Predbožićni mozaik

Korak do “Najljepšeg Adventa uz more”: Paljenje dekoracije i prve svijeće sutra

Aleksandra Kućel Ilić

Prve adventske svijeće na vijencu oko fontane na Slatini bit će upaljene sutra u 18 sati, a bit će to ujedno i večer kada će zasjati na tisuće lampica. Sve će to označiti otvorenje opatijskog AdventaOPATIJA – Predbožićni mozaik »Najljepšeg Adventa uz more« gotovo da je sastavljen, a organizatorima iz Turističke zajednice grada Opatije sa suradnicima uključenim u bajkovito osvjetljavanje parkova, Lungomara, ali i drugih opatijskih »kantunića«, ostalo je još samo da cijelu priču zaokruže. Tijekom jučerašnjeg dana intenzivno su se dovršavali radovi na više lokacija, postavljale su se infotabele i provjeravali svjetlosni efekti, a u Parku Angiolina oduševljene šetače uz sva iznenađenja pratila je i prigodna glazba.


Paljenje prve adventske svijeće na vijencu oko fontane na Slatini bit će sutra u 18 sati, a bit će to ujedno i večer kada će zasjati na tisuće lampica. Ova posebna dekoracija ostat će »na snazi« u očekivanju blagdana, ali i za vrijeme božićno-novogodišnjeg razdoblja. Bit će to večer kad će se otvoriti opatijski Advent i kad će se, uz poštovanje epidemioloških mjera i držanje distance među ljudima, moći uživati u prizorima koji bude nadu i optimizam. Zdravlje i sigurnost posjetitelja ipak su od svega najvažniji pa se sve koji budu došli u Opatiju moli da ostanu odgovorni.


Što vrijedi pogledati tijekom opatijskog Adventa? U svakom slučaju, treba pripremiti mobitele i fotoaparate jer lokacija za iznimne i nezaboravne snimke neće nedostajati.
Dekoracija je ove godine zahvatila dosad najšire područje Opatije i Voloskog pa će se, osim u ugođaju uz samu glavnu prometnicu, doživljaj »naljepšeg doba u godini« moći uhvatiti u centralnim parkovima Sveti Jakov i Angiolina te na Slatini, na tržnici i Ljetnoj pozornici.


Kako su najavili organizatori, kao vrhunac adventskog ugođaja, svakoga vikenda u predvečerje park Angiolina postat će svjetlosno-glazbena pozornica na otvorenom. Već sada, kad se dio predbožićne bajke može doživjeti i bez kompletne rasvjete, iznimno je atraktivna i nadasve originalna izložba krinolina i klasičnih haljina opatijskih dama izrađenih od prirodnih materijala – biljaka poput lovora, palmi i borovih grana, »zelenog materijala« kojim obiluje opatijsko podneblje. Ova adventska izložba elegancije, postavljena na travnjaku kraj Ville Angioline, već je sada mnogima »u oku kamere«, a reći ćemo još samo to da su romantičan park prvi put posjetili i ekološki osviješteni patuljčići te da ih je više od sedam…


I brojke vezane za »Najljepši Advent uz more« vrijedne su pozornosti jer su djelatnici opatijskog TZ-a i Parkova postavili 20 kilometara lampica, nekoliko većih svjetlosnih instalacija te približno 10.000 dekorativnih elemenata.