Gastrofešta prkosila kiši

Lovranci se tradicionalno počastili s 500 porcija fritaje sa šparugama

Filip Brnelić

Golema frizaja trajala je kraće od proljetnog pljuska / Foto TZ LOVRAN

Golema frizaja trajala je kraće od proljetnog pljuska / Foto TZ LOVRAN

Tradicionalnu velu fritaju s tisuću jaja, 30 kilograma šparuge i 20 kilograma pancete kuhao mladi chef Toni Mataić iz tima hotela Draga di Lovrana. Na vođenu gastro-glazbenu turu Starim gradom Lovrana odazvali su se Slovenci, Austrijanci i domaći 


 


LOVRAN  Kišni val koji je u poslijepodnevnim satima zahvatio Liburniju nije mogao pokvariti tradicionalnu lovransku gastrofeštu koja je u fokus ponovno stavila omiljenu i iznimno zdravu sezonsku namirnicu – šparugu. Miris iz vele padele i jednako vela fritaja s ovim samoniklim povrćem privukli su brojne posjetitelje koji su na lovranski Trg slobode pristigli probati šparugin najpoznatiji specijalitet, a čijih je 500 porcija nestalo brže nego proljetni pljusak.


Na latko i slano
Priprema fritaje s tisuću jaja, 30 kilograma šparuge i 20 kilograma pancete kao središnji događaj Festivala šparuga odvila se u organizaciji Turističke zajednice općine Lovran koja je manifestaciju s ciljem popularizacije ove kulinarski prilagodljive biljke održala po 23. put.


Impozantna količina namirnica u tradicionalnom jelu / Foto TZ Lovran


– Našu tradicionalnu velu fritaju ove je godine kuhao naš mladi chef Toni Mataić iz tima hotela Draga di Lovrana, na vođenu gastro-glazbenu turu Starim gradom Lovrana odazvalo se više od 200 ljudi, Slovenaca, Austrijanaca i naravno naših domaćih, a cijeli mjesec u Lovranu i Lovranšćini pripremaju se jela sa šparugom na slatko i na slano. Sve su popularniji pljukanci s kozicama i šparugama, pizza sa šparugama, naši restorani imaju raznih kombinacija pa su tako pripremili i štrudel od šparuga i novitet koktele od šparuga. Ali koliko god da je standardno, ljudi uvijek vole pojesti fritaju sa šparugama, pogotovo kada im ju netko drugi pripremi, kazala je organizatorica festivala i direktorica TZ-a Lovran Zvijezdana Klobučar Filčić.


Do kraja mjeseca


Da veselo raspoloženje ne traje samo dok posuda s fritajom nije ispražnjena pobrinuli su se Puhački orkestar Lovran, Folklorni ansambl Zora iz Opatije i Gustafi, no ljubitelji šparuge u njenim će delicijama moći uživati do kraja mjeseca do kada će lovranski restorani na svojim menijima nuditi pašte, rižota, juhe, riblja, mesna i brojna druga jela.


Kao gastronomski uvod u turističku sezonu koja je, kaže Klobučar Filčić, već započela i to na najbolji mogući način, i ovogodišnji Festival šparuga pridonijet će da Lovran gostima iz bližih i širih krajeva bude atraktivna destinacija ne samo ljeti, već 365 dana u godini.