Press konferencija

Četvorica čelnika protiv aglomeracije: Liburnijske vode trebaju ostati samostalne

Aleksandra Kućel Ilić

Riccardo Staraj, Bojan Simonič, Fernando Kirigin i Vedran Kinkela / Snimio Sergej Drechsler

Riccardo Staraj, Bojan Simonič, Fernando Kirigin i Vedran Kinkela / Snimio Sergej Drechsler

Potvrđeno je da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv uredbe prema kojoj bi se Liburnijske vode pripojile aglomeraciji KD-a ViK Rijeka koji pokriva Rijeku s prstenom te vodovode Gorskog kotaraOPATIJA  Liburnijske vode imaju tradiciju dulju od 137 godina, 88 zaposlenika, pozitivan financijski rezultat i osiguravaju mještanima Liburnije kvalitetnu uslugu isporuke vode i stav je Skupštine društva Liburnijske vode, u kojoj se nalaze sva četiri liburnijska JLS-a, da Liburnijske vode trebaju ostati samostalne. Na press konferenciji održanoj ispred Uprave ove tvrtke u Ičićima, odluku da će se svim raspoloživim pravnim sredstvima boriti protiv Uredbe o uslužnim područjima i udruživanju javnih isporučitelja vodnih usluga, prema kojoj bi se Liburnijske vode trebale pripojiti aglomeraciji koju čini KD ViK Rijeka koji pokriva Rijeku i Riječki prsten te vodovode Gorskog kotara, potvrdili su liburnijski čelnici – gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin te načelnici općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, Bojan Simonič, Riccardo Staraj i Vedran Kinkela.Kako je objašnjeno javnosti, radi se o procesu spajanja vodnih područja koji je počeo još 2014. godine, temeljem obveza koje je Hrvatska preuzela u pregovorima s Europskom komisijom. Taj je proces formaliziran 2019. godine kada je usvojen Zakon o vodnim uslugama, a Uredba koju je Vlada donijela 30. prosinca 2021. godine samo je rezultat višegodišnjih aktivnosti. Tijekom čitavog tog vremena, Liburnijske vode ispunjavale su, a ispunjavaju i dalje, sve zakonske kriterije prema kojima bi trebale ostati samostalni isporučitelj vodnih usluga.


Visoka ulaganja


– Zahvaljujući visokim ulaganjima, financiranim uvelike putem uspješno provedenih europskih projekata, iznimnoj kvaliteti i niskim gubicima pitke vode, educiranim i motiviranim djelatnicima, Liburnijske vode predstavljaju poželjnog partnera – smatraju liburnijski čelnici koji se protive pripajanju aglomeraciji.

Prema riječima opatijskog gradonačelnika Kirigina, osim službenih primjedbi tijekom javnog savjetovanja o Uredbi o vodnim područjima, u posljednjih šest mjeseci je uložen značajan napor kako bi se izbjegao ovakav rasplet situacije.


 Tvrtka Liburnijske vode ima tradiciju dulju od 137 godina / Snimio S. Drechsler

Tvrtka Liburnijske vode ima tradiciju dulju od 137 godina / Snimio S. Drechsler– Koristili smo sve moguće kanale komunikacije kako bismo predstavili značaj Liburnijskih voda za gospodarstvo i turizam ovoga kraja koji ovisi o kvalitetnoj vodnoj infrastrukturi i brzim reakcijama komunalnih službi, zbog čega su proteklih godina i desetljeća u tu istu infrastrukturu uložena velika financijska sredstva. Unatoč uvjeravanjima da će krajnja usluga za građane biti bolja i jeftinija, poučeni dosadašnjim lošim iskustvima provedenih centralizacija javnih usluga, pokrenut ćemo sve raspoložive pravne postupke – najavio je Kirigin, po čijim riječima je zakonski rok za spajanje tvrtki šest mjeseci.– Obavio sam službeni sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ravnateljicom Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabetom Kos. Ona je navela da će cijena vodnih usluga za stanovnike Liburnije spajanjem biti manja jer se ide na ujednačavanje cijene vode na cijelom uslužnom području. Isto tako, da je zaštita prava radnika zagarantirana, onih zaposlenih do 31. prosinca 2018. Ipak, nisam siguran hoće li to tako i funkcionirati, budući da iskustva centralizacije javnih usluga dosad nisu bila jako pozitivna. U fokusu nam je zaštita prava svih radnika i ostvarivanje naših projekata Aglomeracije Liburnijske rivijere u vrijednosti od 590 milijuna kuna – pojasnio je Kirigin, dodavši i da će uz novi ustroj uslužnih područja glavnu riječ voditi ViK te će Liburnija kod važnih odluka biti preglasana.


Skepsa oko cijene


– Liburnijske vode ispunjavaju sve zakonske kriterije da ostanu samostalni isporučitelj vodnih usluga. Imamo visoku razinu sustava zahvaljujući visokim izdvajanjima kroz naknade za razvoj, a opskrbljenost potrošača pitkom vodom nam je na visokih 99 posto – upozorio je lovranski načelnik Bojan Simonič.Nadovezao se načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj koji smatra da će se najavljeno pojeftinjenje dogoditi na početku, a kasnije više neće biti mogućnosti za utjecanje na formiranje cijene.– Posljednjih godina u našoj smo općini realizirali nekoliko važnih projekata i očekujemo njihov nastavak, no sada moram izraziti bojazan da se projekti neće nastaviti jednakom brzinom – rekao je Staraj, naglasivši da uza sve drugo, treba zaštititi i 88 zaposlenika.
– Činjenica je da od svih vodnih isporučitelja, samo Liburnijske vode zadovoljavaju uvjete za postati samostalne, a pridružene su većoj tvrtki u kojoj će Grad Rijeka imati većinski udio u temeljnom kapitalu. Zadnjih dvadeset godina gotovo milijardu kuna uloženo je u vodoopskrbu i odvodnju na našem području i sve je to jako diglo razinu usluge. Sada se bojimo da će razina usluge koju dobivamo biti niža – zaključio je načelnik Općine Matulji Vedran Kinkela.