Projekt Općine Matulji i Udruge umirovljenika

Matulji dobivaju dnevni boravak za starije osobe

Općina Matulji i tamošnja Udruga umirovljenika partneri su u projektu »Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici« – Eni Šebalj i Sonja Vlah / Foto Luigi Opatija

Općina Matulji i tamošnja Udruga umirovljenika partneri su u projektu »Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici« – Eni Šebalj i Sonja Vlah / Foto Luigi Opatija

Programom dnevnog boravka starijim osobama koje ne mogu biti same u kući bit će omogućena skrb kroz 11-satni program koji će voditi stručne osobe: od zdravstvenog djelatnika do voditelja programskih aktivnosti – animatoraMATULJI – Apliciranjem projekta »Aktivni umirovljenici, dugovječni stanovnici« na EU-fondove, Općina Matulji u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Matulji ostvarila je stopostotno financiranje trogodišnjeg programa u visini od 1.929.422,39 kuna. Program za čije je provođenje proteklih dana potpisan ugovor sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda – operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. te Ministarstva rada i socijalne skrbi RH. Kako je najavila zamjenica matuljskog načelnika Eni Šebalj, riječ je o projektu namijenjenom umirovljenicima koji se sastoji od programa za dnevni boravak za starije osobe koje zbog niza razloga nisu u mogućnosti veći dio dana boraviti same, ali i programa za aktivne mlađe umirovljenike kojima se na ovaj način osmišljava slobodno vrijeme.


Stručni voditelji


– Programom dnevnog boravka bit će pružena mogućnost starijim osobama koje ne mogu biti same u kući i kojima je potrebna adekvatna skrb tijekom dana da budu zbrinute kroz 11-satni program koji će voditi stručne osobe: od zdravstvenog djelatnika do voditelja programskih aktivnosti – animatora. Korisnicima će tako biti dostupna zdravstvena njega, razne vježbe potrebne za održavanje fizičke aktivnosti, psihoterapeutske radionice te niz ostalih aktivnosti. Ovim će programom imati na raspolaganju i niz drugih aktivnosti, od kreativnog rada, čitanja i društvenih igara za poticanje kognitivnih sposobnosti do onih koje će im omogućiti socijalnu uključenost i dnevno druženje. Ove će programe provoditi stručni voditelj-animator, a korisnicima će se pružiti i mogućnost dodatno uključene dnevne prehrane. Obiteljima će to svakako biti značajna potpora u smislu da svoje starije ukućane mogu tijekom odlaska na posao ostaviti u »dnevnom boravku« te ih preuzeti po povratku kući i biti sigurni da su kvalitetno zbrinuti. Za one koji su sami, bez obitelji, ovo će biti mogućnost za svakodnevno druženje i socijalizaciju. Projekt obuhvaća i niz programa za aktivne mlađe umirovljenike. Programi će biti u potpunosti besplatni, što je izuzetno značajno s obzirom na male mirovine jer upravo financije često sprečavaju umirovljenike da se bave raznim aktivnostima kojima žele. Plesne, jezične radionice, joga, planinarski pohodi, radionice za istraživanje povijesti kroz terenske izlete samo su neke od aktivnosti koje su dodatno osmišljene za umirovljenike i kojima se obuhvaća još veći broj korisnika. Ovo je programska faza projekta za koju se već sada primaju predbilježbe zainteresiranih s područja Općine Matulji, no primit će se i predbilježbe zainteresiranih starijih osoba iz naših susjednih općina. Već od ovog tjedna svi umirovljenici mogu iskazati interes putem online prijavnica na mrežnim stranicama Općine Matulji kako bismo što prije sagledali interes. Svi koji prijavu žele ispuniti osobno mogu to učiniti svakog utorka od 10 do 12 sati u Udruzi umirovljenika ili u pisarnici na ulazu u Općinu Matulji te sve dodatne informacije dobiti putem e-pošte na adresi [email protected] ili nazvati telefonski, poručila je Šebalj.


Još bolja ponuda sadržaja i aktivnosti matuljskih umitovljenika

Sonja Vlah, predsjednica Udruge umirovljenika Općine Matulji, dodala je da ova izuzetno aktivna udruga obuhvaća više od 400 članova.
– Kroz javne potrebe Općine Matulji već se desetak godina iz proračuna financiraju razni programi i aktivnosti, sportske radionice, druženja. Pokrenuli smo i programe čakavske besede, organiziramo izlete kroz koje se umirovljenici druže i koji im pružaju neizmjerno zadovoljstvo. Udruga djeluje u Starom vrtiću Matulji i Hangaru i dostupna je svim umirovljenicima, a moramo se pohvaliti da imamo i članova iz susjednih jedinica lokalnih samouprava koji dolaze upravo zbog kvalitetne ponude programa i dobre atmosfere. Vrlo se često uključujemo i u humanitarne akcije te sredstvima ostvarenim kroz prodaju kreativnih radova pomažemo svim građanima kojima je to potrebno. Tu smo i uvijek kada je potrebna pomoć kod bilo kojeg programa koje provodi Općina. Zahvaljujući Općini koja je pokrenula i program informatičkog opismenjavanja svih građana treće životne dobi ne samo onih koji su uključeni u Udrugu, sve je veći broj umirovljenika informatički pismeno, aktivni smo na društvenim mrežama, dopisujemo se mailovima, surfamo po internetu i to nas neizmjerno veseli. Imamo i niz besplatnih pregleda koje mogu iskoristiti upravo umirovljenici što nam puno znači. Zadovoljni smo jer svake godine bilježimo i rast članova. Program »Aktivni umirovljenici dugovječni stanovnici«, koji smo prijavili u partnerstvu s Općinom Matulji, donio nam je mogućnost proširenja postojećih, kao i još niza novih programa kojima se možemo baviti pa pozivam sve umirovljenike da se prijave i pokažu interes, navela je Sonja Vlah.

Rukavac pa Jušići
Kako je pojasnila, na EU-fondove za regionalni razvoj – unapređenje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza II, Općina Matulji u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Opatija prijavila je i investicijsku fazu projekta »dnevnoga boravka«.
– Kroz projekt kapitalnih ulaganja predvidjeli smo da se prostor bivše ambulante Jušići, za koji je i osmišljen programski dio projekta, uredi i prilagodi namjeni i za starije teže pokretnije umirovljenike kojima je potrebna dnevna skrb i za one aktivne kojima je potrebno osmišljeno slobodno vrijeme. Projekti ovog natječaja još uvijek se obrađuju, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti sredstva i za ovu investiciju vrijednu oko 8 milijuna kuna. Budući da su sredstva za programe dobivena prije investicijskih sredstava, ipak je potrebno što prije krenuti s provođenjem programskog projekta jer vrijeme za realizaciju kreće s danom potpisivanja ugovora. Upravo zbog toga, program dnevnog boravka počet će se privremeno odvijati u objektu Doma Rukavac, a ako uskoro dobijemo sredstva za adaptaciju objekta bivše ambulante Jušići, čemu se nadamo, program će po završetku radova preseliti u navedeni objekt. Prizemlje Doma Rukavac, u kojem je nekad bio restoran s predavaonicom te ostalim pomoćnim prostorima, trenutačno je najprimjereniji za odvijanje ovog programa te ujedno i najpogodniji za brzo privođenje svrsi. Programi namijenjeni aktivnim umirovljenicima i dalje će se odvijati u objektu »starog vrtića Matulji«, Hangaru, kao i društvenim prostorima u ostalim dijelovima općine, najavila je Eni Šebalj.