Razgovor s povodom

Kirigin o prvih stotinu dana vlasti: ‘Opatija je europski Zapad, a ne divlji zapad i mora imati fer uvjete za sve’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Nužno je uvesti red u komunalne teme poput gospodarenja otpadom, u parking, posebno u prostorno planiranje. Ovaj stav nije popularan kod svih, osobito onih koji su dobro koristili taj neredFernando Kirigin (SDP) novi je gradonačelnik Opatije, te je nakon početnog uhodavanja, došlo vrijeme za prvi veći intervju o aktualnim temama koje zanimaju opatijsku javnost..


Od kada ste preuzeli gradonačelničku funkciju prošlo je nešto više od 100 dana… Molimo Vas da se u nekoliko rečenica osvrnete na taj početak… Jeste li zadovoljni tim prvim danima i kako se osjećate na ovom odgovornom mjestu?


– Ako je prvih 100 dana neki uzorak prema kojem možemo mjeriti čitav mandat, onda mislim da imamo razloga za zadovoljstvo. Posebice kada ostvareno stavimo u kontekst onoga što nas je dočekalo nakon primopredaje vlasti. To je bio nerealno napuhani proračun, s dugovima iz ranijih godina i prihodima poput onog od komunalnog doprinosa koji se nisu mogli realizirati niti u 20 posto planiranog. Intenzivnim radom i realnim planiranjem uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju na stvarnim osnovama te pronaći dovoljno sredstava za neke ključne teme za građane, poput subvencija privrednicima, obrtnicima i OPG-ovima u visini od milijun kuna, dodatna sredstava za obnovu Ville Angioline, prostor za udrugu osoba s invaliditetom… Osim nesređenih financija, naišli smo i na nepripremljene projekte koji su se javnosti prezentirali kao »gotovi«, a nisu bili ništa osim kompjutorskih simulacija. To je bio slučaj, primjerice, sa sportskim centrom u Poljanama, za koji smo u iznimno kratkom roku uspjeli pripremiti glavni projekt i ishodovati građevinsku dozvolu.
U Iki je napravljen projekt preuređenja trga s kojim su brojni mještani nezadovoljni, kod osnovne škole su stotine tisuća kuna potrošene na pripremu dokumentacije i projekt koji je neprovediv jer nije napravljen niti najmanji korak prema rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, što je preduvjet za prijavu za EU sredstva, kod Doma Veprinac smo morali osigurati dodatna sredstva za otklanjanje nedostataka koje je prouzročio izvođač radova, a na koje se bivša vlast nije žalila.


Pripreme za projekte


Da ne govorimo da imamo završenu zgradu za koju nije planirana niti jedna kuna za opremanje… Situacija u prostoru posebna je i vrlo bolna tema, o kojoj ne moramo niti govoriti jer svakodnevno građani vide situaciju na terenu. Ali treba samo podsjetiti da je u posljednjoj godini bivše gradske vlasti, zbog oklijevanja s donošenjem planova sa strožim uvjetima, podneseno na stotine zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola, koje će se realizirati u sljedećih nekoliko godina. Ukratko, gdje god da smo pogledali, morali smo uspostavljati red. I jasno je da nam je tih prvih 100 dana proteklo u vrlo intenzivnom radu kako bismo pripremili sve uvjete za kvalitetan rad. Ali, mislim da mi, kao i građani, možemo biti zadovoljni učinkom. Uveli smo potpunu transparentnost proračuna, pa je sada vidljiva svaka isplata iz gradske kase, donijeli smo nove uvjete parkiranja koji će svim građanima omogućiti 1.042 sata parkiranja godišnje, uz cijenu plaćanja svega jednog sata mjesečno, ali i pokrenuli pripremne radnje na najvažnijim projektima – gradskom bazenu, nogometnom igralištu, preuređenju Slatine, te gradnji garaže Črnikovica.


Puno je obaveza pred Vama, građani očekuju ostvarivanje predizbornih obećanja, a među njima i ono o tome da ćete im stalno biti na raspolaganju… Je li ovakav radni ritam iscrpljujući i kako izgleda jedan Vaš radni dan?


– Obaveze su brojne, ali to je nešto što sam i očekivao kada sam se kandidirao za ovu funkciju. Nisam »brucoš« u gradskoj upravi, iza mene je jedan mandat zamjenika gradonačelnika i pol mandata predsjednika Gradskog vijeća, tako da sam znao što me čeka. Radno vrijeme gradonačelnika ne postoji, obaveze počinju prije 8 sati ujutro i završavaju iza 22 sata, ali nemam namjeru žaliti se. Imam jak radni entuzijazam i neiscrpnu energiju, a svaki novi uspjeh, kada nađemo kvalitetno rješenje za problem jednog ili brojnih građana, daje mi novu motivaciju da »guram« još jače. Vidim promjene i kod gradske uprave, u protekla četiri mjeseca svi daju i više nego ranije, a veseli me i da su prihvatili tu promjenu paradigme: nisu tu građani zbog nas, nego mi zbog njih. Zato sam odvajam puno vremena za razgovor s građanima, bilo službeno u uredovno vrijeme, bilo neslužbeno na brojnim događanjima i susretima tijekom dana.


Demokratična rasprava


Jeste li zadovoljni suradnjom s Gradskim vijećem i smatrate li da su sjednice predugačke?


– Suradnja s Gradskim vijećem je kvalitetna, temelji se na programskim točkama oko kojih je stvorena vijećnička većina i kojih se za sad držimo. Komunikacija s predsjednicom Vijeća je redovna i vijećnici su upoznati sa svime što se događa u gradu. Svaki predsjednik ima svoj stil vođenja sjednica, kolegica Neva Slani radi na jedan način, ja sam imao nešto drugačiji pristup, kolega Robert Kurelić prije toga opet je radio na treći način. Bitno je da se poštuje Poslovnik i Statut, da se vodi načelima demokratičnosti, a onda puno toga ovisi i o vijećnicima. Sjednice su duge, ali teško je reći da je više demokratične rasprave loša stvar. Mislim da taj jedan dan mjesečno nije teško odvojiti za raspravu o važnim gradskim odlukama pa čak i ako potraju do kasnih večernjih sati.


Na Vaš prijedlog, Gradsko vijeće je usvojilo jednu za građane vrlo važnu odluku uz koju će se od 1. prosinca promijeniti uvjeti parkiranja u suradnji s gradskom tvrtkom Opatija 21. Navedite molim još jednom glavne promjene koje donosi izmijenjena odluka o parkingu i zbog čega ju smatrate boljom od prethodne?


– Jedan od ključnih razloga zašto je odluka bolja od prethodne je bio taj što je »besplatni sat« koji je uvela prošla vlast bio problematičan s porezno-pravnog aspekta. Tvrtka se time izložila ozbiljnim kaznama, a članovi Nazdornog odbora i krivičnoj odgovornosti jer su ignorirali upozorenje Uprave i poreznih savjetnika.


Novom odlukom predviđena je minimalna naknada u visini od 10 kuna mjesečno ili jednog sata parkinga. Zauzvrat, građani će svakodnevno imati dva sata počeka naplate, koja će im vrijediti diljem grada i nastavljati se kroz sve zone ako budu pomicali vozilo. Uz to, tijekom četiri zimska mjeseca, parkiranje će im biti potpuno besplatno vikendima i praznicima. Tako se za svega 120 kuna godišnje dobiva 1.042 sata parkiranja.


Gradski stanovi


Izmjena odluke donosi još jednu bitnu stvar koja godinama nije riješena iako su se za to još 2018. godine stekli svi uvjeti – izjednačava se cijena parkiranja na prostoru oko garaže Slatina, odnosno kod Thalassotherapije i u Rakovčevoj ulici, sa zonama parkiranja u neposrednoj blizini. Također su kroz ovu zadnju izmjenu Općih parkirnih uvjeta uvažene mnogobrojne sugestije građana i mjesnih odbora tako da očekujem veće zadovoljstvo građana novom gradskom parkirnom politikom.


Komunalna problematika je područje koje tišti opatijske građane. Promijenili ste nedavno i dio odluke o odvozu smeća, pa nas zanima kakve još promjene vezane uz Komunalac mogu očekivati mještani?


– I to je jedna sfera u kojoj je dosad vladao nered, a sada pokušavamo uvesti red. Gotovo tisuću građana nije preuzelo svoje spremnike, a rezultat toga je da se smeće baca na neprimjerenim mjestima, na ulici ili u košićima uz cestu i obalnom putu koji se pune kućnim otpadom.


To stvara ružnu sliku o našem gradu, dodatne izdatke za proračun, ali i neravnopravnu situaciju u kojoj odgovorni građani snose trošak onih neodgovornih. Takve stvari više ne možemo tolerirati. Dakle, prvo moramo raditi na osiguravanju jednakih uvjeta svima, nakon čega ćemo poraditi dodatno na čistoći i uređenosti našeg grada.


Gradilišta na kojima investitori najčešće grade višestambene zgrade na kritici su lokalnog stanovništva koje ne želi daljnju apartmanizaciju. Stambeni kvadrati u Opatiji su skupi, pa mnogi iseljavaju i broj stalnih stanovnika se smanjuje. Imate li plan kako to pokušati zaustaviti?


– Problem sa skupim »kvadratima« stanova i nemogućnošću građana da si osiguraju »krov nad glavom« jedan je od uzroka iseljavanja, što smo i javno komunicirali u kampanji. Tada smo ponudili rješenja koja su ušla u naš program i na čijoj implementaciji sada radimo: izgradnju gradskih stanova koji će se pod povoljnim uvjetima ponuditi na kupnju ili najam našim građanima.


Ista pravila za svakoga


Mislim da je stan osnovni preduvjet ostanka građana u Opatiji, ali i povratka onih koji su otišli u potrazi za jeftinijim mjestom za život. Socijalna politika u Opatiji je jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj, građani imaju brojne pogodnosti poput besplatnog vrtića za svako drugo i sljedeće dijete u obitelji, visokih naknada za novorođenčad ili uskrsnica i božićnica za umirovljenike, parkirnu politiku prilagođenu potrebama građana…, a to je također jedan od važnih uvjeta za kvalitetu života. Konačno, važan je i dobar, stabilan i kvalitetno plaćen posao.


To će također biti u fokusu našeg mandata, kroz poticaje gospodarstvu i u suradnji s našim partnerima u Liburnia Riviera Hotelima, Amadria Park Hotelima…, koji su najveći pokretači opatijskog gospodarstva.


Nedavno ste morali rješavati i pitanje nelegalnog asfaltiranja puta na predjelu Kovačevo… Najavili ste da će dok ste u ovoj ulozi »svi pred zakonom biti jednaki« i da nećete popuštati pred pritiscima…


– To je jedna od osnovnih ideja s kojom sam izabran: fer uvjeti za sve, ista pravila za svakoga. Opatija je europski Zapad, a ne Divlji zapad, pa da nastavimo s praksom gledanja kroz prste nelegalnim radnjama koje za posljedicu imaju devastaciju prostora i dovođenje sigurnosti građana pod znak upitnika. Ako bismo tolerirali takve situacije, kako bismo sutra mogli prigovoriti nekome tko posječe stoljetnu šumu ili razbije povijesne škaline da sebi osigura bolje uvjete gradnje?


Sa »žmirenjem« je gotovo


Naselje Kovačevo je, nažalost, primjer dosadašnje loše prakse. Na osnovu jednog neadekvatnog putića dobivene su dozvole za brojne objekte, koji su promijenili sliku tog dijela grada. Dodatno, investitor je već u trenutku kada je tražio dozvole znao da neće koristiti legalni prilaz, jer tuda ne bi mogao dopremiti materijal i strojeve, već da će probiti nelegalni put kroz šumu. I to je trajalo godinama, izdavane su kazne, ali nije se ništa poduzimalo. Vrhunac bahatosti i stava »tko nam što može« je asfaltiranje nelegalne ceste. Netko je u to uložio 100 ili 200 tisuća kuna, pa zar bi takvo što radio da nije naviknut na praksu da se »zažmiri« na njegove postupke?


No, s takvim »žmirenjem« je gotovo. Nužno je uvesti red u komunalne teme poput gospodarenja otpadom, u parking, a posebno u prostorno planiranje. Ovaj stav nije popularan kod svih, osobito onih koji su dobro koristili taj nered, no kod većine građana nailazim na podršku i drago mi je zbog toga.


Najljepša kartulina našeg grada


Približava se i adventsko razdoblje, jesu li pripreme započele i kako će izgledati i što će nuditi Opatija u tim posebnim danima? Također, zanima nas i Vaš pogled na noćni život grada…


– Pripreme su započele, svima nam je želja da Opatija ponovo zablista kao prošle godine i da ponovo lijepe slike našeg grada obiđu svijet. Takva događanja, kao i nedavna utrka CRO Race zahvaljujući kojoj je finale 5. etape sa ciljem na Slatini u više od 130 zemalja svijeta u direktnom prijenosu odaslalo najljepšu kartulinu našeg grada, izvrsna su promocija čitave destinacije. Projekte vode Turistička zajednica grada Opatije, Festival Opatija uz podršku gradskih službi, Parkova, ali i čitave zajednice te vjerujem da će se i ove godine stvoriti bajkovita atmosfera i proširiti blagdanski duh diljem grada. Želja nam je napraviti još jedan »korak naprijed« u kvaliteti Adventa, ali i ponuditi programe koji se mogu odvijati u epidemiološkim uvjetima, kako bi se još jednom opravdala titula »Najljepšeg Adventa uz more«.


Noćni život u Opatiji trenutačno praktički pa ne postoji, ako se gleda razdoblje izvan ljetne sezone i posebna događanja poput Adventa. Naravno da time nismo zadovoljni, kao što nisu zadovoljni niti građani Opatije koji se sjećaju dana u kojima je naš grad i danju i noću bio pun života i ljudi. Na žalost, pitanje noćnog života ne možemo odvojiti od drugih bitnih pitanja za ovaj grad, kao što je iseljavanje, starenje stanovništva, ali i sama financijska moć hrvatskih građana. Neke teme su u domeni grada, neke su izvan našeg utjecaja, no kvalitetna kulturna i zabavna ponuda svakako je jedan od komadića mozaika koji moramo složiti kako bismo našim građanima osigurali sve uvjete za kvalitetan, ugodan i ispunjen život.