Ispit spretnosti

Legendarna manifestacije: Bivat pul Matuj, imet motor, a ne vozit gimkanu? Ni moguće!

Marina Kirigin

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLERMATULJI – Četrdesetak akrobata na dva kotača okupila su se jučer na poligonu spretnosti ispred matuljske osnovne škole, na još jednom izdanju najstarije matuljske sportske manifestacije Gimkana, koja se vozi u čast i spomen na Marija Ravnića, nekadašnjeg motociklističkog zanesenjaka i jednog od najuspješnijih sudionika 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća.


Foto: SERGEJ DRECHSLER


Tijekom cijelog jutra motociklisti su se nadmetali u brzini i spretnosti u »srcu« motociklističke prijestolnice – Matuljima, pokazivali umijeće kod prolaska zamkama, čunjevima, klackalicama, »devama« i bili suočeni i s drugim izazovima, dok ih je promatrao značajan broj ljubitelja auto-moto sporta. Među sudionicima, baš kako je i najavljeno, bilo je »i starog i mladog, i deca i ženske«.


Foto: SERGEJ DRECHSLER


Najstariji među njima bio je 72-godišnji Arsen Matušić, a najmlađi sudionici bili su petogodišnjaci Nina Matušić i Matija Selak.
Prva gimkana na ovim prostorima održana je 1946. godine, a na jednoj takvoj motopriredbi na riječkom stadionu Kantrida nastupa i legendarni i trofejni matuljski motociklist Luciano Saletnik. Te veze Matulja i motosporta jučer su još jednom potvrđene.


Foto: SERGEJ DRECHSLER


Da Matuljci vole tu svoju tradiciju i ovu manifestaciju, u samo nekoliko riječi najbolje je dočarao Alfred Šaina, matuljski kroničar, izuzetan poznavatelj povijesti kraja i svestrani zanesenjak – »Bivat pul Matuj, a ne imet motor ?! Imet motor, a ne vozit gimkanu ?! Skoro pa ni moguće.«


Foto: SERGEJ DRECHSLER


Na jučerašnjoj priredbi, koju su organizirali članovi udruge Auto-moto društvo Matulji, Moto cross klub Kvarner na čelu s trofejnim motokrosistima Sašom i Lukom Matušićem, te Motoklub Matulji racing uz agilnog sportskog djelatnika Deana Grpca, podijeljena su priznanja najuspješnijima, najspretnijima, najbržima po uzrasnim kategorijama i tipovima motora.