susretali u prostorijama općine. Mirni posljednji pozdrav od svih nas, a Ljubotu snaga i nadahnuće da živi i stvara u njeno ime koje mu je toliko značilo i pomoglo u njegovoj umjetničkoj karijeri. Počivala u miru.


Načelnik Riccardo Staraj