Natjecanje u Palaceu

Ivan Jug iz Zagreba je najbolji hrvatski sommelier 2020./21.

Aleksandra Kućel Ilić

Sudionici polufinalnog dijela jučerašnjeg prvenstva što je održano u opatijskom hotelu Palace / Foto S. DRECHSLER

Sudionici polufinalnog dijela jučerašnjeg prvenstva što je održano u opatijskom hotelu Palace / Foto S. DRECHSLER

Drugo mjesto osvojio je Josip Orišković iz Belaja, a treće Monika Neral iz Rijeke. Troje finalista je ocjenjivala stručna komisija na čelu s Danijelom Tariba Kramarić, a natjecanje je bilo na engleskomOPATIJA – Najbolji hrvatski sommelier je Ivan Jug iz Zagreba, drugo mjesto je osvojio Josip Orišković iz Belaja, a treće Monika Neral iz Rijeke. Odlučeno je to jučer u Opatiji, u hotelu Palace, gdje je u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, a pod pokroviteljstvom HTZ-a, okončano 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske i proglašen najbolji sommelier za 2020./21. godinu. Troje finalista je ocjenjivala stručna komisija na čelu s Danijelom Tariba Kramarić, a cijelo je natjecanje bilo na engleskom jeziku.


Hrvatski sommelier klub osnovan 1993. godine


Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK-a napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i ostalih zainteresiranih građana – ljubitelja vina. Hrvatski sommelier klub je od 1994. godine i član Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).


Zbog situacije vezane uz pandemiju koronavirusa, 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske bilo je najneobičnije do sada. Započelo je uz izlučna natjecanja u Poreču i Zagrebu, još u studenom prošle godine, no zatim je zbog epidemioloških razloga prvenstvo moralo biti prekinuto te je odlučeno da se njegova završnica, dakle polufinale i finale, održi koncem ove godine.


 Troje najboljih hrvatskih sommeliera - Monika Neral, Ivan Jug i Josip Orišković / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Troje najboljih hrvatskih sommeliera – Monika Neral, Ivan Jug i Josip Orišković / Foto A. KUĆEL-ILIĆ
 


Od ukupno 26 hrvatskih sommeliera prijavljenih na natjecanje, jučer je na opatijski polufinale stiglo njih 12 ponajboljih. Bili su to Toni Arbunić iz restorana Noel iz Zagreba, Miljenko Čehulić iz restorana Mano 2 iz Zagreba, Ivan Dušić iz Pule, Zoran Gregorović iz restorana Spinnaker, Valamar iz Poreča, Ivan Jug iz zagrebačkog restorana Noel, Siniša Lasan iz hotela Rixos Premium Dubrovnik iz Dubrovnika, Lucija Matijević iz Nebo Restauranta Hilton iz Rijeke, Tomislav Mikinac iz Nebo Restauranta Hilton iz Rijeke, Mate Negulić iz hotela Ikador iz Opatije, Monika Neral iz Rijeke, Josip Orišković iz Dvorca Belaj iz Belaja te Marko Škarica iz restorana Agli Amici, Maistra iz Rovinja.


 Dio natjecanja bila je i degustacija bijelog vina / Foto A. KUĆEL-ILIĆ

Dio natjecanja bila je i degustacija bijelog vina / Foto A. KUĆEL-ILIĆ


 


U polufinalu su se morali potruditi da pred ocjenjivačkim sudom što bolje napišu pismeni test na engleskom jeziku, zatim da pokažu svoje umijeće u prepoznavanju četiri različita stila piva, također da budu vješti u prepoznavanju i posluživanju različitih stilova pjenušca, ali i u usklađivanju jela i vina na konkretnim primjerima jela. Tijekom poslijepodnevnih sati, u finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata dala su sve od sebe kako bi si osigurala što bolji plasman. Pokazali su umijeće u opisu dva domaća i jednog stranog vina »na slijepo«, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, usklađivanju vina sa zadanim menijem, poznavanju svijeta vina te ophođenju s gostima.


Podsjećamo, prije jučerašnjeg finala, posljednji naslov najboljeg sommeliera Hrvatske, 2019. godine, osvojio je Siniša Lasan iz Dubrovnika.