RCK RECEPT

Konferencija Ugostiteljske škole Opatija: Usavršavanje učitelja već daje rezultate

Marina Kirigin

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Regionalni centar kompetentnosti Opatija recept je za kvalitetu u strukovnom obrazovanjuRegionalni centar kompetentnosti Opatija kao RECEPT za kvalitetu u strukovnom obrazovanju – naziv je konferencije koja je u nazočnosti četrdesetak uzvanika, održana u dvorani hotela Četiri opatijska cvijeta.


Riječ je o konferenciji koja se odvija u sklopu europskog projekta RCK RECEPT – Regionalni centar profesija u turizmu čija je vrijednost oko 58 milijuna kuna. Organizator konferencije, ujedno i centar kompetentnosti, je Ugostiteljska škola Opatija.


Naime, prije dvije godine opatijska škola postala je regionalni centar kompetentnosti te je dobila sredstva za realizaciju projekata, a jedan od njih je i RCK RECEPT o čijim se projektnim aktivnostima (modernizaciji kurikuluma, sustavu kvalitetu, stručnom obrazovanju odgojno-obrazovnih djelatnika, natjecanjima učenika, razvoju poduzetničkih vještina te RCK Opatija iz perspektive poslodavca) govorilo na konferenciji.
Glavni cilj projekta je uvođenje promjena u strukovno obrazovanje kako bi kadrovi bili kompetentniji na tržištu rada, a to će se u jednom dijelu omogućiti i edukacijom nastavnika opatijske škole u Hrvatskoj i u Europi, koja je već započela i daje rezultate.


Potvrdila je to i Sibila Roth, ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija, navevši da je već nemali broj nastavnika prošao takve edukacije te da je primijećeno da su učenici, odmah po primjeni novostečenog znanja nastavnika, puno zadovoljniji.


Suradnici, a ne konkurenti


– Svrha projekta je unaprijediti kvalitetu obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva i to na način da osiguramo kvalitetan sustav strukovnog obrazovanja, inovativne metode poučavanja, cjeloživotno učenje, obrazovanje odraslih i rad s djecom s teškoćama te usavršavanje temeljeno na radu uz potporu i suradnju naših poslodavaca, osnivača, visokih učilišta, strukovnih udruženja, javnog i civilnog sektora, a sve to radi kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija potrebnih za tržište rada.Imamo puno ideja. U ovim teškim vremenima radimo sve kako bismo privukli ono što je nama najvažnije, a to su naši učenici, budući turistički djelatnici. Želja nam je popularizirati ugostiteljska zanimanja, a samim time podići i kvalitetu usluge u turizmu na području Grada Opatije, PGŽ-a, a nadamo se i šire.


Ono što me izuzetno veseli jest da pored našeg RCK Opatija postoji još pet centara u Hrvatskoj, a najbolje u svemu tome je da se nismo shvatili kao konkurencija, već naprotiv izuzetno dobro surađujemo.


Do kraja našeg projekta radit ćemo na novim standardima zanimanja, kako bismo dobili moderne kurikulume za koje se nadam da će se brzo primjenjivati na budućim upisnim rokovima.


Vjerujem da će ti novi standardi privući i puno više učenika u sve naše centre i da će Hrvatska imati inovativne, stručne i sposobne djelatnike u ugostiteljstvu i turizmu, rekla je Roth u uvodu u konferenciju, a nazočnima se obratila i voditeljica projekta Sonja Bajza te Jelena Pavičić ispred Ministarstva turizma i sporta RH.


Važni kadrovi


Pavičić je navela da je ovo izniman primjer učenja temeljenog na radu, što je jedan od najvažnijih koncepata koji će se provesti, a upravo kako bi se školovao kompetentan i kvalitetan kadar. Dodala je da održivost ovih centara leži u suradnji s poslodavcima koji najbolje poznaju prilike na tržištu rada i za koje vjeruje da će dati najbolje smjernice.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin naglasio je dobru suradnju Grada Opatije i opatijske srednje ugostiteljske škole čiji je osnivač Županija i naveo da je škola iznimno aktivna te se redovito priključuje manifestacijama na području Grada Opatije, pa tako i Adventu koji je tvoren paljenjem prve adventske svijeće.


– Naša škola u Opatiji više od 90 godina stvara kadrove vrlo značajne za ugostiteljstvo na području Opatijske rivijere, ali i regije. Sigurna sam da smo upravo zahvaljujući takvim kadrovima postali poznata gastroturistička regija.


Smatram da je taj ljudski resurs najznačajniji u razvoju jedne turističke destinacije, rekla je zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, a županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin dodala da će se snaga opatijske ugostiteljske škole najbolje vidjeti kroz nekoliko godina, kada će biti dovršeno njezino uređenje za koje je trenutno u tijeku javna nabava, ali i kroz usavršavanje kadrova i programe koje će škola razvijati, čime će škola biti pretvorena u moderan europski centar obrazovanja.


Zadovoljni učenici


Važnost projekta istaknuo je i učenik škole Lovro Šarić koji se obrazuje za zanimanje kuhar.


– Ovaj projekt iznimno je važan jer će nam omogućiti da jednog dana budemo kompetentni na tržištu rada, kako bismo mogli naći bolji i bolje plaćeni posao. Danas je jako teško naći dobrog radnika, stoga je edukacija nastavnika jako bitna i puno utječe na nas učenike.


Novi certifikati omogućit će nam da budemo bolje prihvaćeni na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i inozemstvu, rekao je Šarić.