Sportske škole

Korisni programi na Liburniji u vrijeme raspusta: Djeca ljetne dane provode uz nogomet, jedrenje, surfanje…

Marina Kirigin

Trenerica Lora Legac s polaznicima škole jedrenja / Foto Ma. KIRIGIN

Trenerica Lora Legac s polaznicima škole jedrenja / Foto Ma. KIRIGIN

Na igralištu Lokva u Lovranu održava se još jedno izdanje nogometne škole Primi Passi, u opatijskoj luci JK Opatija uči djecu morskim vještinama, a u Surf centru Marotti u Voloskom traje škola surfanjaOPATIJA  Školska godina je završena, mnogi su roditelji školaraca u »lockdownu« iskoristili svoje godišnje odmore. Turisti u manjem broju stižu na hrvatsku obalu pa se raditi mora. Sve to nameće veliku potrebu za organiziranim čuvanjem djece tijekom ljeta. Takve ponude, bez obzira na pandemiju koronavirusa, na Liburniji ima dovoljno. U Voloskom je organizirana škola surfanja, u Opatiji škola jedrenja, u Lovranu škola nogometa, u Društvu Naša djeca Opatija cjelodnevna zabava, druženje i aktivnosti u prostorijama društva, ali i uz more, na otvorenom…


Djeca, koja su ovog proljeća bila zaključana u svojim kućama, definitivno su se zaželjela društva pa tako korona nije desetkovala redove cjelodnevnih i poludnevnih sportskih i drugih programa na Liburniji. Ipak, prema riječima voditelja i trenera škola, posjećenost je nešto manja nego lani, no još uvijek vrlo solidna.


Tijekom ovog, ali i idućeg tjedna, šezdesetak mališana u dobi od 5 do 15 godina udara loptu na igralištu Lokva u Lovranu gdje se održava još jedno izdanje nogometne škole Primi Passi. Uz igru svladavaju osnovne nogometne tehnike, a nakon jutarnjeg treninga odlaze na ručak i kupanje. Voditelj škole Primi Passi Vanja Petrović zadovoljan je odazivom, kao i mališani provedenim danom na zelenom travnjaku, o čemu svjedoče njihovi osmijesi.


Nogometna škola Primi passi u Lovranu / Foto Ma. KIRIGIN

Nogometna škola Primi passi u Lovranu / Foto Ma. KIRIGIN
 


U opatijskoj luci, u organizaciji Jedriličarskog kluba Opatija, 25 dječaka i djevojčica u dobi do 12 godina svladavaju morske vještine, uče o dijelovima jedrilice i uživaju u svojim prvim plovovima u »optimistu«. Trenerica Lora Legac napominje da će se škola jedrenja održavati tijekom cijelog ljeta te da ih korona nije pokolebala. Vjeruje da će ova dječica koja dolaze iz Opatije i okolice nakon ljeta iza sebe imati jedno lijepo životno iskustvo, novostečeno znanje potrebno svima onima koji žive uz more.


Trenerica jedrenja na dasci Nika Cuculić i svjetski surferski as Enrico Marotti i ove su godine zajedno nastavili provoditi školu surfanja u Voloskom. Njihovim Surf centrom Marotti, od sredine lipnja kada su krenuli s aktivnosti, prošlo je već 30-ak polaznika, među kojima i sve veći broj osnovnoškolaca.– Polaznici prolaze teoretski dio, simulaciju na obali, a onda izlaze na more jedriti na dasci. Posebno nas veseli što nam stiže sve veći broj djece pa tako trenutno imamo desetak njih u dobi od 11 do 15 godina koji se uče osnovama jedrenja na dasci. Ove godine proširili smo našu ponudu te nudimo team buildinge za firme, ali i iznajmljujemo SUP-ove (Stand Up Paddling daske) i gumenjak – rekla je Nika Cuculić.