Pismo namjere

Grad Opatija i LRH zajedno će financirati natječaj za uređenje Trga Slatina

Portal Novi list

Vladimir Bošnjak i Ivo Dujmić

Vladimir Bošnjak i Ivo Dujmić

Urbanističko-arhitektonska rješenja prijavljena na natječaj bit će dostupna na javni uvid građanima te će Gradsko vijeće odlučiti o najboljem rješenjuGrad Opatija i Liburnia Riviera Hoteli d.d. potpisali su danas Pismo namjere o zajedničkom financiranju anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu Idejnog rješenja Trga Vladimira Gortana, poznatijeg kao Trg Slatina.


Potpisanim pismom namjere obje su strane potvrdile stav da su izrada Urbanističko-arhitektonskog rješenja Trga Vladimira Gortana, preseljenje benzinske postaje i autobusnog terminala od strateškog interesa za daljnji urbani i infrastrukturni razvoj Grada Opatije, kao i za poboljšanje vizualnog identiteta Opatije, što će zasigurno pridonijeti turističkoj ponudi i daljnjem turističkom razvoju. Grad Opatija i LRH d.d. izražavaju spremnost i namjeru zajednički financirati provedbu anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja Trga Slatina (Trga Vladimira Gortana).


Prostornim planom Grada Opatije propisano je da se Trg Slatina (Trg Vladimira Gortana) uređuje kao glavni gradski trg, uz mogućnost izgradnje sadržaja društvene (javne) i ugostiteljsko-turističke, uslužno-trgovačke i druge namjene te za izgradnju podzemnih etaža za potrebe poslovnih i pratećih prostora.
Isto tako, Urbanističkim planom uređenja naselja Opatija, usvojenim na sjednici Gradskog vijeća održanoj 8. travnja 2021. godine, za navedeni zahvat propisana je izrada anketnog Urbanističko-arhitektonskog natječaja.


Iznimno sam zadovoljan što smo ovaj ambiciozni projekt prepoznali kao naš zajednički cilj, ostvarenje kojeg vidimo u bliskoj budućnosti.


Cilj je provedbe javnog natječaja dobiti kvalitetno urbanističko-arhitektonsko i funkcionalno rješenje glavnog gradskog trga s podzemnom garažom, uz vrednovanje postojeće urbane i ambijentalne vrijednosti prostora te njegove povijesne važnosti.


Zahvaljujem Upravi LRH d.d. na izvanrednoj suradnji koju ostvarujemo, što je vidljivo i kroz rad stručne radne grupe u kojoj su i predstavnici hotelske privrede Opatijske rivijere, oformljene u cilju jačanja vidljivosti i promocije naše destinacije, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom potpisivanja Pisma namjere.


Zadovoljstvo zacrtanim planovima izrazio je i predsjednik Uprave LRH d.d. Vladimir Bošnjak.


Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u Opatiji, koji je vrlo važan za razvoj grada i cjelokupne ponude destinacije te nas iznimno veseli što će se priča oko Trga Slatina konačno pokrenuti, izjavio je Vladimir Bošnjak.


Nakon konstituiranja idućeg saziva Gradskoga vijeća, gradski će vijećnici na jednoj od prvih sjednica Gradskoga vijeća donijeti smjernice, sukladno kojima će biti raspisan javni natječaj.


Urbanističko-arhitektonska rješenja prijavljena na natječaj bit će dostupna na javni uvid građanima te će Gradsko vijeće odlučiti o najboljem rješenju.