Sjednica Vijeća

Kapaciteti vrtića u središtu zanimanja matuljskih vijećnika

Marina Pauletić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kad se govori o iznenadnom porastu broja djece kojima trebaju usluge vrtića, načelnik Vedran Kinkela tvrdi da se toliki rast nije mogao iščitati ili zaključiti ni iz kakvih analitičkih podatakaMATULJI – U Matuljima je održana 11. sjednica Općinskog vijeća, a raspravljalo se o 11 točaka dnevnoga reda. Prisutno je bilo 13 vijećnika od ukupno 15 te je sjednica otvorena vijećničkim pitanjima. Ono koje je privuklo najviše pozornosti tiče se upisa djece u Dječji vrtić Matulji. Kao što je već poznato, 70-ero djece ostalo je neupisano, čime se povukla rasprava o kapacitetima vrtića koji na području općine djeluju u sedam objekata, te o mogućoj potrebi gradnje novog.


Pad od 35 djece


Vijećnik Sandro Pecman istaknuo je da privremena rješenja ne mogu biti dovoljna te ga je zanimalo hoće li nadogradnja vrtića u Rukavcu, koji je podružnica Dječjeg vrtića Matulji, riješiti novonastale potrebe. Njegovo je pitanje bilo posjeduje li Općina podatke o broju rođene djece u 2021. i 2022. godini, kao i okvirne podatke broja doseljene djece, odnosno podatke o broju potencijalnih budućih korisnika dječjeg vrtića. O tome ovisi postoji li potreba za gradnjom novog vrtića, a u slučaju da Općina te podatke nema, predlaže da se na tome poradi i potom donese zaključak.


Načelnik Općine Vedran Kinkela odgovorio je da je u 2020. godini rođeno 115 djece koja sada ulaze u program vrtića, dok analiza u trenutačnih 6 mjeseci pokazuje da bi broj novorođenih u 2022. godini trebao biti oko 80. Teoretski se, dakle, radi o padu od 35 djece koja bi u vrtić krenula 2024. godine, što je velika brojka. Planiranje novog objekta također je otežano jer je teško procijeniti kakva će situacija biti u budućnosti po pitanjima odgoda u vrtićima i Državnog pedagoškog standarda.
– U suradnji s obrtima za čuvanje djece riješit će se veći dio problema, a točne će se brojke neupisane djece i njihova struktura znati kada se objekt stavi u funkciju zajedno s obrtima za čuvanje – naveo je Kinkela.


Iznenadan porast


Teško je i procijeniti koliko će se i hoće li se doseliti nova djeca – to je faktor na koji se ne može utjecati. U slučaju da je ove godine broj novorođenih manji za 35 beba, smještajni se kapaciteti ponovo oslobađaju radi onih koji kreću u školu.


Kad se govori o iznenadnom porastu broja djece kojoj trebaju usluge vrtića, Kinkela tvrdi da se toliki rast nije mogao iščitati ili zaključiti ni iz kakvih analitičkih podataka. U posljednje se tri godine broj zahtjeva kretao između 115 i 135, da bi ove godine ta brojka skočila na 193. Predstoji vidjeti kakva će situacija u općini biti sljedeće godine.