Skupština TZ

Ima li zainteresiranih za gradnju malih obiteljskih hotela u Opatiji?

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Foto Aleksandra Kućel-Ilić

Može li Opatija pronaći put do manjih ulagača, onih koji bi bili spremni graditi male obiteljske hotele u okolici, u zaleđu?Među 25 članova Skupštine Turističke zajednice grada Opatije, nakon verifikacije na sjednici održanoj u opatijskom hotelu Ambasador, četvero je novih članova, a to su Davor Kovčalija, Dominik Pažin, Mladen Kapović i Jelena Radmanović.


Dobrodošlicu u Skupštinu poželjeli su im njezin predsjednik Fernando Kirigin i direktorica TZ grada Opatije Suzi Petričić, a sve su točke dnevnoga reda prošle glatko i jednoglasno.


Usvojena su uz ostalo izvješća o radu direktorice TZ-a u 2022. godini i o radu Turističkoga vijeća, te prva izmjena godišnjeg programa rada i financijskog plana TZ grada Opatije za 2023. godinu.
Kako se moglo čuti na Skupštini, premda Opatija najveći promet ostvaruje tijekom srpnja i kolovoza, sve se više ostvaruje ono što je kreatorima turističke budućnosti na ovim prostorima cilj – što je moguće jače predsezona i posezona uz nekoliko iznimnih manifestacija poput Festivala čokolade i Adventa.


Suzi Petričić je istaknula da su rezultati izvan ljetne sezone u uzlaznoj putanji i da je Opatija nositelj turističkog prometa u predsezoni i posezoni na Kvarneru.


– Rezultati pokazuju da smo na pravom putu i da se novac ulaže na pravi način – rekao je Kirigin i pohvalio sve djelatnike opatijske TZ.


Po njegovim riječima, Opatija teži prema povećanju kvalitete svojih usluga i u skladu s time privlačenju gostiju bolje platežne moći.


No, može li Opatija pronaći put do manjih ulagača, onih koji bi bili spremni graditi male obiteljske hotele u okolici, nešto dalje od strogog gradskog centra, u zaleđu?


Na poticaj člana Skupštine Lorisa Dessarda, razvila se rasprava tijekom koje je bilo zanimljivih mišljenja, no s druge strane su dotaknuti i realni problemi koji bi se uz povećanje kapaciteta mogli pojaviti, a radi se o infrastrukturi koja je već u ovom trenutku negdje na gornjoj granici izdržljivosti.


Dok je Dessardo zastupao stav kako bi mali obiteljski hoteli mogli potaknuti razvoj, te bi Grad Opatija trebao poticati takva ulaganja, Kirigin je objasnio da bi bilo pozitivno ukoliko bi zainteresiranih za takva ulaganja bilo, istaknuvši međutim da je zainteresiranih za gradnju obiteljskih hotela vrlo malo, a upiti vezani uz buduću izgradnju su uglavnom vezani za izgradnju višestambenih objekata.


Naime, ulaganja u hotelijerstvo ne jamče brz povrat uloženog novca, za razliku od ulaganja i prodaje stanova…


Što će biti s onim hotelima i objektima koji već dugo stoje prazni i propadaju, pitao je član Skupštine Mirko Bulić koji se prisjetio i porušenog hotela Zagreb i zatvorenih hotela Opatija, Belvedere i Casina Rosalia.


Kako se moglo čuti na sjednici, radi se na tome da u Opatiji bude što manje trajno zatvorenih hotela, te je opatijski gradonačelnik najavio da će u trenutku kada do ulaganja dođe, to biti jedan izbiljan investicijski ciklus.