Opatijska karnevalska kartulinica

Klaun, dama, barba z dugega ili se ča je nemo – to je naše

Aleksandra Kućel Ilić

Foto A. Kućel ILIĆ

Foto A. Kućel ILIĆ

»Kumpanija z Opatije« prisjetila se 2016. godine i prve Letnje Balinjerade koja se održala jedne tople srpanjske večeri. Bila je to prva i zasad jedina Balinjerada ljeti u Opatiji, ako ne računamo jučerašnju, drugu, ali neformalnuOPATIJA – Si stavil masku? A san i to pravu masku i antivirusnu »brnjicu«… Novo, novo vrijeme u kojemu su velika javna okupljanja nepoželjna, a za ulazak u zatvorene prostore treba imati zaštitne maskice, motiviralo je »kumpaniju z Opatije« da se prisjeti 2016. godine i prve Letnje Balinjerade koja se održala jedne tople srpanjske večeri. Bila je to prva i zasad jedina Balinjerada ljeti u Opatiji, ako ne računamo jučerašnju, drugu, ali neformalnu.


Ljetnoj manifestaciji u čast, tijekom nedjeljnoga jutra, od Slatine prema opatijskom mrkatu, uz svoje dobro držeće monopatine, luda vozila na balinjerama, kugličnim ležajevima, prodefilirali su klaun koji je svako-toliko pokazivao »črjene mudandice« i dama koja se bavi najstarijim zanatom i koja je stalno pokazivala dobre noge, a u »prvoj postaji« svoje maškarane turneje, u kultnom kafiću »Barić« pridružio im se i mistični »istočnjak« u žutim bojama, te potom za stolom i legenda karnevala i »otac Balinjerade« Duško Jeličić Dule.


»Letnje Balinjerade« tijekom koje su se svi sudionici spuštali po opatijskoj glavnoj cesti »za lepo videt« i nije bila natjecateljskog karaktera, prisjetili su se i svojim vozilima na balinjerama »zarošćali« Opatijom 81-godišnji Emil Jeletić, te njegovi mlađi kolege Tihomir Lučić Tiho i Jerko Gudac. Klaun, divojka od zanata i barba »ki prihaja z dugega«. Okružile su ih kamere, ali »na distanci«… More smijeha u »staroj dami«. Na tabeli koju su nosili pisalo je Druga Ljetna Balinjerada… Upriličili su svome gradu jedno »drugačije jutro«.

– Želja nam je da se već idućega ljeta, ako to prilike budu dozvoljavale, a naša inicijativa naiđe na plodno tlo, obnovi Letnja Balinjerada u Opatiji i da u njoj guštaju ne samo domaći ljudi i gosti iz okolice, nego i turisti koji su i danas našu »letnju pusnu nemotariju« dočekali s odobravanjem – poručili su Emil, Tiho i Jerko. Uz onu poznatu »ne gremo doma, aš još je rano«, zaustavili su se na još nekoliko »punktova«, te su pozirali i ispred »Tik-taka« i drugih ugostiteljskih objekata i iz Opatije u svijet odaslali »letnju karnevalsku kartulinu«.Emil Jeletić, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Vasanska u Opatiji i njegov doživotni počasni predsjednik, zahvalio je svima koji su podržali ljetnu manifestaciju pod maskama »u doba kada svi nosimo maske«, a posebno se zahvalio aktualnom predsjedniku VMO Vasanska Mladenu Žiguliću koji je pomogao u organizaciji. I tako se još jednom pokazalo opravdano reći »se ča je nemo, to je naše«, a da oni na koje se to odnosi, sve to shvate kao najveći kompliment.