Vrijedan projekt

Kako u Opatiji filmovima i predstavama djeci nastoje približiti lektiru

Aleksandra Kućel Ilić

Ernie Gigante Dešković i Robert Kurelić / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Ernie Gigante Dešković i Robert Kurelić / Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Projekt »Lektira i nastavni program u kazalištu i kinu« nastao je u suradnji Festivala Opatija i opatijske osnovne školeKoji je najbolji način da bi se djeci približilo lektiru? U Opatiji je na inicijativu dr. sc. Roberta Kurelića, savjetnika za kulturu opatijskog gradonačelnika, pokrenut projekt »Lektira i nastavni program u kazalištu i kinu« koji je ostvaren suradnjom Osnovne škole »Rikard Katalinić Jeretov« i Festivala Opatija, uz potporu Grada Opatije, a uz Kurelića su ga predstavili i gradonačelnik Fernando Kirigin te ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković.


Cilj je projekta da opatijski učenici mogu multimedijalne nastavne sadržaje, prvenstveno one koji se nadovezuju na lektiru i medijsku pismenost, konzumirati u svome gradu, u Centru »Gervais« koji ima sve potrebne uvjete za njihovo održavanje.


Grad Opatija će osigurati prijevoz učenika do »Gervaisa«. Prema prijedlogu stručnog školskog kolektiva, predvođenog školskom knjižničarkom Serenom Calderara-Cvjetović, za učenike od prvog do šestog razreda organizirane su i pomno odabrane kinoprojekcije i kazališne predstave koje se tematski nadovezuju na nastavni program, a obrađuju važna i djeci bliska pitanja poput vršnjačkog nasilja, društvenih mreža, ekologije, tolerancije, poštovanja drugih i drukčijih i slično.
Do kraja tekuće školske godine učenici od prvog do šestog razreda u kinu Centra »Gervais« pogledat će četiri filma domaće produkcije, od kojih dva, »Dnevnik Pauline P.« (na rasporedu danas, 31. ožujka) i »Cvrčak i Mravica« (na rasporedu 18. travnja) imaju preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Uz Dan planeta Zemlje, učenici petog razreda u »Gervaisu« će pogledati animiranu projekciju »Ainbo – dobri duh Amazone« (na rasporedu 27. travnja), a »Tvornicu snova«, animirani film koji progovara o zapostavljanju djece i obitelji od strane roditelja te o društvenim mrežama i posljedicama cyberbullyinga, u svibnju će pogledati šesti razredi.


Nakon projekcija bit će održane radionice na kojima će profesori s djecom analizirati i istaknuti zanimljive značajke ovih ostvarenja.


Učenici prvih razreda će u »Gervaisu« 31. svibnja pogledati kazališnu predstavu »Velika tvornica riječi« u izvedbi Male scene iz Zagreba.


Nakon predstave, učenici će u neposrednom razgovoru s glumcima saznati kako nastaje kazališna predstava i kako se izrađuju lutke, a namjera je program nastaviti i u narednoj školskoj godini te ga u budućnosti proširiti i na srednjoškolce.