Opatijska knjižnica

Knjiga se mora uzeti u ruke i taknuti i to je “ono pravo”

Aleksandra Kućel Ilić

U opatijskoj knjižnici mogu se pronaći knjige za sve generacije i čitateljske preferencije/ Foto A. KUĆEL-ILIĆ

U opatijskoj knjižnici mogu se pronaći knjige za sve generacije i čitateljske preferencije/ Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Elena Ferrante uvjerljivo drži prvo mjesto među stranim književnicima, ali i domaći autori koji odlično pišu također se puno traže i posuđuju – kaže opatijski knjižničar Ivica Ercegović 


OPATIJA – Čitati se mora i kada su dani najtopliji. Ili – uz dobru knjigu u hladu protiv vrućina, zašto ne? I baš kada sunce najjače grije, a proteklih dana pravog toplog ljeta nije nedostajalo, zaljubljenici u čitanje najčešće zaviruju u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Viktora Cara Emina u Opatiji. Ovdje u ugodno temperiranom prostoru mogu pročitati dnevni tisak, studenti mogu učiti, pisati seminarske radove i istraživati literaturu, a turisti koji dulje ostaju na opatijskom području posuditi pokoju knjigu na njihovom jeziku ili tek razgledati prostorije knjižnice i čitaonice smještene u modernom prostoru preuređenog kultnog mjesta Kulturnog doma Zora. U svako doba godine ovdje se mogu pronaći knjige za sve generacije i čitateljske preferencije – od slikovnica i knjiga za djecu, do knjiga za mlade i šarolikog bogatstva literature za nešto zrelije i zahtjevnije pobornike čitanja, pa i stručna literatura. Što se tijekom dosadašnjeg ljeta u Opatiji najčešće posuđivalo, odgovorio nam je i u šetnju kroz taj poseban svijet starih i novih knjiga poveo nas u tematiku odlično upoznati opatijski knjižničar Ivica Ercegović.


Elena Ferrante top


– Elena Ferrante uvjerljivo drži prvo mjesto među stranim književnicima, ali i domaći autori koji odlično pišu također se puno traže i posuđuju. Odlično idu knjige Mire Gavrana, Gorana Tribusona, Marine Vujčić, Jurice Pavičića, Pavla Pavličića… Ovog ljeta se traže i knjige iz popularne psihologije poput »12 pravila za život« Jordana Petersona te knjige koje je napisala Maja Lunde. Ženska populacija rado bira i povijesne romane različitih autora – ispričao je Ercegović. Objasnio je i da su među ljetnim top knjigama – knjige »za plažu«.


Ivica Ercegović / Snimila A. KUĆEL ILIĆ

Ivica Ercegović / Snimila A. KUĆEL ILIĆ
– To su ljubići, laganije štivo, primjerice knjige Sarah Morgan ili Jill Mansell. Upravo smo dobili puno noviteta i smjestili ih na gornji dio police da ih publika može vidjeti i posuditi. Na primjer, stigla nam je Elif Shafak čije se knjige jako traže, a od hrvatskih noviteta stigle su knjige Ivice Prtenjače, pa zatim Ivane Bodrožić… Uglavnom, primjetno je kod čitatelja da kada se neki roman ekranizira, te bude dostupan što većem broju gledatelja, automatski njegova popularnost u ukoričenom izdanju jako, jako naraste. A uz domaće čitatelje, često nam dolaze i turisti. Vole razgledavati samu knjižnicu, zanimaju ih turistički vodiči, pogotovo starije goste. Što je vani toplije, knjige se više posuđuju, stalno je neki »muving« ovdje kod nas. Dolaze i mame s djecom, zabavljaju se na katu, na lijepo uređenom dječjem odjelu. Osobno bih preporučio domaće pisce i premda su trenutačno švedski krimići najpopularniji, šteta je da se hrvatski autori koji su također jako dobri, ne čitaju barem još malo više. Hrvatsku književnost i najaktualnije knjige držimo izdvojene također na posebnome mjestu da budu uočljive, da se mogu razgledati i mogu reći da se radi o odličnim autorima kao što su Ivica Đikić, Drago Hedl, Borivoj Radaković… Publika traži najčešće krimić, ljubić ili povijesni roman, a neki žele samo određenu knjigu koju im je netko preporučio i ne pristaju na zamjenu. Ukoliko neku knjigu jako žele pročitati, a uvijek je vani, uvijek je posuđena, mogu se za njezinu posudbu predbilježiti. Trenutačno je za rezervacije najtraženija autobiografska knjiga Mire Furlan »Voli me više od svega na svijetu«. To je knjiga koju mnogi žele pročitati i recenzije su joj odlične – istaknuo je Ercegović.


Knjige će preživjeti


Po njegovim riječima, nema brige za budućnost knjige. Odnosno – bez obzira na internetske mogućnosti, knjige bi i u budućnosti trebale opstati i preživjeti. Iz dana u dan stižu novi naslovi…


– Čitatelji kažu da se knjiga mora uzeti u ruke i taknuti i da je tada doživljaj čitanja »ono pravo«. Nisam spomenuo dječju literaturu, no moram reći da je Harry Potter i dalje među najčitanijim romanima, svi nastavci. Ekranizacija je i u ovom slučaju dala jak doprinos popularnosti samih knjiga J. K. Rowling – zaključio je ljubazni knjižničar koji je pun preporuka za čitanje i rado će ih podijeliti sa svima koji ne samo ljeti, već i tijekom svih godišnjih doba učine taj mali korak za sebe i – dođu u knjižnicu.