Sajam opreme

HoReCa Adria: Otvoren sajam s ponudom svega što je “naj” za novu turističku sezonu

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Među premijerama ima i onih proizvoda koji se prvi put u Europi predstavljaju upravo u Opatiji



Sve do subote, koja je zaključni dan, u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« u Opatiji održava se sajam opreme za hotele, restorane i kuće za odmor HoReCa Adria.


Otvoren je danas u svom osmom izdanju, kao projekt časopisa Turizam info te je već tradicionalno namijenjen turističkom sektoru koji na vrijeme promišlja o pripremi nove turističke sezone i ulaganjima u kvalitetu.





U sportskoj dvorani i na trgu ispred nje okupili su se vodeći dobavljači opreme i tehnologija iz Hrvatske i stranih zemalja, a brojni posjetitelji su došli pogledati paletu najnovijih proizvoda koji su turizmu i svim srodnim djelatnostima potrebni, s posebnim naglaskom na premijere, među kojima ima i onih proizvoda koji se prvi put u Europi predstavljaju upravo u Opatiji. Mala Opatija za velike premijere – dobro zvuči…


Sve što je »naj«


– Ovogodišnji sajam HoReCa Adria je do sada najveći i okuplja više od stotinu izlagača, što ne čudi, s obzirom na uspjeh turističke sezone 2022.


Osim domaćih izlagača, predstavljaju se i inozemne tvrtke i na jednom mjestu pokazuju sve što je »naj« za opremanje hotela, kuća za odmor i restorana.


Usmjereni smo na podizanje kvalitete koja znači i ulazak u višu kategoriju i bolje poslovanje te podlogu za produženje turističke sezone – rekla je uime organizatora Barbara Požarić, po čijim riječima izlagački program sajma također obuhvaća i sitan inventar i potrošni materijal, namještaj za unutarnje i vanjske prostore, dekore i uređenje, sredstva i alate za održavanje čistoće i higijene, kao i rezervacijske sustave, odnosno tehnološka rješenja usmjerena na optimizaciju poslovanja u turizmu.



– Izlagači su prepoznali sajam kao mjesto gdje se nakon sezone u pravo vrijeme može predstaviti što je novo u svijetu turizma u kojemu je problem pronalaska kvalitetne radne snage velik i od iznimnog je značaja skratiti vrijeme pripreme namirnica i poboljšati kvalitetu usluga uz nova tehnološka rješenja.


Primjerice, na sajmu talijanski proizvođač profesionalne opreme Unox prvi put predstavlja Speed-X, najnoviju generaciju konvektomata u kojoj je hranu moguće pripremati u puno kraćem vremenu nego do sada, a koja ima i mogućnost automatskog pranja – rekla je Barbara Požarić.



Goran Đurić iz ove tvrtke pojasnio je da se radi o prvom kombiniranom uređaju s mikrovalovima koji ima automatsko pranje.


– Takva oprema našim korisnicima pruža priliku da stvore dodanu vrijednost kako bi se njihovi gosti osjećali kao kraljevi. Razvijamo proizvode za budućnost, primjerice »topli frižider« koji može odlično čuvati hranu na toplom – rekao je Đurić koji je u ovom poslu vrlo stručan jer je ranijih godina radio i kao profesionalni kuhar.


Velika premijera


Tvrtka Bijeli svijet iz Zagreba je premijerno ne samo na hrvatskom, već i na europskom tržištu predstavila nove LG Titan profesionalne sušilice i najnovije perilice rublja, a u Opatiju je radi toga doputovao menadžer LG korporacije Sung Ho Moon iz Južne Koreje, koji će za dva dana iz Opatije otputovati u Milano gdje će se na sajmu također predstavljati nova dostignuća iz svijeta čistoće koja hotelijerima olakšavaju poslovanje.



– Ugodno sam iznenađen ovim sajmom i drago mi je što sam došao u Opatiju. Inovativna tehnologija koju danas prvi put predstavljamo prilagođena je aktualnom trenutku i osim što poštuje ekološke principe, troši vrlo malo struje i vode, što na kraju dana znači i puno manje troškove, no besprijekorno čiste ručnike i posteljinu – rekao je Sung Ho Moon, dok je Mario Martinek, direktor tvrtke Bijeli svijet izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je mala Hrvatska dobila priliku za veliku premijeru poznatog proizvođača.


Tvrtka Eten je predstavila uređaje za kuhanje ultrazvučnim valovima.



– Volimo nove tehnologije i u Opatiji premijerno predstavljamo ultrazvučnu kadicu za obradu namirnica koja služi za pasterizaciju i niskotemperaturna kuhanja, omekšava namirnice i u tom smjeru vidim budućnost gastronomije – naglasio je Luka Perman iz Etena.


Održivo i zeleno


– Održivost i »zeleno« poslovanje – to je smjer u kojemu ide moderni turizam – ocijenila je Barbara Požarić, a sajam u čijoj organizaciji sudjeluje već godinama u suradnji sa suprugom Adrianom, organiziran je uz pokroviteljstvo i uz podršku Grada Opatije, opatijske Turističke zajednice i Turističke zajednice Kvarnera.


Na tragu »održivog i zelenog«, razgledati se uz ostalo mogu i inovativna, održiva pakiranja kozmetike za luksuzne hotele različitih brendova, od onih pristiglih iz dalekog New Yorka, do hrvatskih proizvoda, zatim bogat program slastica koje izgledaju bajkovito ili pak saznati sve o pripremi kave »na sto načina«…