Parkiranje ispred tržnice

Kamere smutnje u Opatiji. Novac od kazni uplaćenih do 24. svibnja se vraća, ali jučer je opet krenulo kažnjavanje

Aleksandra Kućel Ilić

Parkiranje i zaustavljanje kod mrkata nadzire kamera, a u posljednje vrijeme i policijska patrola / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Parkiranje i zaustavljanje kod mrkata nadzire kamera, a u posljednje vrijeme i policijska patrola / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Grad Opatija objavio je da je naplata eventualnih prometnih kazni na snagu ponovo stupila 25. svibnjaOPATIJA – Je li kamera postavljena radi kontrole nepropisnog parkiranja i zaustavljanja ispred tržnice u Opatiji problem ili nije? Istina je da je kamera postavljena uz prometnicu ispred mrkata izazvala pravu navalu komentara pa su »tete placarice« u jednom trenutku razmišljale čak i o potpisivanju peticije. Danima je bilo nemoguće prošetati tržnicom bez da prodavačice pitaju može li se uvođenje reda u prometu prilagoditi njihovim potrebama, a negodovali su i drugi građani. Nakon što smo se naslušali negativnih primjedbi, ali i dobronamjernih sugestija da ovu odluku Grada Opatije poboljšati, još smo 25. travnja ove godine nadležnima u Gradu Opatiji odaslali novinarski upit.


Bez odgovora


– Nakon što je postavljena kamera u predjelu grada ispred tržnice u Opatiji, a policija vrlo često upozorava vozače koji se zaustave ispred tržnice da su u prekršaju, situacija je u praksi dosta složena. Naime, dok s jedne strane postoji odobravanje onih koji se zalažu za sigurnost prometa i slobodni trak prometnice na kojem parkiranje vozila nije prihvatljivo, s druge strane se kupci žale da im je oduzeta mogućnost kraćeg zaustavljanja i obavljanja kupovine na samoj tržnici. Najveće pritužbe stižu upravo od prodavačica na opatijskom »mrkatu«. Kažu da su ionako mali promet sada još dodatno izgubile i da ova odluka »ubija mrkat«. Iz razgovora s njima saznali smo da su o svojim problemima razgovarale s gradonačelnikom i da im je on pojasnio da se zaustavljanje od pet minuta ispred tržnice i dalje tolerira. One smatraju da je to prekratko i da kupci ne stignu tako brzo obaviti sve što im je potrebno. Uglavnom, očito je da situaciju oko postavljene kamere i zabrane parkiranja i zaustavljanja ispred tržnice i Konzuma u Opatiji treba dodatno pojasniti te vas molim stav Grada Opatije po ovom pitanju. Molimo da navedete točna pravila ponašanja jer unatoč novitetima koji su trebali ublažiti prometni kaos, događa se čak i to da pored motora parkiranih na trgu ispred mrkata, na sam trg ulaze i nedovoljno informirani turisti sa svojim vozilima – slovio je upit dostavljen u Grad Opatiju putem e-maila.


Na naša pitanja nije odgovoreno te smo još jednom, također bezuspješno, pokušali doći do odgovora nadležnih, a ista se tematika putem vijećničkih pitanja našla i na sjednici opatijskog gradskog vijeća u svibnju. Oporbeni su vijećnici upozoravali na nezadovoljstvo koje »caruje tržnicom«, no bezuspješno jer su se paralelno uz takve komentare u Vijećnici mogli čuti i hvalospjevi na temu spornog »uvođenja reda na mrkat«. Tema se »provukla« po društvenim mrežama, gradonačelnika su prozvali iz redova oporbe te se potvrdilo staro pravilo – kad se određeni problem, pa čak i kad je posrijedi nesporazum, predugo ignorira, može se očekivati njegova eskalacija…


Pravila jasna
Nastavak priče je javnosti već poznat jer je, nakon što je s prodavačicama na mrkatu ove srijede održao sastanak, pa su sada sva pravila jasna i više nema pobune, opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin na mrežnim gradskim stranicama objavio najnoviju odluku. Iz nje proizlazi da je određenih problema vezanih uz raniju odluku o kojoj javnost nije bila dovoljno informirana ipak bilo…


– Nadzor prometa putem prometne nadzorne kamere pomoću koje se utvrđuje nepropisno parkiranje na području Mrkata počeo je 28. travnja ove godine, odnosno mjesec dana nakon postavljanja nadzorne kamere. Prvih mjesec dana kamera je testirala promet, a prometni i komunalni redari su građane upozoravali na uvođenje sankcija. S obzirom na to da je utvrđeno da veći broj građana nije bio informiran o uvođenju nadzorne kamere, iako je Grad Opatija o tome višekratno obavještavao javnost, gradonačelnik je donio odluku o preinačenju novčane kazne u upozorenje, što vrijedi za sve kazne izdane do 24. svibnja ove godine. Svim građanima koji su uplatili kaznu po obavijesti o prekršaju vratit će se sredstava po predanom zahtjevu. Zahtjev valja ispuniti i poslati na e-mail adresu [email protected] kako bi se vratila uplaćena sredstva.


Uvođenje reda


Cilj postavljanja nadzorne kamere kraj Mrkata nije sankcioniranje već uvođenje reda, brže protočnosti prometa i osiguravanje sigurnosti svih sudionika u prometu, osobito pješaka radi čega je gradonačelnik produžio razdoblje prilagodbe i donio odluku o preinačenju novčanih kazni u upozorenja. Isto tako, kamere su podešene tako da se na području ispred tržnice vozilo može kratko zaustaviti, bez žurbe iskrcati ili ukrcati putnike i robe bez sankcija. Činjenica je da je posljednjih dana uspostavljen znatno veći red na lokaciji, veća protočnost prometa i, prije svega, veća sigurnost u prometu te je utvrđen znatno manji broj zabilježenih prekršaja. Dakle, naplata eventualnih prekršajnih prometnih kazni na tom području na snagu je stupila ponovo 25. svibnja.


Gradonačelnik Fernando Kirigin je održao sastanak sa zakupcima opatijske tržnice te ih je informirao o novim mjerama. Postignut je načelni dogovor vezan uz dostavu robe na tržnicu. Ujedno, svim građanima koji stanuju u obližnjim zgradama bit će omogućen iskrcaj robe, u slučaju većih dostava u njihove domove, bez sankcioniranja. U takvim slučajevima, trebaju gradskim službama prijaviti dostavu i registarsku oznaku teretnog vozila na e-mail adresu [email protected] ili broj telefona 051/680 162 – navedeno je na stranicama Grada Opatije.