Dvije akcije u danu

Lovran liburnijski rekorder po broju mladih darivatelja krvi

Radovan TrinajstićLOVRAN – Gradsko društvo Crvenog križa Opatija u suradnji s medicinskim osobljem Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka uspješno je, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, organiziralo dvije akcije darivanja krvi u jednom danu.


U prijepodnevnoj akciji na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu odazvalo se 13 darivatelja od kojih je krv dalo njih devet. Prvi puta u ovu humanu akciju uključila se Samantha Nicol Lomtatidze iz Zagreba. Pored nje svoju krv još su dali: Bruno Krizmanić (7), Tibor Krnjaić (2), Marija Kurečić (3), Ivana Lesac (3), Franka Medarić (4), Danijela Muždeka (2), Lena Popadić (3) i Adriano Staraj (57). Potom je uslijedila poslijepodnevna akcija u prostoru galerije Laurus. Akciju je pripomogla svojim radom volonterka Aktiva CK Lovran Irena Mišćenić.
Četvrtoj akciji darivanja krvi u Lovranu pristupila su 62 darivatelja, a svoju krv je darovalo njih 48. Svoju krv prvi su put dali te se time uključili u veliku obitelj Crvenog križa Marin Puhar, Vedran Simić, Marko Richardson i Nikica Tomasović.


Iz Crvenog križa posebnu zahvalu uputili su dugogodišnjim darivateljima koji su dali krv više od 50 puta, a to su: Roberto Brubnjak (116), Stevo Alkić (149), Robert Grizilo (52), Siniša Jovanović (135) i Milan Milolaža (105), svi iz Lovrana. Osim ovih rekordera svoju krv su dali: Benjamin Alijagić (3), Đani Ban (5), Ivica Burazer (19), Ivan Ferenčak (43), Mateo Ferenčak (2), Vittorio Gržin (29), Suzana Anđelina Horvatinčić (26), Josip Ivanić (9), Dean Jakotić (2), Mario Klarić (19), Goran Kostić (5), Nevijo Kožul (12), Jasmin Kuljundžić (6), Milena Malinarić (16), Antun Mandić (21), Marta Marčelja (4), Vlatko Marjanović (10), Karin Martinčić (2), Mateo Martinčić (11), Robert Masarić (21), Danijel Matijević (8), Željko Mikinac (30), Antonio Negrić (29), Senka Negrić (9), Tedi Negrić (30), Arturo Paladin (22), Damir Peloza (17), Joško Perić (18), Pavao Pudić (23), Neven Radetić (22), Marino Rupčić (10), Frane Sinožić (4), Janja Smolčić (13), Božidar Spasojević (16), Ivana Stanić (3), Damir Šepić (10), Romeo Štemberger (32) i Mladen Zrinšćak (47).
Uspjehu lovranske akcije pripomogla je Općina Lovran ustupanjem i pripremom prostora galerije Laurus za ovu akciju, a prigodan obrok zahvale pripremili su Fast food Archie’s iz Ike i restoran Knezgrad Lovran.


U 2021. godini na četiri organizirane akcije odazvalo se 209 darivatelja, a svoju krv je dalo njih 184, među kojima i 14 mladih, kojima je to bilo prvo darivanje.


– Nakon uspješno provedene četiri ovogodišnje akcije darivanja krvi u Lovranu za pohvaliti je sve darivatelje koji su se odazvali. Neizmjerno nas veseli da je evidentan porast broja mladih koji su se odazivali tijekom ove godine, po čemu Lovran u ovoj aktivnosti prednjači na Liburniji. Za pohvaliti je i manji broj studenata koji su zbog predavanja bili u nemogućnosti dati krv na svom fakultetu, no to su učinili kasnije dolaskom u Lovran. Svih nas u GDCK-u to posebno veseli i daje nadu da darivanje krvi ima budućnost bez obzira što pokazatelji zadnjih godina potvrđuju pad broja darivatelja, poručili su organizatori iz GDCK-a Opatija.