Poslovanje

Liburnijski obrtnici traže produljenje Vladinih mjera

Aleksandra Kućel Ilić

Obrtnici su iskazali zabrinutost da nakon prestanka mjera mnogi neće moći održati svoje poslovanje jer je većina usmjerena na turizam, što direktno, što indirektno kroz usluge, ulaganja i drugoUpravni odbor Udruženja obrtnika Opatija, Matulji, Lovran i Mošćenička Draga na nedavnom sastanku osvrnuo se na donesene mjere vezane uz COVID-19 i otežano poslovanje po pojedinim djelatnostima. Kako stoji u priopćenju, svi obrtnici iskazali su pohvale na mjere koje su donesene na razini Vlade te ih smatraju učinkovitim i dobrim. Dodatno, pozdravljaju mjere koje su dnijele jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije, od kojih je Grad Opatija bio među prvima.


Manji opseg posla


– Članovi Udruženja obrtnika smatraju da su Stožer Civilne zaštite i HJZJ napravili velik posao. Pravovremeno prenošenje informacija obrtnicima je dobro odrađeno, kako na razini HOK-a, Županijske komore, a pogotovo na razini Udruženja. Ured Udruženja obrtnika radio je bez zastoja i bio na usluzi obrtnicima, ali i ostalima kada se za to ukazala potreba. Također su iskazali zabrinutost da nakon prestanka mjera mnogi neće moći održati svoje poslovanje jer je većina usmjerena na turizam, što direktno, što indirektno kroz usluge, ulaganja i drugo – navodi se u press priopćenju.


Iz ceha frizera i kozmetičara napomenuto je da posla nešto ima, ali vrlo usporeno i u manjem obimu. Građevinari i proizvodne djelatnosti su većinom radile i do sada, ali očekuju pad jer su kao i ostali indirektno povezani s turizmom ili usmjereni na izvoz. Iz ceha uslužnih i intelektualnih djelatnosti, koji obuhvaća velik broj različitih djelatnosti najviše su pogođeni oni koji su usmjereni na kulturna događanja, organizaciju manifestacija, kongrese i slično, a kojih nema ni u najavi. Oni bilježe pad prometa od 100 posto, a zbog mjera ušteda u proračunima gradova i općina i najave da se manifestacije i popratna događanja neće održati ni u vrijeme sezone, ne mogu očekivati da će poslovati.


Treba smanjiti PDV
U istoj su situaciji i obrtnici koji se bave djelatnostima u turizmu i transportu – turistički vodiči, prijevoznici turističkim autobusima i pomorskim prijevozom turističkim brodicama, turističke agencije i slično. Djelatnost ribarstva je usko povezana s ugostiteljstvom i plasmanom u njihove objekte, a koji naravno isto ovise od turizma i dolaska gostiju.


– Ugostitelji su mišljenja da treba smanjiti PDV koji ionako plaćaju krajnji kupci, a svjesni su da će se više morati usmjeriti prema domaćim gostima koji nisu jednake platežne moći, kao i strani turisti. Udruženje obrtnika Opatija će uputiti zahtjev prema HOK-u i Vladi da se pronađu mogućnosti produženja mjera, barem za one koji će u tom razdoblju ostvarivati pad prometa veći od 70 posto u odnosu na prošlu godinu jer je već sada jasno da pojedine djelatnosti neće ostvariti gotovo nikakav promet, a pogotovo neće moći osigurati sredstva da prezime do iduće sezone – zaključeno je na sastanku Upravnog odbora liburnijskog Udruženja obrtnika.