Priznanje

Igoru Eškinji nagrada Hrvatskog planinarskog saveza za najbolji društveni rad

Aleksandra Kućel Ilić

Igor Eškinja i predsjednica PD-a Opatija Ivana Eterović / Foto D. Kurti

Igor Eškinja i predsjednica PD-a Opatija Ivana Eterović / Foto D. Kurti

Priznanje dopredsjedniku PD-a OpatijaIzvršni odbor Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) svake godine odlučuje o dodjeli godišnjih nagrada udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u HPS-u u tekućoj godini, a nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi za 2021. godinu dodijeljena je Igoru Eškinji iz Planinarskog društva Opatija.


– U prošloj godini u svom je matičnom društvu, usprkos navršene 74 godine, iskazao angažman na kojemu mu mogu zavidjeti dvostruko mlađi, djelujući praktički na svim frontovima društvene aktivnosti.


Tako je kao novi zamjenik pročelnika Markacističke sekcije odgovoran za cjelokupnu logistiku i organizaciju većih markacističkih akcija, a s Borisom Petrićem idejni je autor i glavni realizator na terenu nove planinarske obilaznice »Po vrhovima Učke i Ćićarije«.
Glavni je koordinator i organizator logistike u svim većim radnim akcijama Društva, od pripremanja drva za Planinarski dom Poklon do generalnih akcija popravaka, sanacije i čišćenja planinarskih puteva i staza.


Supruzi Jeleni desna je ruka u vođenju doma na Poklonu, a s njom je ostvario najveći broj dežurstava u domu.


Također, svojim iskustvom pomaže i kao pomoćni vodič, a sudjelovao je i u izdavanju monografije »Prvih sedamdeset godina Planinarskoga društva Opatija«, kao i Dnevnika i vodiča nove planinarske obilaznice.


Svojim angažmanom, elanom i poticajnim duhom pravi je uzor i motivator mlađim članovima dok svojim iskustvom i mudrošću predstavlja važnu komplementarnu kariku mlađim članovima Izvršnog odbora, dajući pravu formulu stabilnog rada Društva – poručuju iz PD-a Opatija.


Uz Igora Eškinju, nagrade Izvršnog odbora HPS-a dobili su i dugogodišnji prijatelji PD-a Opatija – član PD-a Knezgrad iz Lovrana Mirko Bjelan za najbolju web-stranicu (https://planinarenje.hr/blogosfera/blog/mbjelan), član PD-a Glas Istre iz Pule Vladimir Rojnić za najveći doprinos markacističkoj djelatnosti i članica PD-a Viškovo Biserka Radović za najboljeg dužnosnika HPS-a.