Najavljena izložba i projekcije

“Liburnija u Domovinskom ratu”: Naglasak na ratnom putu Opatijske bojne

Aleksandra Kućel Ilić

Manifestaciju su najavili Kristina Đukić, Frano Primorac, Damir Batistić i Tiha Modrić / Foto M. GRACIN

Manifestaciju su najavili Kristina Đukić, Frano Primorac, Damir Batistić i Tiha Modrić / Foto M. GRACIN

Središnje zbivanje manifestacije bit će multimedijalna izložba koja će biti otvorena 3. travnja u Centru »Gervais«, a do 7. travnja bit će održane i projekcije dokumentarnih filmova te predavanjeOPATIJA – U preduskrsnim danima, od 3. do 7. travnja, Opatija će biti domaćin manifestacije »Liburnija u Domovinskom ratu« u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Liburnije. Središnje zbivanje će biti istoimena multimedijalna izložba koja će biti otvorena u ponedjeljak 3. travnja u 12 sati u Centru »Gervais« te obuhvatiti, uz ostalo, zanimljive fotografije, makete borbene tehnike, odore, narukavne oznake, improvizirano oružje, dijelove srušenih zrakoplova, snimke s ratišta, animirane karte Domovinskog rata i zastave vojnih postrojbi. Na otvaranju će sudjelovati i pripadnici specijalne vojne jedinice vojarne u Delnicama, a o svemu su više rekli brigadni general Frano Primorac, autor koncepta izložbe Damir Batistić, producentica dokumentarnih filmova Bernardina Modrića Tiha Modrić i zamjenica opatijskoga gradonačelnika Kristina Đukić. Ulaz na izložbu će biti slobodan, a moći će se pogledati dok traje manifestacija od 12 do 18 sati.


Opatijska bojna djelovala je u sastavu 111. brigade, a kasnije 138. brigade


Ratni put


– Želja nam je bila i ranije organizirati izložbu, no pandemija je pomrsila planove. Izložba će naglasak dati na ratni put Opatijske bojne koja je djelovala u sastavu 111. brigade, a kasnije 138. brigade – kazao je brigadni general Frano Primorac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Liburnije. Autor koncepta izložbe Damir Batistić, kolekcionar militarija, predstavio je ukratko što očekuje posjetitelje tijekom izložbe, uz zahvale Gradu Opatiji koji je pokrovitelj programa.


Istoga dana, 3. travnja u 14 sati, održat će se projekcija dokumentarnog filma »Ugriz risa« koji oživljava trenutke osvajanja skladišta oružja V1, V2 i V3 i vojarne u Delnicama u kasnu jesen 1991. godine. Film scenarista i redatelja Bernardina Modrića nastao je u produkciji Istra filma 2017. godine. Publika će moći pogledati i film »Povratak iz Oluje« nastao na temelju videodokumentacije Hrvatskog časničkog zbora Liburnije.


Uloženi trud
U utorak 4. travnja, organizatori će odati počast svim stradalim i preminulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća i cvijećem položenim na spomen-obilježja te misom zadušnicom, a dan kasnije, u srijedu 5. travnja, brigadni general Frano Primorac će održati edukativno predavanje »Liburnija u Domovinskom ratu« u Villi Antonio, s početkom u 17 sati. Dan kasnije, u četvrtak 6. travnja, u »Gervaisu« će se u 17 sati održati svečana promocija »Vatrenog kišobrana«, još jednog filma produkcije Istra filma, autora Bernardina Modrića, koji oživljava neizvjesne trenutke protuzračne obrane Rijeke. Film je snimljen 2020. godine, a autoru je velika strast bila upravo istraživanje tematike Domovinskog rata, kazala je producentica filma Tiha Modrić, po čijim će se riječima ovaj film prikazati premijerno. Organizatorima je na uloženom trudu pri organizaciji manifestacije »Liburnija u Domovinskom ratu« zahvalila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić koja je pozvala sve zainteresirane da svakako dođu pogledati izložbu i da se odazovu i drugim događajima u okvirima programa tijekom kojega će Opatiju posjetiti i predstavnici Ratne škole »Ban Josip Jelačić«.