Konstituirajuća sjednica

Kristina Đukić na čelu stožera od osam članova

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Nakon provedenih lokalnih izbora, održana konstituirajuća sjednica Stožera civilne zaštite grada OpatijeU Gradskoj vijećnici održana je konstituirajuća sjednica Stožera civilne zaštite grada Opatije, sukladno zakonu, nakon provedenih lokalnih izbora. Načelnica Stožera zamjenica je gradonačelnika Kristina Đukić.


Stožer civilne zaštite ima osam članova, a uz načelnicu čine ga zamjenik načelnice Gordan Filinić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Lenjinka Juričić Mamilović, voditeljica službe za prevenciju i pripravnost Područnog ureda civilne zaštite Rijeka, Tomislav Milković, načelnik Policijske postaje Opatija, Đana Pahor, ravnateljica GDCK-a, Mario Sušanj, epidemiolog NZZJZ-a PGŽ-a ispostave Opatija, Ervino Mrak, direktor Komunalnog društva Komunalac i Nataša Dančulović-Škalamera, koordinatorica operativnih poslova HGSS-a, stanica Rijeka.


Glavna je točka dnevnog reda bio izvještaj o epidemiološkoj situaciji koja je na području Liburnije, prema riječima opatijskog epidemiologa dr. Sušnja, optimistična.
Trenutačno su na području Opatije dvije oboljele osobe, dvije na području Lovrana, dvije u Mošćeničkoj Dragi i jedna u Matuljima, što je ukupno sedmero oboljelih. U posljednja tri tjedna bilježi se veliki pad u broju novooboljelih.


Ukupna statistika govori da je u godinu i pol, koliko pandemija traje, na Liburniji oboljelo više od 10 posto stanovništva, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Opatije.


– Cijepljenje je počelo 28. prosinca prošle godine i sada ulazi u završnicu. Cijepljene su sve rizične skupine i interventne službe, stariji građani, djelatnici škola, vrtića, a turistički djelatnici se intenzivno cijepe ovih dana.


Od 22. svibnja masovno se cijepljenje provodi u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« te je do sada održano pet akcija koje su bile odlično organizirane – kazao je Mario Sušanj.


Usprkos optimizmu, dr. Sušanj naglašava da cijela priča oko pandemije još nije gotova te turistička sezona koja je pred nama donosi nove rizike i izazove, a već je bilo slučajeva zaraženih turista u opatijskim hotelima, kazao je.


– Pozivam sve građane koji se još nisu cijepili da se na cijepljenje odazovu, onima koju su preboljeli zarazu koronavirusom preporučam da se nakon 3 do 6 mjeseci cijepe jednom dozom cjepiva.


Ljudi su se jako opustili i sada svi žele organizirati velike manifestacije, no oprez je nužan i sva se okupljanja moraju održavati uz primjenu svih važećih protuepidemijskih mjera – poručio je dr. Sušanj.