Pred vijećnicima izmijenjena odluka

Lovran: Oštriji kriteriji za stipendiranje zbog “poplave” odlikaša

Marina Kirigin

Lovranski vijećnici će na sjednici u četvrtak imati zahtjevan zadatak / Snimio Marko GRACIN

Lovranski vijećnici će na sjednici u četvrtak imati zahtjevan zadatak / Snimio Marko GRACIN

Izglasaju li vijećnici na sljedećoj sjednici 29. rujna novu odluku o stipendiranju, učenici i studenti će do općinske stipendije moći doći budu li prosječno bolji od dosadašnjih stipendista za pola ocjene 


 


LOVRAN – Lovranski učenici i studenti vjerojatno će se u narednim godinama malo više morati potruditi kako bi dobili općinsku stipendiju. Naime, pred lovranskim vijećnicima 29. rujna naći će se prijedlog odluke koji predviđa nešto stroži kriteriji za dodjelu stipendija, a kao razlog izmjene odluke, koji se može iščitati u obrazloženju, je već poznata »poplava« odlikaša. Uglavnom, izglasaju li vijećnici na sljedećoj sjednici novu odluku o stipendiranju učenika i studenata, do općinske stipendije moći će doći budu li prosječno bolji od dosadašnjih stipendista za pola ocjene.
Naime, u dosadašnjoj odluci koja se nije mijenjala od 2011. godine, stipendija se dodjeljivala između ostalog pod uvjetima da su redoviti učenici srednje škole s prosječnom ocjenom 4,00 i više u posljednje dvije godine školovanja, odnosno kod upisa u 1. razred srednje škole računa se uspjeh iz 7. i 8. razreda osnovne škole u visini prosječne ocjene 4,50, da su redoviti studenti prve godine studija koji su u svakoj od prethodne dvije školske godine ostvarili uspjeh u visini prosječne ocjene 4,00 i više, a u prethodnoj akademskoj godini prosjek od 3,50 i više ili da su redoviti studenti koji su u prethodne dvije akademske godine ostvarili uspjeh u visini od 3,50 i više.


Minimalni prosjek


A sada će se od srednjoškolaca/stipendista tražiti minimalni prosjek u protekle dvije godine 4,50, a isti će se prosjek tražiti i od studenata prve godine za posljednje dvije godine u srednjoj školi. Za studente druge godine predloženom odlukom propisano je da za stipendiju mora imati minimalni uspjeh 4,50 u četvrtom razredu srednje škole i na prvoj godini fakulteta minimalni prosjek 4,0. Za studente na višim godinama, bude li prihvaćena ova odluka, gledat će se posljednje dvije akademske godine tijekom kojih uspjeh studenta može biti 4,0 i više.


– Nacrtom prijedloga odluke mijenja se traženi prosjek, s obzirom na to da je kroz godine uočeno da se radi o višim prosjecima, da su prosjeci ocjena općenito visoki u školama te je analizom dosadašnjih prijava utvrđeno da bi većina prijavitelja zadovoljila i uvjete iz nove odluke. Odlukom na snazi propisano je da u slučaju kada je prosjek ocjena za studente iskazan u drugačijoj vrijednosti na skali od one uobičajene u Republici Hrvatskoj, ocjene će se u tijeku obrade pretvarati u postotak izražen u odnosu na maksimalnu moguću vrijednost skale za ocjenjivanje obrazovnih postignuća, a koja su važeća na pojedinom visokom učilištu u drugim državama, dok se nacrtom prijedloga odluke ta odredba proširuje i na učenike uz promjenu da je podnositelj zahtjeva dužan dostaviti dokaz o pretvaranju prosjeka ocjena i iskazivanju prema vrijednosti skale u Republici Hrvatskoj – stoji u obrazloženju odluke.


Javno savjetovanje


U prethodnoj odluci o stipendiranju učenika i studenata bilo je ugrađeno i da se u slučaju jačeg podbacivanja uspjeha učenika i studenta, u godini u kojoj je primao stipendiju, novac/stipendiju vrati u punom ili polovičnom iznosu. Iako nije bilo tijekom godina puno takvih situacija, mišljenje je načelnika Lovrana Bojana Simoniča da nova odluka ne smije sadržavati tu odredbu. S time se slaže i lovranska javnost, čija je predstavnica u provedenom javnom savjetovanju u mjesecu kolovozu jasno istaknula zbog čega treba »brisati« odredbu o povratu stipendije ili njezinog dijela. Upravo zato nova odluka, koja će se naći pred lovranskim vijećnicima, ne sadrži odredbu o obaveznom povratu stipendije radi neostvarenog zadanog prosjeka.


– Postoji niz objektivnih razloga zbog koji se školski uspjeh možda ne može ostvariti u tekućoj godini. To može biti zbog neke ozbiljne bolesti ili recimo materijalne situacije u kojoj se student može naći zbog koje je primoran raditi pa ne stigne učiti i ostvariti traženi uspjeh, a realno gledajući, iznos stipendije nije dovoljan za život. Ne moram ni spominjati COVID i izolacije zbog kojih neki studenti nisu mogli pristupiti ispitu – ispitni rokovi su unaprijed zadani, a nema mogućnosti ponavljanja. Osim toga, za stipendije se prijavljuju učenici i studenti kojima taj novac zaista treba – bilo za školski/studentski pribor, bilo za prehranu, bilo za financiranje mjesečne karte… – napisala je žiteljka Lovrana u javnom savjetovanju.