MAMA KUPILA TRAKTORA

Lovranci su uvijek spremni na ŠČušur: ‘Bilo je super sudjelovati u dolasku Leta 3 na Doru. Nadam se će doći na pijaču kod nas’

Filip Brnelić

Sudjelovati u dolasku Leta 3 na Doru bilo je fenomenalno. Oni su jednostavni ljudi, a mi smo grupa koja se bez problema prilagodila situaciji, kaže Veseljko Popeškić iz maškarane grupe Lovranska dragaLOVRANSKA DRAGA – Već i ptice na granama liverpulskih stabala znaju stihove »Mame ŠČ«, pjesme s kojom će riječki bend Let 3 predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjoj Euroviziji zakazanoj za svibanj, a uzvici s motivima traktora, armagedon none i malog podlog psihopata još uvijek ne jenjavaju iz nanovo ujedinjenog i inspiriranog primorskog kraja koji je zahvatila ŠČ manija. A kako iza svakog društvenog fenomena stoji niz faktora koji su ga podigli na takvu razinu, poput povezivanja umjetnika i njihove razdragane publike, isti se slučaj ponovio i ususret glazbenom natjecanju Dora kada su liburnijske maškare prepoznale potencijal posljednje kreacije Letovaca.


Jednostavni ljudi


Među grupom od tridesetak maškara koje su odjevene u outfite brkatih rokera ispratile svoje originale do opatijske dvorane »Marino Cvetković« i Dore nalazio se Veseljko Popeškić zvani Veso iz Lovranske drage. On je kao glavni i odgovorni krivac za ovu suradnju najprije inicirao kontakt s Damirom Martinovićem Mrletom da bi ga obavijestio kako je njegov glazbeni sastav meta ovogodišnje maškarane parodije, a zatim je sve kulminiralo jedinstvenim defileom na sad već slavnom zelenom traktoru dok je iz zvučnika treštala uspješnica koja ne izlazi iz glave i srca Primoraca.


– Sudjelovati u tome je bilo fenomenalno, to je bio poseban osjećaj. Atmosfera do dvorane bila je vrhunska, Let 3 je s HRT-ovim kombijem došao do nas malo iznad zgrade vijećnice, pozdravili su nas, skočili na našu prikolicu i počeli plesati. Oni su jednostavni ljudi, a mi smo grupa koja se bez problema prilagodila situaciji, ništa kod maškara nam nije strano. Imali smo muziku, rasvjetu, čak i pirotehniku, napravili smo sve u našoj mogućnosti da događaj bude kako treba i zaželjeli im sreću, kaže Veseljko Popeškić, inače obrtnik koji se više od trideset godina bavi instalacijom grijaćih sustava i aktivni boćar BK-a Lovranska draga.


Poziv na pijaču
Kako navodi naš sugovornik, maškarama iz Lovranske drage izuzetno je drago da su bili dio cijele euforije oko neslužbene himne proteklog pusta i da su na neki način pripomogli pobjedi korisnika njihove jedinstvene taksi usluge. No, za njih je kratki izlet u Opatiju poslužio tek kao uvertira za povratničku Lovransku karnevalsku povorku koja se odvila sutradan.– Ljudi koji nas nisu vidjeli na Dori bili su šokirani i iznenađeni da smo mi odmah u nedjelju nastupali s tim maskama. Bilo je pitanja »kako to da su oni sinoć dobili, a vi ste već maškarani u njih«, na što smo im mi u šali rekli da smo cijelu noć radili masku. Vremenski se sve jako dobro poklopilo, Dora, njihova pobjeda i maškare. Mi smo u prošlosti radili dosta parodija, ali ovo je baš bio vrh vrhova, priča Veseljko koji je za tu prigodu vjerno preslikao upravo idejnog tvorca iza dvoslovnog brenda, zamijenivši Mrleta kao vođu traktorske prikolice.


Traktor je u međuvremenu vraćen svom vlasniku Sanjinu Koriću iz Lignja, u svoje prirodno šumsko stanište gdje ponovo služi za vuču debelih trupaca, no kod Veseljka se još uvijek nalaze originalni rekviziti Letovskog trijumfa – slavni metalni komadi koji tvore dva omiljena slavenska slova, nuklearne, srećom ne prave rakete i velika zastava s najpoznatijim uzvikom u Hrvata, a i šire. Iako su maškare završile, grupa iz Lovranske drage spremno stoji na usluzi za daljnje zahtjeve i potrebe Leta 3.


– Nadam se da će Let 3 doći malo kod nas na jednu pijaču, da im vratimo ovo što im je ostalo kod nas i da vidimo što ćemo dalje. Mi smo i dalje za šušur i nećemo odbiti suradnju, zaključuje Popeškić.