Od 8. do 10. srpnja

Liburnia Jazz Festival: Dvanaest koncerata na šest opatijskih pozornica

Aleksandra Kućel Ilić

Ernie Gigante Dešković i Elvis Stanić / Foto Mateo Levak

Ernie Gigante Dešković i Elvis Stanić / Foto Mateo Levak

Festival će na Velikoj sceni Ljetne pozornice otvoriti Tamara Obrovac i Transhistria originalOvogodišnji 21. Liburnia Jazz Festival održat će se od 8. do 10. srpnja u Opatiji, a hodočasnicima jazza ponudit će čak 12 koncerata na šest pozornica po čitavom gradu, na kopnu i moru. Dobre glazbe će u ova tri dana i večeri biti posvuda, samo se treba prepustiti, prošetati i uživati – najavili su Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija, te »glavni i odgovorni« za poznatu jazz manifestaciju Elvis Stanić.


– Zadovoljan sam što će se ovo vrsno glazbeno događanje još jednom organizirati u Opatiji i sretan sam što će se jedna od najkvalitetnijih jazz priča u Hrvatskoj, projekt u kojemu sudjelujemo zajedničkim snagama, odlično uklopiti u programe Ljeta na ljetnoj i uz koncerte na svim drugim lokacijama ponuditi sadržaje za sve ljubitelje dobre glazbe – rekao je Gigante Dešković.


Elvis Stanić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se unatoč jako teškim godinama za glazbenike, ova manifestacija uz promijenjeni koncept ipak može održati i osim velikih koncerata na Ljetnoj pozornici, »vratiti jazz na ulice«. Zahvalio je svim sponzorima koji podržavaju LJF, a posebno Gradu Opatiji i Turističkoj zajednici grada Opatije.


Koncerti od jutarnjih sati
– Festival će na Velikoj sceni Ljetne pozornice u četvrtak 8. srpnja otvoriti Tamara Obrovac i Transhistria original – jedna od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija s kojima je ova vrsna glazbenica dodatno produbila svoj skladateljski izričaj u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem.


Oni koji se zateknu oko hotela Imperijal ili Milenij, ili pak na opatijskom Lungomaru, imat će priliku prisustvovati pravoj dixieland paradi legendarnog Puhačkog orkestra Lovran, koji će radoznalce dopratiti do Ljetne pozornice.


U petak će Ljetnu pozornicu zauzeti Big Band RTV Slovenije, koji će opatijskoj publici pokloniti praizvedbu svoje najnovije produkcije čija će se premijera održati tek ujesen u Cankarjevom domu u Ljubljani – najavio je Elvis Stanić i istaknuo kako je ponosan jer je Big Band za svoj ovogodišnji ciklus odabrao upravo njegovu glazbu koju je obradio Aleš Avbelj, jedan od najboljih aranžera regije. Big Bandu će se pridružiti i članovi Elvis Stanić Groupa.


Koncerti će se održavati i od jutarnjih sati, pa će u četvrtak već u 11 sati na opatijskoj tržnici zasvirati Love Rich Trio – skupina liburnijskih glazbenika okupljenih oko Hammond orguljaša Karla Lovrića.


Uz veterana hrvatske jazz scene, alt saksofonista Denisa Razza i bubnjara Rajka Ergića, trio svoju glazbu posvećuje velikanima jazza i podsjetnik je na blistave povijesne momente ovog glazbenog žanra.


Ispred Umjetničkog paviljona »Juraj Šporer« nastupit će Spart Jazz Group uz vodstvo Spartaca Črnjarića – legendarnog kvarnerskog gitarista i svima znanog »dobrog duha« liburnijskog jazza. Spartaco će svirati i u subotu na Jazz Boatu, plovećoj pozornici Liburnia Jazz Festivala.


Jazz Boat


U isto vrijeme će na šetalištu Slatina žestokim bluesom šetače protresti, a vjerojatno i rasplesati, Jed Becker’s Group. Pozitivna energija i čvrsti ritam ovog trija na publiku djeluje zarazno, pa će ih oni koji žele još, moći čuti i sutradan uz prvu jutarnju kavu na opatijskoj tržnici.


U petak će ispred »Šporera« na svoje doći ljubitelji bossa nove, tanga i jazz evergreena uz Mystic Rose Ensemble, a oni željni punokrvnog jazza mogu otići poslušati Roberta Mikuljana koji će se na Slatini predstaviti probranim jazz skladbama i recentnim autorskim djelima.


– Kako bismo olakšali muke neodlučnima, Mikuljanov kvartet će sljedećeg poslijepodneva nastupiti i ispred Paviljona, a na Slatini će njihovu poziciju zauzeti mEmenTo čiji je repertoar pažljivo birana fuzija popa, soula, jazza i funka.


Festival završava u subotu 10. srpnja na Jazz Boatu, plovidbom Opatijskom rivijerom uz zvukove gitare Spartaca Črnjarića, dobitnika ovogodišnje plakete Hrvatske glazbene unije za doprinos glazbenoj sceni – najavio je Stanić, a više o svemu se može saznati putem interneta na https://www.liburniajazz.hr/festival.html.