EKOLOŠKI INCIDENT

Kupače u Opatiji zabrinuli neugodni mirisi: Uhvaćen na djelu dok je benzin izlijevao u šaht

Valentina Sablić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Našao sam ga kako lijeva kantu benzina u šaht, točno ispod caffe bara Flash, na stepenicama dolje prema Tomaševcu. Pripremao se izliti još dvije kante... Više neće, rekao je koncesionar plaže Dean Lukšetić koji je kupače Tomaševca oslobodio daljnjeg neugodnog mirisa benzina, a more od onečišćenjaOPATIJA – Prilikom jutarnjeg posjeta Tomaševcu za potrebe jedne ležerne ljetne reportaže kupače nismo ni stigli pitati kako im je na plaži, spremno su nas dočekali, kao da su nas očekivali.
– Ovdje je ekološka katastrofa, nesnosno smrdi benzin.
– Ovo je strašno… Dva dana već traje. Pitajte ih od kuda dolazi, vama će reći, uznemireno su apelirali.


Brza reakcija


Čini se da intenzivni smrad benzina dolazi iz podne rešetke u koju se slijevaju oborinske vode. Kažu da nikada nije bilo tako te da je »ovo nešto ekstremno«.


– Svi kažu da se baš osjeti. Od kuda to dolazi?, sve se više kupača pridruživalo raspravi. Plažu koja predstavlja jedno od najpoznatijih opatijskih uređenih kupališta i na kojem su najčešći kupači djeca, a nakon njih stariji obavio je neugodan miris i val čuđenja. Po povratku u redakciju dočekala nas je nova pritužba jedne opatijske građanke – ovoga puta radilo se o lučici Dražica.
– Osjeti se smrad kanalizacije, u moru su fekalije, potužila se.
Otišli smo i na Dražicu, zatekli kupače kako bezbrižno plivaju, a u moru tek naznake pjene. Na šetalištu kojim se spušta prema lučici ipak se osjeti neugodan miris kanalizacije.


Slučajeve smo prijavili Liburnijskim vodama, a direktor Dean Doričić, poslao je službu na teren. Naveo je:


– Odmah idemo na teren. Vjerojatno je netko izlio nekakav naftni derivat ili neku tekućinu te je ona putem oborinskih voda došla do mora. To će kiša isprati, ali tko, gdje i kada je to učinio, ne možemo znati.


Doričić je imao pravo, a počinitelj je bio »iza ugla«. Naime, dok smo čekali odgovor s terena, stiže nova informacija – počinitelj je pronađen!


Ubrzo je problem benzina na Tomaševcu riješen, zahvaljujući Deanu Lukšetiću, koncesionaru plaže i vlasniku tvrtke Gro – Lux d.o.o.:


Čisto more


– Našao sam ga kako lijeva kantu benzina u šahtu, točno ispod caffe bara Flash, na stepenicama dole prema Tomaševcu. Pripremao se izliti još dvije kante… Više neće, rekao je Lukšetić koji je kupače Tomaševca oslobodio daljnjeg neugodnog mirisa benzina, a more od onečišćenja.


Ovog ljeta na području Opatijske rivijere još nisu zabilježeni ovakvi slučajevi. Čest je problem inače predstavljala Slatina, ali ove godine problemi nisu zabilježeni. Kvaliteta kakvoće mora, za Tomaševac zadnji puta evidentirana 27. srpnja određena je kao izvrsna, nadamo se da će se nakon što benzin »prođe« vratiti u normalu.