Humanost na djelu

Inicijativa urodila plodom: Malena Eni i njezina majka sada će imati bezbrižniji život

Marina Kirigin

Mala Eni sa svojom dobročiniteljicom Nikitom Dajčer / Snimila M. KIRIGIN

Mala Eni sa svojom dobročiniteljicom Nikitom Dajčer / Snimila M. KIRIGIN

Zahvaljujući društvenim mrežama te angažmanu susjede Nikite Dajčer pokrenuta je akcija pomoći za 13-godišnju djevojčicu i njezinu majku koje žive u Iki u izuzetno teškim uvjetima. Prikupljen je čak i materijal za obnovu njihove trošne kućice, ali nedostaje radna snaga koja bi u idućih deset dana mogla izvesti te radoveIKA  Trinaestogodišnja Eni, djevojčica lovranske osnovne škole, koju odgaja samohrana majka, trenutačno živi najsretnije dane svog života. Zahvaljući snazi i moći društvenih mreža te angažmanu i ljubavi njezine dugogodišnje susjede Nikite Dajčer pokrenuta je akcija pomoći za ovu djevojčicu i njezinu majku koje žive u izuzetno teškim i skromnim uvjetima. Nakon objave priče na Facebooku o djevojčici kojoj je želja prvi put otići u McDonald’s i dobiti Nike tenisice dogodio se nezamisliv val ljubavi i dobrote. Skromnoj djevojčici koja živi u 40-ak kvadrata trošne kućice u Iki pomoć je počela pristizati sa svih strana, od donacija u vidu svega onoga što je potrebno curici te životne dobi do financijske podrške.


Pomoć u školovanju


Eni su tako ispunjene sve želje, otišla je u McDonald’s, dobila tenisice, ali i puno više – toliko željeni mobitel, prijenosno računalo… Omogućeni su joj i odlasci na ljetne kampove, ljetovanje na Krku, vožnja jedrilicom, pomoć u učenju od studenata tijekom školske godine, otvoren će joj biti i štedni račun kako bi joj se olakšalo školovanje, ali i pomoglo majci u svakodnevici… Uglavnom, u njezinu su se životu pojavili ljudi koji su željni pomoći i omogućiti joj da se školuje pa čak i fakultetski obrazuje. Koliko je akcija odjeknula, govori i primjer da se u nju uključila i naša poznata lifestyle blogerica Ella Dvornik, koja je Eni omogućila shopping i sladoled.– Prikupljeno je i više nego dovoljno da Eni i njezinoj majci obnovimo trošnu kućicu u kojoj žive. Međutim, sada smo u situaciji da imamo sve, pa čak i materijal za obnovu, ali nam još nedostaje radna snaga koja bi mogla izvesti te radove. Eni je trenutačno sa svojom majkom i psićem smještena u lovranskom hotelu Excelsior, za nekoliko dana Eni odlazi i u ljetni kamp, a mi bismo u tom razdoblju trebali obnoviti njihovu kuću. Imamo rok od deset dana da to učinimo pa ovim putem apeliram na sve one koji svojom strukom mogu pomoći da nam se jave. Pomoćnih radnika imamo dosta, ali treba nam pitur, keramičar i fasader – objasnila je Nikita Dajčer, inače mnogima poznata kao sudionica RTL-ovih reality show emisija, koju se radi pomoći oko radova na kući može dobiti na broj telefona 092 180 8343.


Vrlo skromni uvjeti u kojima žive majka i kći u Iki / Snimila M. KIRIGIN

Vrlo skromni uvjeti u kojima žive majka i kći u Iki / Snimila M. KIRIGIN
 


Suze radosnice


Koliko je sreće i radosti stiglo u kuću malene Eni, govore i njezine suze radosnice u kratkom videu koji je objavila inicijatorica ove akcije na svom Facebook profilu.– Moja je želja bila pomoći mojoj maloj susjedi. Htjela sam joj omogućiti samo da ima normalan život, onoliko koliko imaju vršnjaci njezine dobi, osnovne životne potrepštine… Akcija je odjeknula i Eni i njezinoj majci smo svi zajedno omogućili i puno više za jedan duži životni period. Hvala svim ljudima velikog srca koji su se uključili u ovu akciju – rekla je Nikita Dajčer, koja će se nastaviti baviti humanitarnim radom jer je svjesna da Eni i njezina majka nisu jedine kojima je ovakva pomoć potrebna.