UABA

Memento: U Opatiji obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Učenici opatijske Gimnazije Eugena Kumičića posjetili Židovsko groblje, a preko Zooma pričao je Oleg MandićMeđunarodni dan sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti obilježava se danas, pa su u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije, opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, te uz sudjelovanje učenika završnih razreda Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« održani prigodni edukativni sadržaji.


U jutarnjim satima su opatijski osmaši u pratnji profesorice Liliane Host posjetili Židovsko groblje u Opatiji i na centralnome spomeniku odali počast žrtvama nacizma i fašizma.


Opatijski su učenici imali priliku poslušati zanimljivo predavanje profesorice Host, sat povijesti na terenu, a dočekala ih je tajnica UABA Opatije Suzana Ivaničić.
Tradicionalni Memento, ove godine 15. po redu, održao se u online formi, putem Zoom platforme, a svi koji su se priključili događaju, mogli su saznati obilje podataka iz razdoblja holokausta putem svjedočanstva neumornog i vitalnog Opatijca Olega Mandića, nekad dječaka koji je zadnji napustio zloglasni logor Auschwitz, danas borca protiv svih zala koja prijete društvu i promotora antifašističkih vrijednosti.


Moderator online Mementa bio je novinar Neven Šantić, a organizatori opatijski GEK i UABA.