Trodnevni izlet

Kvarnerski antifašisti posjetili Vis. Nezaobilazan je bio odlazak u Titovu pećinu

Aleksandra Kućel IlićOPATIJA – Pedesetak članova nekoliko kvarnerskih udruga antifašista proteklog su vikenda boravili na otoku Visu. Taj trodnevni izlet organizirala je UABA Viškovo, a pridružili su joj se i članovi UABA-e Opatije, Kastva i Liburnije.


Brojni stanovnici otoka Visa i Biševa u Drugom svjetskom ratu borili su se protiv fašizma, mnogi su smrtno stradali, a njima u spomen su u gradu Visu, Komiži i drugim otočnim mjestima podignute spomen-ploče koje su ovom prilikom obišli kvarnerski antifašisti.


Nezaobilazna je bila i Titova pećina u kojoj je on proveo šest ratnih mjeseci te ostaci piste aerodroma na viškom polju, zahvaljujući kojem je rat preživjelo gotovo četiri tisuće engleskih pilota.
Sudionici ovog lijepog izleta imali su se prilike upoznati s dugom i zanimljivom poviješću tih otoka, razgledati kulturno-povijesne spomenike, saznati ponešto o današnjim uvjetima života ljudi na otocima te naravno kušati odlične gastronomske delicije na njihovim OPG-ovima.


Kako su naveli po povratku, poseban doživljaj je bio posjet Biševu i svjetski poznatoj Modroj špilji, prirodnom fenomenu koji zaustavlja dah, a kojem je posvećen i upravo otvoreni suvremeni muzej u zgradi nekadašnje škole na Biševu.