Početak sezone

Doplovio luksuzni “Seabourn Quest”: Kruzer u Opatiju doveo 317 gostiju

Aleksandra Kućel Ilić

Kruzer »Seabourn Quest« u Opatiju je stigao s Hvara / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Kruzer »Seabourn Quest« u Opatiju je stigao s Hvara / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Dio gostiju se zadržao u Opatiji, a bilo je i dosta zainteresiranih za izlete u Mošćenice, Hum, Buzet, Pazin i Gorski kotar



OPATIJA – Luksuzni brod za krstarenje »Seabourn Quest« doplovio je jučer ujutro u Opatiju s otoka Hvara i označio početak ovogodišnje sezone dolazaka kruzera u akvatorij ispred Opatije. Na ovom kruzeru srednje veličine doputovalo je 317 gostiju, najvećim dijelom iz Amerike i Velike Britanije. Prema podacima iz Turističke zajednice grada Opatije, dio gostiju se zadržao u Opatiji, a bilo je i dosta zainteresiranih za izlete u Mošćenice, Hum, Buzet, Pazin i Gorski kotar.
Prosječno se godišnje u Opatiji tijekom krstarenja po Jadranu zaustavi desetak kruzera, a ove će ih godine biti manje, sedam. Upravo će se kruzer »Seabourn Quest« vratiti u Opatiju do kraja ove godine još dva puta, a mjesec s najviše dolazaka kruzing gostiju odlične platežne moći će biti u lipnju. Tada će, prema rasporedu, u opatijskom akvatoriju biti četiri kruzera. Jedno pristajanje luksuznog broda u planu je u srpnju te za kraj sezone u listopadu.


Među gostima koji su se iskrcali na mulu u Opatiji je najviše Amerikanaca i Britanaca / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Među gostima koji su se iskrcali na mulu u Opatiji je najviše Amerikanaca i Britanaca / Snimila A. KUĆEL ILIĆ



Američki i britanski turisti koji imaju priliku upoznati čari Jadrana, ali i putem izleta otkrivati ljepote predjela koji su vrlo zanimljivi iako udaljeni od mora, poput centralne Istre i Gorskoga kotara, nakon Opatije su prema rasporedu trebali krenuti u Kopar, a putovanje će zaključiti u Ravenni. Dio gostiju s kruzera je u avanturu morskim prostranstvima krenuo iz Italije, a grupa koja je već duže na krstarenju, kako saznajemo, krenula je iz Španjolske, točnije iz Barcelone. Uz promotivne materijale i sve korisne savjete, američke i britanske goste su jučer na mulu dočekali djelatnici opatijske turističke zajednice, a dio mlađih putnika je, moglo se čuti jučer na mulu u Opatiji, dan odlučio provesti u posjetu nekom od adrenalinskih parkova u Istri.
Gosti s kruzera, primjećuju u Opatiji, uglavnom vole isprobati specijalitete iz svijeta gastronomije vezane uz Kvarner i Istru, a sviđaju im se i suveniri koji simboliziraju naše podneblje. Bude li sve prema planu i zacrtanom redu plovidbe, iduća bi kruzing sezona u Opatiji trebala biti uspješnija od ovogodišnje, a »na papiru« stoji da se tijekom 2023. godine planira uplovljavanje 11 luksuznih brodova za krstarenje.