Antonjski rog

Karnevalsko doba na Liburniji ove godine bez velikih događanja: Pust se sutra podiže gotovo u tajnosti

Marina Kirigin

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Lovranu će sutra karnevalske skupine podići pusta bez pompe, jednako kao i u Opatiji, gdje vrijeme podizanja pusta neće biti javno objavljeno. U Matuljima će tek danas donijeti odlukuOPATIJA – Na Antonju, 17. siječnja, tradicionalno započinje karnevalsko doba na cijeloj Liburniji. Međutim, zbog izuzetnih okolnosti pandemije koronavirusa, brojna maškarana događanja bit će otkazana, neka su čak prebačena i za ljetno doba, a druga su još uvijek pod velikim upitnikom.


Ono što je gotovo sigurno, to je da će karnevalske skupine podići pusta bez pompe, najave i popratnih događanja. Pusta će na Antonju u Lovranu podići karnevalske skupine In bambo veritas i Pešekani, a dan ranije u galeriji Laurus bit će postavljena izložba Borisa Kačića koja je tematski vezana uz karnevalsko doba.


Poštovanje mjera


– Prije nekoliko dana održan je sastanak s tri lovranske karnevalske skupine – In bambo veritas, Pešekanima i Toronjerom. Odlučeno je da će se pust dignuti bez pompe i najave. Lovranske povorke zbog kratkog pusnog razdoblja koje završava na Pepelnicu 17. veljače, i epidemioloških mjera na snazi, ove godine neće biti – rekao je Toni Družeta, zamjenik načelnika Općine Lovran i načelnik lokalnog Stožera civilne zaštite.
U najmaškaranoj Općini Matulji još nisu donesene konačne odluke o zvončarskim pohodima, predaji ključeva Općine zvončarima, ali i najznačajnijoj manifestaciji – Zvončarskoj smotri. U Općini saznajemo da je nedavno održan sastanak s predstavnicima zvončarskih grupa s područja općine u prisustvu epidemiologa Marija Sušnja.


– Epidemiolog Sušanj obrazložio je trenutnu epidemiološku situaciju i mjere koje su na snazi, a među kojima je i zabrana okupljanja više od 25 ljudi. S predstavnicima zvončarskih skupina dogovorili smo ponovni sastanak u subotu, dan uoči Antonje, kada ćemo donijeti neke konačne i neke privremene odluke o tome što ćemo i u kojoj mjeri realizirati, pritom poštujući epidemiloške mjere na snazi. Predstavnici zvončarskih skupina u međuvremenu će se čuti sa svojim članovima, ali i kontaktirati zvončarske skupine izvan općine kako bi vidjeli tko će i na koji način u ovim okolnostima postupiti. U svakom slučaju, zvončarske će skupine voditi računa o zdravlju ljudi – doznajemo u Općini Matulji u kojoj će neke odluke o karnevalskim događanjima biti donesene nakon 31. siječnja, kada se očekuje da će nacionalni Stožer definirati nove epidemiloške mjere, a svi se nadaju da će one biti blaže u odnosu na dosadašnje.


Predaja vlasti


Podizanje pusta neće se preskočiti u Opatiji. Na Antonju će se na tržnici okupiti članovi Lumber kluba Opatija, pusni gradonačelnik Duško Jeličić Dule i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić te će biti obavljena predaja vlasti i ključeva Grada maškarama. Međutim, kako ne bi došlo do masovnijeg okupljanja, vrijeme podizanja pusta neće biti javno objavljeno.


Jedini događaj koji je vezan uz ovogodišnji karneval i koji će biti održan u razdoblju vladavine maškara je otkrivanje spomenika posvećenom Balinjeradi, skulpture autorice Tatjane Kostanjević, koji je zakazan za 7. veljače. Maškarani klapski maraton prebačen je u ljetno godišnje doba, a razmišlja se i o tome da se Balinjerada preseli u ljeto, kada svi vjeruju da će epidemiološka situacija biti znatno bolja.