Suradnja

Izaslanstvo albanskog grada Sarande u službenom je posjetu Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Goste predvodi gradonačelnik Sarande Adrian GurmaIzaslanstvo albanskog grada Sarande u višednevnom je službenom posjetu Gradu Opatiji. Radi se o turističkom središtu na jugu Albanije, na Jonskom moru, nedaleko granice s Grčkom u kojemu živi oko 35.000 stanovnika, te posljednjih godina doživljava turistički procvat.Članove albanske delegacije u Gradskoj vijećnici su ugostili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani, predsjednik Odbora za međunarodnu, međužupanijsku, međugradsku i međuopćinsku suradnju Aleksandar Vignjević i predstavnik TZ grada Opatije Goran Pavlović.

Goste je predvodio gradonačelnik Sarande Adrian Gurma, a primanju su nazočili i veleposlanik Republike Albanije u RH Nj. E. Riza Poda, saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, počasni konzul Republike Albanije u Rijeci Bashkim Enesi te predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u PGŽ Gani Xharrahi.– Naša su dva grada povezana još od 2012. godine kada je izaslanstvo Opatije, na inicijativu Vijeća albanske nacionalne manjine PGŽ, boravilo u prvom posjetu Albaniji i Sarandi.


Nakon toga, 2017. godine smo u Opatiji potpisali Pismo namjere o uspostavi prijateljske suradnje. Danas smo razgovarali o uspostavljanju projektne suradnje među gradovima.Prepoznate su brojne mogućnosti kvalitetne suradnje, kako u turističkom gospodarstvu, tako i na području gastronomije i kulture, rekao je opatijski gradonačelnik Kirigin. Nadovezao se gradonačelnik Sarande Gurma, zadovoljan zbog nastavka suradnje.– Zbog pandemije smo nažalost dvije godine odgađali ponovni susret, no sada naši gradovi nastavljaju zajednički planirati nove oblike suradnje, što nas iznimno raduje jer imamo jako mnogo sličnosti i gotovo smo potpuno posvećeni turističkom gospodarstvu, rekao je gradonačelnik Gurma.


Tijekom posjeta Opatiji, izaslanstvo Sarande je posjetilo Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, a najavili su i posjet Parku prirode Učka.