Dan otvorenih vrata 

Lisina kao nekad: Omiljeno izletište proslavilo 100. rođendan

Marina Kirigin

Udrugu Lisina Adventure Matulji čini skupina od 30 do 40 volontera koji svoje slobodno vrijeme provode ovdje i omogućuju da ova naša predivna Lisina, zaštićeni krajobraz, bude čista, da nema pretjerane sječe drva i da ovaj dom opstane za sljedeće generacije, kazao je Željko ČanadžijaLISINA – Zaštićeni krajobraz Lisine jučer je disao kao nekad. Djeca su uživala u outdoor aktivnostima, susretu sa životinjama, jahanju konja, slaganju šatora, paljenju logorske vatre, a odrasli u »pijatu« fažola i dobroj kapljici, razgledavanju planinarske opreme na štandovima, druženju na otvorenom, šetnji šumom… Jučerašnji Dan otvorenih vrata zaštićenog krajobraza Lisina posjetili su brojni žitelji liburnijskog područja i podsjetili se na druženja i okupljanja oko planinarskog doma prije 30-ak i više godina, kada je ta lokacija bila omiljeno izletište brojnih žitelja Liburnije i šire regije.


Najnovija ulaganja


Bila je to i prigoda da se pokažu najnovija ulaganja u obnovu planinarskog doma, ispriča priča o njegovoj povijesti na 100. rođendan od otvaranja, ali i istakne želja za daljnjom revitalizacijom ovog atraktivnog sportsko-rekreativnog područja u prirodi.


– Planinarski dom na Lisini ove godine slavi 100 godina od otvaranja, međutim, on je izgrađen ranije. Radili su ga ruski zarobljenici, koji su negdje na ovim područjima bili u logorima. Neki raniji izvori govore – osobno sam skeptičan oko tih izvora – da je tu za vrijeme Napoleona, još stotinjak godina ranije, bila lugarnica, ali ta je informacija neprovjerena. Ono s čime raspolažemo je slika doma iz 1916. godine. Nakon 1918. godine, kada je kapitulirala Austro-Ugarska, na ovo područje došla je talijanska vlast.
 U Rijeci je djelovao klub Alpino Fiumano koji je imao planinarsku sekciju i oni su preuzeli ovaj dom. Oni su upravljali ovim domom, na ovom području izgradili su još dva doma i tri doma na području Ilirske Bistrice. Tih godina ovaj su dom često posjećivali žitelji Rijeke, on je bio i mjesto školskih ekskurzija. Dom je 1943. zapaljen, a postoje dvije verzije o tome kada je zapaljen. Jedna govori kako je tadašnji domar bio istaknuti fašista i kad je Italija kapitulirala njega su osudili, ubili i potom zapalili dom, a drugi kažu da je dom zapaljen još nekoliko dana kasnije i da su ga zapalili Nijemci jer su palili šumske dvoriće kako bi otežali komunikaciju s partizanima u šumi.


Dom je nakon oslobođenja pa do 2000-ih radio, bio je u različitim vlasništvima – Elektroprimorja, Planinarskog društva Lisina, a od 1994. godine u vlasništvu Općine Matulji. Općina je dom iznajmljivala, davala u zakup, a uglavnom su interes pokazivali mladi bračni parovi. Tako je u razdoblju od 70-ih do 90-ih bilo devet zakupaca. Najduže su zakupci bili bračni par Gržinić, Goran i Mira, koji su u domu sa svojom djecom živjeli 13 godina. Iz priča koje sam uspio saznati u tom se razdoblju na prostoru Lisine slavilo nekoliko praznika, blagdana, vezanih uz događaje u bivšem sistemu, bilo je tu i puno momačkih večeri, ali i vjenčanja – ispričao je ukratko bogatu povijest planinarske kuće na Lisini profesor Roberto Žigulić.Vrijedni volonteri


Planinarskim domom u Lisini danas upravlja Udruga Lisina Adventure Matulji. Predsjednik Udruge Željko Čanadžija zahvalio se svima onima koji su doprinijeli i sudjelovali u obnovi doma i istaknuo nadu u realizaciju daljnjeg plana revitalizacije ovog zaštićenog prostora.


– Ponosan sam što ste pristigli u ovolikom broju. Ovo je očiti znak koliko ovaj prostor znači za stanovnike Matulja, Liburnije, ali i šireg prostora. Zahvaljujem se Županiji i posebno članovima Lisine Adventure Matulji bez kojih ovo ne bi bilo moguće. Udrugu čini skupina od 30 do 40 volontera koji svoje slobodno vrijeme provode ovdje i omogućuju da ova naša predivna Lisina, zaštićeni krajobraz, bude čista, da nema pretjerane sječe drva i da ovaj dom opstane za sljedeće generacije. Općina Matulji još lani je krenula s obnovom vanjskog dijela doma i sada smo nastavili s unutranjim radovima. Uređenjem unutarnjih prostorija udruzi će biti omogućeno da članovi ovdje borave od 0 do 24 sata. Postavljeni su kreveti i radni dio, sanitarni čvor – što je minimum koji će omogućiti funkcioniranje udruge, ali i dobrodošlicu svim namjernicima koji dođu ovdje – rekao je načelnik Matulja Vedran Kinkela.


Zamjenik župana PGŽ-a Vojko Braut čestitao je na otvorenju i očuvanju doma na njegovu 100. godišnjicu, kao i Udruzi Lisina Adventure Matulji na entuzijazmu, radu i zalaganju. Naveo je kako je PGŽ oduvijek podržavao ovaj projekt i kako će to činiti i dalje.