Prednost sigurnosti korisnika i djelatnika

Kako izgleda “novo normalno” u opatijskoj sportskoj dvorani “Marino Cvetković”

Valentina Sablić

Sportska dvorana »Marino Cvetković« ljeti je ipak manje iskorištena / Snimio Sergej Drechsler

Sportska dvorana »Marino Cvetković« ljeti je ipak manje iskorištena / Snimio Sergej Drechsler

Uspostavili smo »režim« evidencije korisnika, što kraćeg boravka u dvorani »Marino Cvetković«, odnosno propisane fizičke udaljenosti između korisnika međusobno te korisnika i djelatnika. Na sportskim borilištima, kao i na recepciji, postavili smo dezinficijense za ruke i sportsku opremu – rekao je Andrej Miškulin, voditelj komercijale i upravljanja objektima tvrtke Opatija 21OPATIJA  U jeku proteklih pandemijskih mjera i iščekivanju novih, kakav-takav predah pruža nam ljeto. Kako će ljetna pauza proteći u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković«, rekao nam je Andrej Miškulin, voditelj komercijale i upravljanja objektima tvrtke Opatija 21.


– Ljeto u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u pravilu je, čak i kad su epidemiološke okolnosti »normalne«, manjeg intenziteta iskorištenosti kapaciteta sportskih prostora. Kako su korisnici dvorane sportske udruge, odnosno klubovi te učenici koji u njoj imaju satove tjelesnog odgoja, to je i sasvim logično, s obzirom na to da traju školski praznici, a sportske udruge i klubovi također imaju ljetnu stanku.


Proces prilagodbe


Krajem kolovoza, odnosno početkom rujna, očekuje se mnogo veći interes za kapacitete dvorane. Ipak, u trenutačnom je epidemiološkom kontekstu nezahvalno išta prognozirati – govori Miškulin.

Sportovi na moru nastavljaju se održavati i u ljetnim mjesecima, a u dvorani će se potencijalno održati i pripreme ženske i muške seniorske hrvatske stolnoteniske reprezentacije u kolovozu te pokoji turnir u badmintonu ili speed badmintonu tijekom srpnja i kolovoza. Iako se povratak aktivnostima dogodio još 4. svibnja, Andrej Miškulin je pojasnio:


– Proces prilagodbe na »novo normalno« traje i dalje. Pridržavamo se svih preporuka i odluka Nacionalnog stožera, ali konstantno radimo na unapređenju sigurnosti svih djelatnika i korisnika dvorane te osluškujemo preporuke, odnosno iskustva drugih subjekata koje možemo implementirati u vlastito poslovanje. Sukladno preporukama HZJZ-a, a u kontekstu dvorane »Marino Cvetković«, morali smo i željeli ispoštovati nekoliko vrlo važnih sigurnosnih postavki u smislu prostorno-organizacijskih uvjeta u objektu te higijene prostora. Također, na isto smo uputili sve korisnike dvorane te uspostavili »režim« evidencije korisnika, što kraćeg boravka u objektu, odnosno propisane fizičke udaljenosti između korisnika međusobno te korisnika i djelatnika. Na propisanim razmacima na sportskim borilištima, kao i na recepciji, postavili smo dezinficijense za ruke i sportsku opremu. Uspostavili smo raspored čišćenja, s naglaskom na frekventnost dezinfekcije, a vrlo veliki naglasak stavili smo na konstantno prozračivanje svih prostorija u objektu.


Veliki prostor


U svrhu dezinfekcije vrlo velikog prostora (glavno borilište ima oko 1.800 kvadratnih metara, a mala dvorana 200 kvadratnih metara) koji svakodnevno koriste sportski klubovi i udruge, nabavili smo i profesionalni uređaj, tzv. zamagljivač, koji širokopojasno (7 metara polumjera) raspršuje vrlo kvalitetno i učinkovito dezinfekcijsko sredstvo što ga je preporučilo Ministarstvo zdravstva RH. Isti uređaj koristimo za dezinfekciju uredskih prostora, hodnika i garaže. Ističemo odličnu suradnju s epidemiologom Mariom Sušnjem – dodaje Miškulin.


Na pitanje o mogućim novim mjerama Miškulin je spomenuo da se, uslijed konfliktnih informacija, javlja određena doza zbunjenosti, što je slučaj u svim sektorima i djelatnostima, ali da su zaposlenici Sportske dvorane »Marino Cvetković« spremni ispoštovati sve što nadležne institucije propišu te da je sigurnost korisnika objekta i njegovih djelatnika maksimalni prioritet. Istaknuo je da neslužbene informacije idu u prilog tome da će se pogoršanjem epidemiološke situacije donijeti nove mjere nalik na prethodne, ali da obustave djelatnosti u obujmu iz travnja ove godine sigurno neće biti.