Najavljeno

Kreće opatijska akcija “Oživimo dječja igrališta”, evo što sve obuhvaća

Aleksandra Kućel Ilić

Najavljene su aktivnosti Grada Opatije i Društva Naša djeca Opatija.Predsjednica Odbora za društvene djelatnosti Grada Opatije Gordana Grgurina i tajnica Društva Naša djeca Opatija Sanja Škorić predstavile su aktivnosti koje će se provesti s ciljem oživljavanja dječjih igrališta na području grada Opatije.


U okviru ove zajedničke akcije pod nazivom »Oživimo dječja igrališta« održat će se niz aktivnosti koje će početi u rujnu te će se provoditi do kraja godine, a obuhvatit će istraživanje i anketiranje građana o posjećenosti dječjih igrališta u gradu, uvođenja novih sadržaja i postavljanje novih sprava na nekim od igrališta, održavanje okruglog stola o važnosti dječjih igrališta, predavanje za roditelje o sigurnosti na dječjim igralištima te organiziranje Dana dječjih igara.


– Odbor za društvene djelatnosti na svoje sjednice poziva predstavnike raznih udruga koje djeluju na području Opatije te smo odlučili u suradnji s članovima Društva Naša djeca, koji imaju veliko iskustvo u radu na projektima koji se odnose na djecu i njihove interese, a za što su i nagrađivani u zemlji i Europi, pokrenuti aktivnosti na temu važnosti i posjećenosti dječjih igrališta u našem gradu.
Gotovo svaki kvart u Opatiji ima svoje dječje igralište te nam je cilj oplemeniti sadržaje nekih od njih novim, atraktivnijim spravama s udjelom »prirodnih« elemenata, kao i prilagoditi ih djeci s teškoćama u razvoju.


Uočili smo da su neka igrališta popunjena i dobro posjećena, dok su neka prazna te želimo istražiti posjećenost pojedinih igrališta.


Također smo primijetili da je ponuda sprava na svim igralištima slična te nam je želja, u dogovoru s krajobraznim arhitektom, neka od njih upotpuniti prirodno-avanturističkim sadržajima – istaknula je Gordana Grgurina.


Sanja Škorić je objasnila da se o ulozi dječjih igrališta i dječje igre u Društvu Naša djeca Opatija, uz podršku i smjernice Saveza DND-a Hrvatske, prvi put progovorilo još davne 1953. godine, a 2001. godine, kada je Opatija imala tek par igrališta, pokrenut je projekt uređenja dječjih igrališta te ih danas na području grada ima 29. Za potrebe istraživanja posjećenosti dječjih igrališta izradit će se anketa te su pozvale sve građane, naročito roditelje, da se odazovu.