Ugodne zadaće

KUD Lovor gostovao na tradicionalnom susretu zborova u Budimpešti

Aleksandra Kućel Ilić

KUD Lovor u Budimpešti

KUD Lovor u BudimpeštiKUD “Lovor” je prošle godine obilježio 75 godina postojanja. Uz sve čestitke i nagrade koje su primili kao slavljenici jubilarci jedan izdašniji poklon dobili su od XVII. Okruga Grada Budimpešte, pobratima Općine Lovran.


Bio je to poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem tradicionalnom susretu zborova povodom blagdana Duhova, pa se lovranski zbor otisnuo na put u Budimpeštu s dva “zadatka”.


Kako su priopćili, cilj njihovog putovanja bio je nastup na susretu zborova, no međutim, imali su još jednu ugodnu zadaću, budući da se u 2024. godini obilježava 20 godina suradnje Općine Lovran s ovim budimpeštanskim Okrugom zvanim Rákosmente.

Povelja o bratimljenju između Općine Lovran i XVII. Okruga Grada Budimpešte potpisana je u Budimpešti početkom prosinca 2004. godine, a potpisnik Povelje sa strane Općine Lovran bio je tadašnji načelnik Edvard Primožić.


Po dolasku u Budimpeštu gradonačelnik Horváth Tamás sa svojim je suradnicima upriličio prijem za cijelu lovransku delegaciju – članove zbora, te Edvarda Primožića i Silvanu Stiglić, koja je kao članica Odbora za međunarodnu suradnju bila predstavnica Općine Lovran.


U znak suradnje i prijateljstva domaćinima je sa strane Općine Lovran, uz glazbenu čestitku zboraša, uručena slika Branke Kopeti “Jedra” s posvetom koju je na hrvatskom i mađarskom jeziku potpisao načelnik Općine Lovran Bojan Simonič:


Dragi i cijenjeni prijatelji XVII. Okruga Grada Budimpešte, ponosni i sretni obilježavamo 20 godina naše suradnje tijekom koje smo mogli svjedočiti brojnim trenucima prijateljstva i međusobnog uvažavanja. Neka na valu ovih jedara vjetar naše suradnje bude i dalje povoljan na radost naših i vaših žitelja!– Velika radost lovranskoga zbora bilo je njihovo šesto gostovanje na ovom tradicionalnom okupljanju zborova. Svojim nastupom u crkvi Szent Erzsébet Templom i ove su godine razgalili srca publike, posebno narodnom skladbom Hej, Dunáról fúj a szél koju su otpjevali na mađarskom jeziku.


Zbor je izveo pet skladbi pod ravnanjem maestre prof. Ariane Bossi i uz pratnju prof. Vjere Lukšić. Posebno je bio zapažen i nastup dvadesetogodišnjeg solista – tenora Andreja Grlaša.


Glazbeno putovanje lovranskih zboraša upotpunjeno je i razgledom Glazbene akademije Liszt Ferenc – stoljetnog hrama svjetske glazbene kulture i obrazovanja – naveli su iz lovranskog KUD-a “Lovor”.